Mikä aiheutti Olkiluoto kolmosen liiallisen värähtelyn? – vastausta ei välttämättä saada ikinä

Säteilyturvakeskus puoltaa käyttölupaa Olkiluoto 3:lle 1:50
Säteilyturvakeskus kertoi aiemmin puoltavansa Olkiluoto 3:n käyttölupaa.

Olkiluoto 3:n paineistimen yhdyslinjan liiallisen värähtelyn perussyy ei ole selvinnyt, eikä syytä välttämättä saada selville.

Turvallisuutta valvovan Sutkin projektipäällikön Minna Tuomaisen mukaan TVO ja Areva ovat selvittäneet syytä perusteellisesti ja käyttäneet apuna myös ulkopuolisia konsultteja.

Tällä hetkellä yhtiöissä arvellaan, että yhdyslinjan rakenteellinen ominaistaajuusvärähtely ja primääripiirin akustinen ominaisvärähtely osuvat samoille taajuuksille ja vahvistavat toisiaan.

– Se saa voimistumaan yhdyslinjan heilunnan, Tuomainen sanoo. Hän on valvonut Olkiluoto 3:n rakentamisen turvallisuutta vuodesta 2014 lähtien.

Putkisto olisi saanut putkiston koeohjelman mukaan värähdellä enintään 12 millimetriä sekunnissa, mutta värähtely ylitti ajoittain sata millimetriä sekunnissa viime keväänä kuumakokeiden koekäytöissä. Kyse on laitoksen tärkeimmästä putkistosta.

Syy voi olla virtauksen pyörteisyys

Varsinainen perussyy on jokin, joka synnyttää varsinaisen primääripiirin akustisen värähtelyn.

– Sen syy ei ole selvillä. Syy voi olla jokin virtauksen pyörteisyys jossain tai virtauksen ominaisuus. Voi olla hyvin vaikea selvittää, mikä saa heräämään primääripiirin akustisen värähtelyn. Tämä on tämän hetken käsitys, Tuomainen sanoo.

Sama ongelma on ilmennyt Kiinassa Taishan 2:n kokeissa tammikuussa. Taishan 1:ssä viime vuonna yhdyslinjan värähtelyt eivät ylittäneet kriteereitä. Ne ovat molemmat Olkiluoto 3:n erp-mallia.

Ranskassa Flamanvillessä ei olla vielä niin pitkällä, että siellä olisi voinut ilmetä samaa ongelmaa.

”Tähän liittyy tietenkin epävarmuuksia”

Kuinka vakava ongelma on laitoksen turvallisuuden kannalta?

Sitä vaaraa ei ole, että yhdyslinja katkeaisi yhtäkkiä.

– Enemmän kyse on käyttöiän hallinnasta kuin välittömästä turvallisuusuhasta, Tuomainen sanoo.

Nyt suunnitelma on vaimentaa värähtely tukemalla yhdyslinja. TVO:n ja Arevan mukaan yhdyslinja kestää tukemattakin 60 vuoden käyttöiän.

– Tähän liittyy tietenkin epävarmuuksia. Kaikissa laskelmissa ei ole otettu huomioon, että putkelle on muitakin kuormituksia normaalista käytöstä, eikä näitä yhteisvaikutuksia ole otettu huomioon, Tuomainen sanoo.

Tuomaisen mukaan tällä hetkellä on tehty kaikki mahdolliset selvitykset, eikä uusia suunnitelmia selvityksistä ole.

– Jos ei mitään uutta ilmene, voi olla, ettei perussyy selviä tämän kummemmin, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat