Mika Aaltola: Venäjän talous on tuhottu vuosiksi eteenpäin – "Venäjä on heikompi kuin kuvittelimme se olevan"

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka kommentoi pakotteiden vaikutusta talouteen 2:01
Katso myös: Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka kommentoi pakotteiden vaikutusta talouteen

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan länsimaiden pakotteet tuhoavat Venäjän talouden vuosiksi eteenpäin. Venäjä on heikompi kuin muualla kuvitellaankaan, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Mika Aaltolan mukaan Venäjän aseellinen kyky ei ole sitä luokkaa, mitä saattaisi päätellä vaikkapa maan voitonpäivänparaateista.

– Käytännöllinen operationaalinen tehokkuus ei ole lainkaan sitä luokkaa, minkälaiseksi se on esimerkiksi Suomessa kuviteltu, Aaltola kirjoittaa kymmenkohtaisessa viestiketjussaan.

– Venäjä on ajautumassa tilanteeseen, jossa se on joko rajusti eskaloitava tai sitten etsittävä laihaa kasvot säilyttävää lohtua. Se voi tuhota Ukrainan ja maan kansalaisia, mutta se ei voi epäonnistumistaan saada unholaan.

Aaltola kertoo ukrainalaisten urhoollisuuden tuovan "kyyneleet hänen silmiinsä".

– Heitä ei kuitenkaan ole jätetty yksin. Venäjän talous on tuhottu vuosiksi eteenpäin. Ukrainaan virtaa laajamittaisesti aseita koko ajan Puolan rajan ylitse. Ilmaherruutta Venäjä ei ole saavuttanut, Aaltola toteaa.

Miksi Venäjä toimii, kuten se toimii? Tutkija avaa suurvallan motiiveja 1:12
Katso myös: Miksi Venäjä toimii, kuten se toimii? Tutkija avaa suurvallan motiiveja

Suomen on korostettava maanpuolustustahtoa

Aaltolan mukaan Suomessa on nyt syytä pitää korkealla ja vielä entisestään korostaa maanpuolustustahtoa. Se on hänen mukaansa ”a ja o vahvan ja heikon välisessä sodassa”. 

– Venäjä on heikompi kuin kuvittelimme se olevan. Se on myös enemmän kulttuurillisesti motivoitunut kuin olisi suotavaa ydinasevallalle. Tätä pitää ottaa huomioon, kun mietimme sodan todennäköisyyttä. Sotaiset skenaariot ovat todennäköisempiä, kuin haaveilimme, Aaltola päättää.

Ukrainan mukaan se jatkaa Venäjän kanssa nevotteluja tulitauosta maanantaina 1:24
Katso myös: Ukrainan mukaan se jatkaa Venäjän kanssa nevotteluja tulitauosta ylihuomenna maanantaina

Lue myös:

    Uusimmat