Miikka Muurisesta, 17, rohkeaa puhetta – Suomen huippulupaus sai huimat geenit lajiinsa

Pala Suomen koripallomaajoukkueen lähihistoriaa istui viime maanantaina Lohjan Kisakallion harjoituskeskuksen katsomossa seuraamassa, miten maajoukkueen tulevaisuus juoksi kentällä.

Maajoukkueuransa kymmenen vuotta sitten lopettanut Kimmo Muurinen, 43, nojasi kyynärpäillään polviinsa ja katseli miten hänen poikansa Miikka Muurinen, 17, pärjäsi elämänsä ensimmäisissä miesten maajoukkueen harjoituksissa.

– Se oli sellainen kuin oletinkin sen olevan. Erittäin kova taso, kova vauhti, Miikka Muurinen summasi harjoitusten päätyttyä.

Hetkittäin se näkyi. Mutta kauas paistoi myös, miksi maaliskuussa 17 täyttänyt Muurinen itse uskoo pelaavansa ensimmäisen miesten maaottelunsa "ihan viimeistään ensi vuonna" ja miksi hän sanoo epäröimättä, ettei ole juniorimaajoukkueiden peleissä vielä koskaan kohdannut itseään parempaa pelaajaa.

Muurinen oli harjoituksissa pelanneista pisin ja ulottuvin – oman kertomansa mukaan pituudeltaan 210 ja syliväliltään 218 senttiä – mutta laji- ja liiketaidoiltaan monipuolinen.

Maajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovi asetti sanansa vielä rohkeammin, kun häneltä kysyi, milloin Muurisen debyytti on odotettavissa.

– Kyllä hänen pitää asennoitua, että se tapahtuu tänä kesänä. Ei häntä tänne leiritykseen olisi otettu, ellei siihen uskottaisi, että hän voisi tähän joukkueeseen murtautua. Yleensä me näemme jarruja ja uhkakuvia, mutta tässä tapauksessa odotan innokkaana, että se tapahtuu mahdollisimman pian, Tuovi sanoi.

Tämä kesä tarkoittaisi kahta seuraavaa viikkoa, joiden aikana maajoukkue pelaa kaksi valmistavaa maaottelua ennen kuin se karsii heinäkuun alussa Valenciassa paikasta olympialaisiin.

Vauvasta asti peleissä

Miikka Muurinen ei osaa sanoa, milloin hän tarkalleen innostui koripalloilusta, koska hän pyöri vauvaikäisestä lähtien vanhempiensa peleissä. Muurisen 186-senttinen äiti Jenni Laaksonen edusti Suomea 68:ssa naisten maaottelussa ja pelasi Yhdysvaltain yliopistosarjaa North Carolinassa sekä Suomen lisäksi Saksan ja Espanjan naisten pääsarjoissa.

Muurisen isä Kimmo Muurinen pelasi 156 miesten maaottelua ja kiersi Yhdysvaltain yliopistokenttien lisäksi useita eurooppalaisia sarjoja. 202-senttinen ja syliväliltään 217-senttinen Kimmo Muurinen kuului runsaan vuosikymmenen ajan maajoukkueen avainpelaajiin, kunnes lopetti peliuransa 2014 MM-kisoihin.

Jenni Laaksonen valmensi poikaansa vuosien ajan Järvenpään juniorijoukkueissa.

– Vaativa, äänekäs. Hän halusi, että olen mahdollisimman hyvä, puski minua olemaan hyvä, Miikka Muurinen kuvaa äitinsä valmennusta.

Muurinen jätti Suomen juniorisarjat kaksi vuotta sitten ja muutti Suomesta 15-vuotiaana pelaamaan madridilaiseen Zentro Basketiin.

– Kyllä valmennus eroaa Suomesta. Se on ihan eri maailma.

Viime vuonna Muurinen keräsi alle 16-vuotiaiden A-divisioonan EM-kisoissa 16,9 pistettä, 6,1 levypalloa ja kaksi torjuntaa ottelua kohti. Viime kaudeksi hän siirtyi Yhdysvaltoihin Sunrise Christian -lukioon, jossa myös Miro Little on viettänyt yhden kauden.

Muurisella on amerikkalaista high schoolia eli lukiota käymättä kaksi vuotta. Niiden jälkeen hän aikoo pelata amerikkalaisessa yliopistossa – mutta vain yhden vuoden, jos kaikki sujuu suunnitellusti. Sen jälkeen hänen tarkoituksensa on ilmoittautua NBA:n varaustilaisuuteen.

– Se on mun pitkäaikainen tavoite, Muurinen sanoo.

Mitä hänen pitää mielestään kehittää, jotta tavoite toteutuisi?

– Pallonkäsittely, sivuttain liikkuminen puolustuksessa. Ja paljon lisää voimaa.

Lue myös:

    Uusimmat