Mainos

Miesten välinen seksi ei enää pian estä verenluovutusta pysyvästi

Verenluovutuksen kriteerit muuttuvat kesään mennessä huomattavasti. Miesten välinen seksi ei ole kesäkuusta alkaen enää pysyvä este verenluovutukselle. Maanantaina luovuttajien yläikäraja nousi 70 vuoteen.

Pian jäävät historiaan ne päivät, kun seksuaalisesti aktiivisia homomiehiä ei kelpuutettu verenluovuttajiksi lainkaan. Viimeistään kesäkuusta alkaen miesten välinen seksi ei ole enää pysyvä este verenluovutukselle.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean uuden ohjeen mukaan verenluovutus on vastaisuudessa mahdollista, kun edellisestä miesten välisestä seksikerrasta on kulunut vähintään 12 kuukautta. Sama sääntö koskee verenluovutusta seksipalvelujen myynnin ja ostamisen jälkeen.

Pysyvästä luovutuskiellosta on luovuttu aiemmin muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa ja Tšekissä.

– Seksuaalinen suuntautuminen ei ole ollut luovutuseste ennenkään, mutta se on tosiasia, että miesten välinen seksi aiheuttaa vielä tällä hetkellä Suomessa pysyvän luovutusesteen. Fimean uuden määräyksen mukaan jatkossa tilanne tulee olemaan se, että miesten välinen seksikontakti aiheuttaa vain vuoden mittaisen luovutusesteen, verenluovutuksen lääkäri Johanna Castrén SPR veripalvelusta kertoo.

Veri voi sisältää taudinaiheuttajia

Fimea vakuuttaa, että muutos ei vaikuta luovutetun veren turvallisuuteen. Veren kautta tarttuvia tauteja, kuten hiviä ja B- ja C-hepatiittia, on Suomessa vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa. Niitä ei ole myöskään välittynyt täällä luovutetun veren kautta.

Fimean mukaan nykyiset veren testimenetelmät löytävät lisäksi taudinaiheuttajat aiempaa tarkemmin.

SPR:n Johanna Castrén kertoo, että raskaus ja jotkin sairaudet estävät jatkossakin veren luovuttamisen.

– Verta ei saa luovuttaa, jos sairastaa tai on sairastanut jonkin vakavan sydän- tai verisuonitaudin tai jos oma hemoglobiini on luontaisesti matala. Myöskään Britanniassa Hullun lehmän taudin riskivuosina asuneet eivät voi luovuttaa verta.

Verenluovuttajan valinta perustuu pitkälti luottamukseen.

– On luotettava siihen, että ihminen kertoo rehellisesti elämästään ja terveydestään, siitä missä on matkustanut ja millaisia asioita omaan elämään kuuluu.

– Toki kaikki valmisteeksi tehtävät verierät vielä testataan veriteitse tarttuvien tautien osalta, Castrén tähdentää.

Luovuttajien yläikäraja nousi

Verenluovuttajiksi saadaan vastaisuudessa myös aiempaa vanhemmat. Verenluovutuksen yläikäraja nousi maanantaina viidellä vuodella.

Yli 65-vuotias aktiivinen verenluovuttaja, joka on luovuttanut verta ainekin kerran kahden viime vuoden aikana, voi jatkaa verenluovutusta vastaisuudessa aina siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta.

Castrénin mukaan kansainvälisten ja kotimaassa saatujen kokemusten perusteella perusterveelle yli 65-vuotiaalle verenluovuttajalle ei aiheudu verenluovutuksesta sen suurempaa riskiä kuin nuoremmillekaan.

Suomalaiset ovat kaiken kaikkiaan edelleen innokkaita verenluovuttajia.

– Noin 5 % luovutusikäisestä väestöstä luovuttaa verta ja näyttää siltä, että potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet Suomessa myös tulevina vuosina.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.