Ainutlaatuinen video rikospaikalta Helsingistä – kotihälytystehtävä miesparin asunnolle päättyi tragediaan: "Miksi tämä kaveri on ihan kanttuvei?"

2:19
”Miksi se on näin saatanan löysä? Miksi se ei hengitä” Tältä näyttää poliisin poikkeuksellisesti julkisuuteen annettu tilannevideo.

Marraskuussa 2016 poliisit menivät kotihälytystehtävälle Helsingin Kallioon. Asunnosta löytyi eloton mies, joka kuoli saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa. Koko tilanne tallentui yhden poliisin rintapielessä olleeseen bodycamiin. Tapauksesta kerrotaan Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa.

Vuoden 2016 marraskuisena iltana hätäkeskukseen tuli ilmoitus kahden miehen välisestä tappelusta Helsingin Porthaninkatu 13:ssa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Ilmoituksen teki nainen, joka oli ollut käymässä kyseisen ystäväpariskuntansa luona.

Sairaanhoitajana nainen oli myös paikkaillut tappelun tiimellyksessä tulleita havereita.

33-vuotias suomalainen mies, joka myöhemmin tuomittiin taposta, oli jäänyt asuntoon pitämään kiinni ja rauhoittamaan hieman nuorempaa thaimaalaista miestä, kun nainen tuli poliiseja vastaan alaovelle.

Tästä kohtaa alkaa yhden poliisin haalarikameran eli bodycamin seitsemän minuutin mittainen video, joka päätyi oikeudenkäyntiin todisteeksi ja tuli sitä kautta julkiseksi. Videolla nähdään ainutlaatuista materiaalia rikospaikalta.

"Miksi se on näin saatanan löysä?"

Videolla näkyy, kun poliisit saapuvat tapahtumapaikalle ja suuntavat naisen opastuksella kohti asuntoa. Miehet käsketään ulos asunnosta ja muutamien käskytysten jälkeen ovesta tulee ulos suomalaismies. Poliisit huutavat myös toista miestä nimeltä, mutta hän ei vastaa eikä tule ulos asunnosta.

Thaimaalainen mies löytyy makaamasta olohuoneen lattialta ja poliisit yrittävät turhaan herätellä häntä.

– Miksi se on näin saatanan löysä? yksi poliiseista ihmettelee videolla.

– Miksi tämä kaveri on ihan kanttuvei? Miksi se on ihan tuollainen lötkö? he kyselevät.

Videolla näkyy, kuinka poliisit tutkivat hengittääkö mies, ja päätyvät lopulta siihen, että heidän on aloitettava elvytys.

Haalarikamerainen poliisi menee käytävään kysymään suomalaismieheltä, että miksi toinen mies ei hengitä.

– Se hengitti v***u sekunti ennen kuin te tulitte, ihan normaalisti, mies sanoo.

– Nouse ylös! Mä laitan sut rautoihin siksi aikaa kunnes tää selvitetään, että mikä tässä on homma nimi, poliisi sanoo videolla miehelle ja laittaa hänelle käsiraudat.

– Se huusi kovaa vielä viisi minuuttia sitten, hätäpuhelun soittanut nainen kertoo poliisille videolla.

Tuomio muuttui useaan otteeseen

Asunnossa miehen elvyttäminen jatkuu ja poliisien toimet tehoavatkin. Mies vietiin sairaalaan, jossa hän kuitenkin kuoli seuraavan yönä, koska hänen aivonsa olivat vaurioituneet hapen puutteesta.

Suomalaismies kiisti tapon, mutta oikeuslääkäri totesi, että miestä oli kuristettu 5–6 minuuttia.

Helmikuun lopulla 2017 käräjäoikeus tuomitsi 33-vuotiaan miehen miesystävänsä taposta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Tuomiosta valitettiin Helsingin hovioikeuteen, joka kumosi tappotuomion ja muutti tuomion törkeäksi pahoinpitelyksi ja törkeäksi kuolemantuottamukseksi. Tuomio lyheni vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjä kuitenkin haki valituslupaa ja korkeimmassa oikeudessa tapaus kääntyi äänin 3–2 takaisin tapoksi.

Tilannetta, videota ja tapauksen saamia käänteitä muistellaan suoratoistopalvelu C Moressa nähtävässä Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, jonka kymmeneen jaksoon on koottu kotimaan rikoshistorian keskeisimpiä tapauksia.

Jaksoissa perehdytään rikosten taustoihin ja yksityiskohtiin MTV:n rikostoimittajien Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen luotsaamana.

Tätä tapausta käsittelevässä jaksossa käy ilmi muun muassa se, millaista keskustelua poliisit kävivät keskenään tapahtumapaikalla, ja mikä on tuolloin pilottikäytössä olleiden haalarikameroiden tilanne tällä hetkellä Suomen poliisissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja