Mainos

Ystävä todisti homopariskunnan väkivaltaista riitaa – esitutkinnassa muisti vielä yksityiskohtia illasta: "Hän puristi käsillään miehen kurkkua"

8:44
Kotihälytys tallentui poliisin haalarikameraan

Korkein oikeus käsittelee tänään rikosjuttua, jossa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi suomalaismiehen thaimaalaisen miesystävänsä taposta vuonna 2017. Teko tapahtui marraskuussa 2016.

Helsingin hovioikeus muutti tuomion alkuvuonna 2018 ja tuomitsi miehen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeuden kahdeksan vuoden ehdoton vankeusrangaistus muuttui vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseksi vankeustuomioksi.

Syyttäjä haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta ja korkein oikeus otti asian käsiteltäväkseen.

Todistaja turhautui

Korkeimmassa oikeudessa kuultiin todistajana miesparin ystävää, joka oli paikalla miesten asunnossa Helsingin Kalliossa noin tunnin ajan illalla ennen kuin poliisit saapuivat.

Syytetty kutsui naisen heidän luokseen omien sanojensa mukaan rauhoittamaan tilannetta. Sairaanhoitajana työskentelevä nainen kertoi tulleensa katsomaan suomalaismiehen päässä ollutta haavaa, jonka tämän puoliso oli aiheuttanut miehelle hetkeä aiemmin.

Todistajana kuultu nainen ei muistanut tarkkaan enää illan yksityiskohtia. Nainen ilmaisi turhautumisensa koko juttuun oikeudelle.

– Tuosta tapahtumasta on kaksi ja puoli vuotta aikaa, yksityiskohdat ovat pääosin unohtuneet. Minusta on todella turhauttavaa olla tässä, olen kertonut tapahtumat poliisille kolme tuntia kestäneessä kuulustelussa, nainen sanoi.

Nainen muisti sen verran, että asunnolle mennessään hän tuli keskelle molemminpuolin yltyvää perheriitaa. Tavarat olivat asunnossa sikinsokin ja niitä oli myös hakattu rikki. Todistajan mukaan thaimaalaismies oli "todella aggressiivisella tuulella".

Riita yltyi

Nainen ehti olla asunnossa vain vajaan tunnin, kun hän soitti paikalle poliisit kello 21.25. Puhelimessa nainen kertoi, että kahdella miehellä on asunnossa väkivaltaiseksi yltynyt parisuhderiita.

Oikeudessa kuultiin hätäkeskusnauha, jossa kuului selvästi, kun thaimaalaismies huusi kovaa asunnossa. Välillä mies vain ulisi, välillä hän huusi "help, help". Thaimaalainen myös valitti, ettei hän voinut hengittää.

Hätäkeskuksen kanssa puhunut nainen totesi thaimaalaiselle, että tämä voi aivan hyvin hengittää, koska hän pystyi huutamaan.

Nainen myös varoitti suomalaismiestä siitä, ettei hänen puolisonsa saisi mitään tavaroita käteensä, joilla hän voisi tehdä vahinkoa.

Meni poliiseja vastaan

Hätäkeskukseen soitettuaan nainen meni kerrostalon alaovelle poliiseja vastaan. Asunnosta poistuessaan thaimaalaismies oli naisen mukaan vielä elossa.

– Ihminen oli vielä todennäköisesti hengissä silloinkin, kun poliisit menivät sisään. Elvytys olisi pitänyt aloittaa heti, mutta siinä kesti minuutteja, ennen kuin poliisi kutsui paikalle ambulanssin. Mielestäni poliisit toimivat siinä väärin, nainen kertoi.

Todistaja kertoi, että kyseinen tapaus oli kolmas kerta syksyn 2016 aikana, kun thaimaalaismies oli rikkonut asunnossa tavaroita.

Nainen oli tuntenut miehet vuodesta 2014 ja hän kuvaili thaimaalaismiestä suhteen aggressiiviseksi osapuoleksi.

Mies oli elottomana asunnossa

Poliisien tultua paikalle nainen ja syytetty mies käskettiin ulos asunnosta. Hetken päästä poliisi tuli kysymään, miksi thaimaalaismies on asunnossa elottomana.

Paikalle kutsuttiin ambulanssi ja pelastushenkilökunta ryhtyi elvyttämään miestä. Mies kuljetettiin Meilahden sairalaan, missä hän kuoli seuraavana päivänä.

Syyttäjä vetosi todistajana kuullun naisen esitutkintakertomukseen, koska nainen kertoi muistavansa niin vähän yksityiskohtia tapahtumaillasta. Todistaja totesi itsekin useampaan kertaan, että kaikki hänen kertomansa asiat lukee pöytäkirjassa.

Näki lyönnin ja kuristamisen

Esitutkinnassa nainen sanoi nähneensä, kun suomalaismies löi puolisoaan nyrkillä ylävartaloon. Nainen oli pyytänyt miestä rauhoittumaan.

Kun nainen ymmärsi, että riitatilanteesta ei tule loppua, hän soitti hätäkeskukseen. Meteli asunnossa oli niin kova, että hänen piti siirtyä parvekkeelle puhumaan puhelua.

– Ennen siirtymistäni parvekkeelle näin, että (suomalaismies) on puolisonsa kurkussa. Selkeästi hän käsillään puristi miehen kurkkua. Thaimaalaismies kuitenkin huusi koko ajan. Aloin jo huolestua tilanteesta, nainen sanoi kuulusteluissa.

Nainen kuvaili poliisikuulusteluissa thaimaalaismiehen olleen "tukalassa tilanteessa", kun miehet makasivat asunnon lattialla ennen poliisien tuloa paikalle.

– Mielestäni hänen silmänsä pullottivat ja naama oli vääntynyt tuskasta. Hän huusi, ettei pysty hengittämään.

Uhrin käsi sinersi

Nainen kuvaili, että thaimaalaismies "sätki maassa hullun lailla". Mies makasi lattialla mahallaan ja itki valitusitkua. Taposta syytetty suomalaismies piti naisen mukaan puolisoaan hallintaotteessa.

– Huomioni kiinnittyi (thaimaalaismiehen) vasempaan käteen, minkä kämmenen ulkosyrjä sinersi, todistaja kertoi kuulusteluissa.

Naisen mukaan hän näki tuolloin ensimmäisen kerran, kun suomalaismies kävi puolisoonsa käsiksi.

Korkeimman oikeuden kuulemisessa nainen ei muistanut enää juuri mitään yksityiskohtia illasta. Hän sanoi kuitenkin, että hänen esitutkintakertomuksensa pitää paikkaansa. Hän toi myös ilmi, että hänen mielestään jutussa ei ole kyse taposta.

Korkein oikeus kuuli todistajana myös thaimaalaismiehelle oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tehnyttä lääkäriä, mutta häntä kuultiin suljetuin ovin.

Korkein oikeus antaa myöhemmin päätöksensä asiassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja