Mainos

Miesystävänsä taposta syytetty mies kiistää kuristaneensa puolisoaan tahallaan, puolustus vetoaa hätävarjelutilanteeseen: "Hän oli minulle tärkein ihminen"

8:44
Poliisin hälytyskeikka miesten asunnolle tallentui haalarikameraan

Korkein oikeus kuuli tänään aamupäivällä 35-vuotiasta miestä, jolle syyttäjä vaatii rangaistusta thaimaalaisen miesystävänsä taposta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen aiemmin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen taposta. Rikos tapahtui Helsingin Kalliossa marraskuussa 2016.

Käräjäoikeus katsoi, että uhri oli kuristettu kuoliaaksi, ja kuristaminen oli tapahtunut sekä seisaaltaan että lattialla. Oikeuden mukaan kyse oli taposta.

Tuomittu mies valitti Helsingin hovioikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä. Hovioikeus katsoi, että syytetty oli kuristanut uhria seisaaltaan, mutta sen mukaan mies ei tehnyt uhrille enää väkivaltaa lattialla.

Hovioikeuden mukaan kyse ei ollut taposta, vaan törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjä haki asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, joka nyt saa ratkaista, mistä rikoksesta asiassa on kyse. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta taposta tai ainakin kovempaa rangaistusta kuin mitä hovioikeus määräsi.

Syyttäjän mukaan kyse tahallista kuristamisesta

Syyttäjän käsityksen mukaan syytetyn thaimaalainen miesystävä kuoli kuristamisen takia ja miehen täytyi ymmärtää, että kuristaminen voi johtaa uhrin kuolemaan.

– Tekijä on puristanut uhria käsivarrella takaapäin kaulasta, eli niin sanotulla kuristamis- tai hallintaotteella. Sellaistakin kuristamista on ollut, jossa molemmat kädet ovat olleet uhrin kaulan ympärillä, kihlakunnansyyttäjä Elina Karvo kertoi korkeimman oikeuden suullisessa istunnossa. 

Syyttäjän käsityksen mukaan kyse oli parisuhdeväkivallasta, joka oli tarkoituksellista ja kyse oli tahallisesta kuristamisesta.

– Syytetty on hyökännyt miesystävänsä kimppuun, lyönyt häntä nyrkillä rintaan ja kuristanut kaulasta kahdella kädellä, sekä pitänyt häntä hallintaotteessa, Karvo sanoi.

Syyttäjän mukaan uhri oli tilanteessa puolustuskyvytön. Thaimaalaismies oli myös huomattavasti suomalaista syytettyä pienempikokoinen. Suomalaismies on yli 180 senttimetriä pitkä, kun thaimaalainen oli noin 157 senttimetriä pitkä.

Yhdessä viisi vuotta

Puolustuksen näkemys tilanteesta on täysin päinvastainen.

– Kyse on ollut perheväkivallasta, mutta väkivaltainen osapuoli suhteessa on ollut henkensä menettänyt mies, syytetyn asianajaja Atte Niemi sanoi.

Suomalaismies oli ollut thaimaalaismiehen kanssa yhdessä melko tarkalleen viisi vuotta, kun rikos tapahtui. Miehet olivat asuneet lähes koko suhteen ajan yhdessä.

Syytetyn mukaan suhteessa oli ollut usein väkivaltaa, mutta väkivaltatilanteita lukuunottamatta hänen puolisonsa oli rauhallinen.

– Hän oli minulle elämässäni tärkein ihminen enkä olisi pystynyt satuttamaan häntä, syytetty mies sanoi korkeimman oikeuden istunnossa.

Puolustus: Tarkoitus ei ollut vahingoittaa

Puolustus vetoaa hätävarjelutilanteeseen, koska kuollut mies oli käynyt ensin syytetyn kimppuun, jonka jälkeen syytetty yritti torjua miehen oikeudettoman hyökkäyksen.

– Päämieheni tarkoitus ei ole ollut vahingoittaa elämänkumppaniaan, vaan tarkoitus on ollut pitää häntä aloillaan siihen saakka, kunnes poliisi saapuu, Niemi kertoi.

Syytetty suomalaismies kertoi oikeudelle olleensa tekoa ennen päivällä työhaastattelussa ja saapuneensa sen jälkeen kotiin. Miesystävä ei tuolloin ollut kotona, vaan hän saapui myöhemmin.

– Kun hän tuli kotiin, hän raivostui sillä sekunnilla, koska en ollut vastannut hänen tekstiviestiinsä, jota en ollut huomannut. Hän heitti minua jollakin ja se aiheutti verenvuotoa. Verta tuli aika paljon päästäni, syytetty kertoi.

Hermostui kuvan ottamisesta

Thaimaalaismies toi puolisolleen pyyhkeen ja tyrehdytti verenvuotoa. Sen jälkeen suomalaismies otti puhelimellaan kuvan verilammikosta.

– Puolisoni suuttui siitä, otti puhelimen kädestäni ja heitti sen lattialle. Siitä alkoi pitkäkestoinen riehuminen.

Syytetty lähetti jonkin ajan päästä tekstiviestin pariskunnan yhteiselle ystävälle, ja pyysi naista heidän luokseen.

– Olin siinä vaiheessa yrittänyt saada tilannetta rauhoittumaan jo pidemmän aikaa. Ajattelin, että puolisoni rauhoittuisi, kun ulkopuolinen henkilö tulisi paikalle.

Nainen tuli asunnolle nopeasti. Tuossa vaiheessa thaimaalaismies kihisi syytetyn mukaan edelleen kiukusta ja riehuminen jatkui.

– Kävin ystäväni kanssa parvekkeella tupakalla ja sanoin, että poliisit on kutsuttava paikalle, muuta vaihtoehtoa ei ole, syytetty kertoi.

Paini alkoi pystyasennossa

Syytetyn mukaan thaimaalaismies jatkoi riehumistaan asunnossa. Mies myös kävi kiinni puolisoonsa, syytetyn mukaan erittäin kovaa.

Tässä vaiheessa paikalla ollut ystävä soitti poliisit. Kello oli 21.25.

– Painimme pystyasennossa jonkun aikaa, kunnes kaaduimme lattialle. Lattialla pyörimme käytännössä koko loppuajan, kunnes ystävämme sai hätäpuhelun päätökseen.

Nainen lähti rappukäytävään poliisipartiota vastaan. Syytetyn mukaan tilanne oli jo hieman rauhoittunut asunnossa, koska kummankin miehen voimat alkoivat olla lopussa.

Syytetty myönsi kuitenkin pidelleensä puolisoaan paikoillaan lattialla. Hän sanoi olleensa osittain miehen päällä.

Mies kuoli sairaalassa

Poliisit saapuivat kello 21.36 ja suomalaismies sekä nainen pyydettiin ulos asunnosta.

Tilannetta selvitettiin poliisien kanssa rappukäytävässä. Samaan aikaan pelastushenkilökunta elvytti asunnossa thaimaalaismiestä.

– En pystynyt ymmärtämään tilannetta, kun minulle kerrottiin, että häntä elvytetään, syytetty sanoi.

Thaimaalaismies vietiin Meilahden sairaalaan, missä hän kuoli vammoihinsa seuraavana päivänä.

Syytetty mies kertoi korkeimmalle oikeudelle miettivänsä tapahtunutta yhä päivittäin. Hän ei tarkkaan vieläkään tiedä, mitä tilanteessa tapahtui.

– Käteni on voinut olla hallintaotteella hänen kaulallaan jossain vaiheessa siinä pyöriessä. Muistan, että olin hänen vierellään kyljellään ja pidin käsiä hänen käsiensä päällä, mies sanoi.

Esitutkinnassa kuvaili puolisoaan raivohulluksi

Syyttäjä vetosi oikeudessa miehen esitutkintakertomukseen, jossa tämä kertoi kuristaneensa puolisoaan.

Syytetty oli kuvaillut poliisille puolisonsa olleen "aivan psykoosissa ja raivohullu". Mies kertoi olleensa varma, että hänen puolisonsa satuttaa häntä tai naista veitsellä, jos hän olisi päästänyt tästä irti.

– Tarkoituksella en kuitenkaan ole häntä kuristanut vaan tarkoitukseni oli nimenomaan pitää häntä paikoillaan siihen asti, että poliisit tulevat paikalle, mies kertoi kuulusteluissa.

Syytetty kertoi keventäneensä kätensä otetta siinä vaiheessa, kun hän tiesi poliisien olevan tulossa.

Oikeuden istunnossa mies totesi, että hänen otteensa puolisostaan vaihtelivat tilanteessa koko ajan.

Korkein oikeus kuulee seuraavaksi todistajana naista, joka oli asunnolla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja