Mies, syöthän jo tätä superruokaa? Hyödyt hedelmällisyydelle todettiin jälleen kerran

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin lastenhankintaan pitäisi havahtua? Videolla kerrotaan, miten ikä vaikuttaa naisen ja miehen hedelmällisyyteen.

Pähkinöiden syöminen on useissa tutkimuksissa yhdistetty parempaan siemennesteen laatuun. Nyt tutkijat sanovat selvittäneensä ensi kertaa, miten pähkinät vaikuttavat sperman dna:han.

Espanjalaiset ja amerikkalaiset tutkijat esittävät Andorology-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessaan, että pähkinöiden lisääminen länsimaiseen ruokavalioon voi parantaa sperman laatua.

Tutkimukseen osallistui 72 tervettä ja savutonta nuorta miestä, jotka noudattivat tyypillistä länsimaista ruokavaliota. Osa miehistä söi lisäksi päivittäin 60 grammaa manteleita, hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä. Osallistujia seurattiin 14 viikon ajan.

60 grammaa pähkinöitä tarkoittaa noin desilitraa pähkinöitä. Maustamattomia pähkinöitä ja siemeniä suositellaan syötäväksi enintään 30 grammaa päivässä, sillä ne sisältävät runsaasti energiaa.

Pähkinöiden syönti paransi merkittävästi sperman dna:n metylaatiota 36 genomin osassa. Dna:n metylaatio säätelee geenien ilmenemistä. Metylaation määrä muuttuu ympäristötekijöiden ja elintapojen vaikutuksesta ja vaikuttaa ihmisen terveyteen ja sairastuvuuteen.

Tutkijoiden mukaan löydös osoittaa, että ruokavalio vaikuttaa spermaan sekä sen hedelmöityskykyyn.

Pehmeät rasvat parantavat spermaa, roskaruoka huonontaa

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ruokavalion ja pähkinöiden todetaan vaikuttavan sperman laatuun.

Vuonna 2012 amerikkalaistutkija havaitsivat, että pähkinät voivat parantaa sperman laatua etenkin miehillä, joiden siemenneste on huonolaatuista.

Vuonna 2018 ilmestyneen tutkimuksen – johon myös nyt julkaistut löydökset perustuvat – perusteella 14 viikon pähkinäkuuri lisäsi siittiöiden määrää sekä paransi niiden rakennetta, elinvoimaisuutta ja liikkuvuutta.

Pähkinät sisältävät hyviä pehmeitä rasvoja. Erityisesti saksanpähkinässä on omega-3-rasvahappoja, jotka on erillisessä tutkimuksessa yhdistetty miehen parempaan hedelmällisyyteen.

Sen sijaan roskaruoan syömisen on havaittu heikentävän sperman laatua jo nuorilla miehillä.

Miesten spermanlaatu on romahtanut 2000-luvulla. Syiksi on esitetty elinympäristön ja elintapojen muutoksia. Terveellisen ruokavalion lisäksi mies voi parantaa hedelmällisyyttään välttämättä tupakointia, alkoholin käyttöä ja ylipainoa sekä hoitamalla mahdolliset sukuelintulehdukset.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat