Laaja tutkimus: Miehen hedelmättömyys lisää syöpäriskiä – kuin ”kanarianlintu kaivoksessa”

Laaja ruotsalaistutkimus yhdistää miehen lapsettomuusongelmat kohonneeseen eturauhassyövän riskiin. Sen sijaan, että hedelmöityshoidot vaikuttaisivat kielteisesti miehen terveyteen, on todennäköisempää, että sekä hedelmättömyyteen että eturauhassyöpäriskiin vaikuttavat samat tekijät.

Lundin yliopiston tuore tutkimus vihjaa, että miehen hedelmällisyysongelmat ovat yhteydessä kohonneeseen eturauhassyöpäriskiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 1,2 miljoonaa Ruotsissa vuosina 1994–2014 syntynyttä lasta ja heidän isiään.

Ne miehet, jotka olivat tulleet isäksi mikrohedelmöityshoidon ansiosta, sairastuivat 64 prosenttia todennäköisemmin eturauhassyöpään kuin miehet, jotka olivat saaneet lapsen luonnollisin menetelmin. Lisäksi kyseisiin lapsettomuushoitoihin turvautuneilla miehillä oli 86 prosenttia suurempi riski sairastua eturauhassyöpään ennen kuin he olivat 55-vuotiaita.

Koeputkihedelmöityksellä alkunsa saaneiden lasten isät sairastuivat tutkimuksen mukaan eturauhassyöpään 33 prosenttia todennäköisemmin kuin luonnollisesti siitettyjen lapsien isät. He myös sairastuivat eturauhassyöpään nuorella iällä 51 prosenttia todennäköisemmin.

Tulokset julkaistiin BMJ-tiedelehdessä.

Miehen hedelmättömyys toimii ”kanarianlintuna kaivoksessa”

Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle puhunut, tutkimusta johtanut professori Yvonne Lundberg Giwercman luonnehtii hedelmällisyysongelmista kärsiviä miehiä korkean riskin ryhmäksi, jota pitäisi seurata tarkemmin. Samoilla linjoilla on andrologian professori Allan Pacey Sheffieldin yliopistosta.

– Kenties miehille, joilla on diagnosoitu hedelmällisyysongelma kaksi- tai kolmekymppisenä, pitäisi antaa esite, jossa selitetään, mitä tämä voi tarkoittaa heille viisi- ja kuusikymppisenä. Näin he voisivat olla tietoisia mahdollisista tulevaisuuden ongelmista ja rohkaistua vierailemaan lääkärissä useammin kuin tavallisesti, Pacey sanoo BBC:lle.

Mikrohedelmöitystä (ICSI) käytetään miehestä johtuvan lapsettomuuden hoitona. Mikrohedelmöityksessä hedelmöittymistä edesautetaan viemällä siittiö kypsään munasoluun.

Koeputkihedelmöitystä (IVF) käytetään niin miehestä kuin naisesta johtuvissa hedelmällisyyshäiriöissä. Siinä munarakkuloiden kasvua edistetään ihon alle pistettävien hormonipistosten avulla. Munasolut otetaan talteen keräyksessä ja ne hedelmöitetään laboratoriossa pestyllä siittiöllä.

Lähteet: Felicitas MehiläinenOvumia Fertinova

Miehen hedelmättömyyttä on luonnehdittu ”kanarianlinnuksi hiilikaivoksessa”. Sanonnalla viitataan menneinä vuosisatoina kaivoksissa pidettyihin kanarianlintuihin, joiden laulun avulla tarkkailtiin kaivosten ilmanlaatua. Samalla tavalla kuin linnun laulun loppuminen kertoi huonosta ilmanlaadusta, miehen hedelmättömyys voi kertoa piilevistä terveysriskeistä.

Myös vuonna 2018 julkaistuissa ruotsalais- ja tanskalaistutkimuksissa saatiin vihiä siitä, että hedelmättömyys on yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin sekä miehillä että naisilla. Tutkimusten perusteella kohonnut riski liittyy molemmilla sukupuolilla nimenomaan hedelmättömyyteen ja sen taustalla vaikuttaviin syihin, ei siihen käytettäviin hoitoihin.

Yhteys miehen hedelmättömyyden ja kohonneen eturauhassyöpäriskin välillä voi johtua esimerkiksi Y-kromosomissa ilmenevistä ongelmista, kertoo brittilehti The Telegraph. Lisää tutkimuksia aiheesta kuitenkin tarvitaan.

0:52
Videolla kerrotaan, milloin lastenhankintaan pitäisi havahtua.

Lähteet: BBC, The Telegraph, BMJ

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja