Mainos

Tällainen on Lohjan pahamaineinen turmakaivos: ”Aivan liian usein siellä käy huonosti”

Uudellamaalla Lohjan Ojamon kaivos joutui tänään taas otsikoihin sukellusonnettomuuden vuoksi, jossa menehtyi keski-ikäinen mies.

Kaivos on tunnettu sukelluspiireissä ja se on myös muun muassa ammattisukeltajien ja Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturvan harjoittelukohde. Ojamon kaivos toimi aikanaan kalkkikaivoksena, mutta se suljettiin vuonna 1965, jonka jälkeen kaivos on täyttynyt vedellä.

Päivystävä palomestari Jukka Ekholm kertoo, että Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle kaivos on valitettavan tuttu pelastuskohde.

– Olemme käyneet siellä toistakymmentä kertaa pelastamassa sulkeltajia. Aina ei onneksi ole surullinen loppu, mutta silti aivan liian usein siellä käy huonosti, Ekholm toteaa MTV Uutisille.

Kaivoksessa sukeltaminen on luvanvaraista. Ekholm muistelee, että kaivos on sata metriä leveä ja pitkä. Syvyydeltään kaivoksen luolasto yltää jopa kahteensataan metriin.

– Osa kaivoskuiluista on hyvinkin syviä. Nyt harrastesukeltajat olivat tietääkseni alle viidenkymmenen metrin syvyydessä, mutta tätä en tiedä tarkasti.

Päivystävän palomestarin mukaan kaivossukeltaminen voi olla talvella vaarallista, jos päällä on jäätä. Nyt kuitenkin harrastesukeltajien tukikohdan kohdalla lampi on ollut sula.

– Vedessä oli kolmesta neljään harrastesukeltajaa, joista yksi oli tullut ylös vedestä hälyttämään apua. Uhri oli tuotu muiden sukeltajien toimesta pintaan ja elvytys oli aloitettu välittömästi.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä. Sukeltaminen kaivoksessa on luvanvaraista, ja Ekholm arvelee, että sukeltajien luvat ovat olleet kunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.