Mainos

Mies kasvatti 200 kannabiskasvia ja ilmoitti asiasta itse poliisille – syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta

Syyttäjä vaatii iisalmelaiselle miehelle kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeutta kahdensadan hamppukasvin kasvattamisesta tilallaan.

Aiemminkin kannabiksen kasvattamisesta tuomittu mies ilmoitti ennen uuden sadon kasvattamista poliisille, että aikoo jatkaa hampun ulkoviljelyä jalostaakseen siementä edelleen markkinoitavaksi lääkehampun kasvatukseen.

Mies on syytteessä huumausainerikoksesta Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

– (Miehellä) ei ensinnäkään ole ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia jalostaa uutta hamppulajiketta, koska hänellä ei ole varoja kasvijalostamisen edellyttämiin laboratoriotutkimuksiin ja kasvatusolosuhteisiin. (Hän) ei edellä mainitusta syystä voi rekisteröidä ja sertifioida jalostamaansa uutta hamppulajiketta Elintarviketurvallisuusviraston siementarkastusyksikössä, syyttäjä sanoo.

Tämä olisi syyttäjän mukaan edellytys sille, että syytetty voisi ylipäätään markkinoida hampunsiemeniä. Lisäksi syyttäjä katsoo, ettei lääkehampun kasvattaminen edes ole Suomessa säädösten mukaan mahdollista.

Syyttäjä pitää miestä "hamppuaktivistina", jonka perimmäinen tarkoitus on laillistaa marihuanan päihdekäyttö.

"Lajikehitys on vauhdissa"

Mies kiistää huumausainerikoksen ja sanoo, ettei sato ole ollut kasvamassa huumausainekäyttöä varten. Hän kertoo STT:lle lähettämässään sähköpostissa, että on kertonut poliisille etukäteen tarkoituksensa, jotta ei jäisi epäilystä mistään laittomuuksista.

Hän kertoo ilmoittaneensa poliisille, että tavoitteena oli risteytyssiementen tuottaminen ja että poliisi voi ottaa muun kasvimateriaalin, jos sille ei laillista tutkimuskäyttöä löydy. Hänen mukaansa poliisi kävi lopulta kaatamassa viljelmän.

Miehen viljelemä hamppu ei kuitenkaan ole laillista kuituhamppua, vaan kasvien tetrahydrokannabinoli- eli THC-pitoisuus ylittää laissa sallitut arvot. THC on kannabiksen sisältämä yhdiste, joka aiheuttaa esimerkiksi kasvia polttavalle päihtymyksen tunteen.

– Lajikekehitys on vauhdissa ja toivomme, että Suomen lakia ja YK:n huumausainesopimusta luetaan niin kuin ne on kirjoitettu, hän sanoo lähettämässään sähköpostissa.

6:12
Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi keräsi vaadittavat 50 000 nimeä lokakuun lopussa ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Kuuntele aloitteen tekijän näkemys alla olevalta videolta

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja