Mielenosoittajat marssivat Pariisin kaduilla Ranskan itsenäisyyspäivänä – Macronilta vaaditaan lisäsatsauksia terveydenhuoltoon

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa useat tuhannet ihmiset marssivat vaatien lisää rahaa ja resursseja hoitohenkilöstölle. 

Myöhemmin marssille liittyi niin sanottuja keltaliivejä, jotka ovat hallitusta vastustavia mielenosoittajia. Osa heistä otti hetkellisesti yhteen poliisin kanssa. Poliisi ampui yhteenoton tuoksinassa kyynelkaasua.

Tiistaina isoja osia Pariisista suljettiin, jotta väkijoukkojen muodostumiselta voitaisiin välttyä kansallispäivänä, jolloin on tapana ampua muun muassa ilotulitteita.

Monissa muissa kaupungeissa kansallispäivän juhlallisuudet peruttiin tyystin koronan vuoksi.

Kansallispäivää vietettiin myös Pariisissa rajoitetuin menoin. Perinteinen sotilasparaati Pariisin Champs-Elysees-kadulla jäi järjestämättä ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.

Noin 2 000 sotilasta, eli puolet tavallisesta lukumäärästä, kokoontui kunniakomppaniaksi Place de la Concordella. Lisäksi ilmavoimat suoritti ylilennon Pariisin yli.

Mielenosoittajat lähettivät tiistaisen juhlapaikan lähistöllä taivaalle ilmapalloja, joiden mukana ilmoihin nousi banderolli, joka julisti: "Kunnianosoitusten takana, Macron tukehduttaa sairaalat."

Seremonia osoitti kunniaa hoitohenkilökunnalle

Place de la Concorden seremoniaa seuraamaan oli kutsuttu yhteensä noin 2 500 vierasta.

Juhliin oli kutsuttu edustajia muun muassa Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta ja Luxemburgista, koska maat ottivat vastaan 161 ranskalaista tehohoitopotilasta.

Juhlinnassa osoitettiin kunniaa hoitohenkilökunnalle, joka on kamppaillut koronapandemian taltuttamiseksi.

Päivää aiemmin hallitus oli hyväksynyt kahdeksan miljardin euron palkankorotuspaketin hoitajille ja hoitohenkilökunnalle.

Vaikka Ranskan presidentin Emmanuel Macronin hallinto on luvannut miljardeja euroja pandemian aiheuttamien talousvahinkojen minimoimiseksi, on vielä epäselvää, miten hallitus aikoo edistää toipumista taantumasta, jonka odotetaan vievän satojatuhansia työpaikkoja.

Kriitikot ovat syyttäneet presidenttiä siitä, että hän aliarvioi alkujaan koronakriisin vakavuuden ja tämän jälkeen toimi väärin koronaepidemian hoidossa.

Koronaan on kuollut Ranskassa yli 30 000 ihmistä.

Macron ajaa maskipakkoa julkisissa tiloissa

Macron ilmoitti tiistaina kannattavansa maskin käytön määräämistä pakolliseksi kaikissa julkisissa sisätiloissa. Määräys voisi astua voimaan 1. elokuuta.

Macronin mukaan maskipakko olisi perusteltu, koska vaikuttaa siltä, että koronatartuntojen määrä Ranskassa on taas kääntymässä kasvuun.

Koronatartuntojen määrä on lähtenyt kesälomakauden myötä uuteen nousuun Ranskassa ja useat tunnetut lääkärit ovat vedonneet, että maskien käyttö pitäisi määrätä pakolliseksi sisätiloissa.

Macronin mukaan Ranska on valmis tarjoamaan maskeja tarpeeksi, vaikka maassa havaittaisiin uusia tartuntapiikkejä.

Maskeista on aiemmin ollut maassa pulaa, mutta Macron kertoo Ranskan sittemmin haalineen niin varastoja kuin tavarantoimittajiakin.

Macron otti maskiasiaan kantaa kansallispäivän juhlinnan yhteydessä antamassaan tv-haastattelussa. Hän esitteli haastattelussa suunnitelmiaan valtakautensa loppupuolelle, ennen vuoden 2022 vaaleja.

Ranskan kansallispäivää on vietetty 14. heinäkuuta aina vuodesta 1880 lähtien. Silloin muistetaan Bastiljin valtausta vuonna 1789, josta tuli lähtölaukaus Ranskan vallankumoukselle.Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja