Miehet vastaavat: Onko yksin elävä nainen kummajainen?

Osa naisista elää koko elämänsä ilman kumppania. Miehet kertovat, onko yksineläjissä jotakin epäilyttävää.

Vanhapiika, citysinkku, erakko. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Osa naisista elää koko elämänsä yksin. Miehet kertovat, mitä mieltä he ovat naisista, jotka eivät saa tai kaipaa miestä rinnalleen.

Aikakaudella on merkitystä

"Sanasta vanhapiika tulee heti mieleen ujo ja harmaa hiirulainen, keski-ikäinen tai vanhempi nainen, jolla on ehkä hieman puutteelliset sosiaaliset taidot. Toisaalta, yksin eläviä naisia on varmasti monenlaisia. Esimerkiksi yli 40-vuotiaassa lapsettomassa naisessa, joka huolehtii itsestään, on ulospäinsuuntautunut ja jolla on ura, ei ole mitään outoa. Hän on tehnyt valintansa siitä, mihin keskittyy.

Tiedän noin 80-vuotiaan naisen, joka ei ole koskaan ollut naimisissa, eikä hänellä ole ollut mitään vakavaa suhdetta. Kieltämättä siinä on jotakin epäilyttävää. Olen pohtinut, tykkääkö hän naisista, mutta ei ole voinut sitä ajan hengen huomioon ottaen näyttää.

En usko että vanhapiika-ajattelu on voimissaan, mutta monet koko elämänsä yksin eläneet ovat sisäänpäin kääntyneitä. On heissä mielestäni aina jotakin hieman epäilyttävää."

Henkka, 32

Ulkonäkö vaikuttaa

"Jos tapaisin naisen, joka on asunut koko elämänsä yksin, olisi siinä lähtökohtaisesti jotakin epäilyttävää. Voisin ymmärtää sen, jos nainen olisi hyvin ruma, mutta asiaa olisi vaikeampi tajuta, jos nainen olisi ok-näköinen tai jopa kaunis. Yleensähän naiset joutuvat hätistelemään miehiä ympäriltään, joten olisi mielenkiintoista tietää, miksi nainen on elänyt aina yksin. Onko nainen lesbo, aseksuaali, todella ujo tai muuten vain uppoutunut johonkin niin, ettei miehille ole aikaa. Toisaalta yleistäminen on helppoa. Voihan naisella olla joku paha trauma, tunnevamma tai täydellinen puuttuva kiinnostus miehiä kohtaan, niin romanttisessa mielessä kuin seksuaalisesti."

Pekka, 43

Yksin elävä nainen ei ole miestä vaarallisempi

"On jotenkin huvittavaa ajatella, että yksin elävä nainen olisi yksin elävää miestä vaarallisempi. Ei naista voi alistaa parisuhteeseen, hänen on itse haluttava sitä tai hän kylvää vain onnettomuutta ympärilleen. Kyllä nainen on silti subjekti sukupuolimarkkinoilla siinä missä mieskin – onhan se jännittävää niin. Jos ei sitä kestä, itsestään on löydettävä ne puolet, jotka sitoutumista vaikeuttavat ."

Leif, 33

Ura voi estää ihmissuhteen

"Itse en koe yksin elämistä mitenkään epäilyttävänä. Syitä nyt voi varmasti olla monia, mutta itselleni mieleen tulee ensimmäiseksi, että monet ihmiset viihtyvät yksin, ilman sen suurempia sitoumuksia. Kyseessä on siis elämäntapa. Toisaalta uraan keskittyminen on nykyään varmasti yleistä, aikaa ei yksinkertaisesti aina jää vakiintuneelle parisuhteelle – elämäntapavalinta siis tämäkin."

Antti, 27

Lue myös:

AVA/Maarit Rasi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja