Michael Jacksonin kuolemasta on 10 vuotta – näistä hetkistä popin kuningas muistetaan

0:52
Michael Jacksonin oli määrä esiintyä Lontoossa, mutta hän menehtyi ennen konsertteja.

Popin kuningas Michael Jackson kuoli traagisesti 10 vuotta sitten.

Vuonna 1958 syntyneen Michael Jacksonin kuolemasta tulee tänään täyteen 10 vuotta. Jacksonin lääkäri tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan popin kuninkaan kuolemantuottamuksesta.

Jackson takoi lähes koko elinaikansa hittejä hitin perään. Miehen Thriller-albumi on yksi kaikkien aikojen myydyimpiä albumeita koko maailmassa, levyä on myyty maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa kappaletta.

Jacksonin ura viihdemaailmassa alkoi vain kuuden vuoden iässä ja sen varrelle mahtui niin uskomattomia huippuhetkiä kuin kyseenalaisia ajanjaksoja. Tässä niistä ikimuistoisimmat.

The Jackson 5


The Jakcson 5 oli Michael Jacksonin ponnahduslauta kuuluisuuteen. Perheen tiukkaa kuria pitäneen isän Joe Jacksonin kokoama yhtye muodostui viidestä Joen pojasta. Yhtye nousi Yhdysvalloissa hittilistoille useaan otteeseen. Kappaleet kuten ABC ja I Want You Back ovat yhä kovassa radiosoitossa. Michael oli yhtyeen johtotähti ja hurmasi jo nuorena laulutaidollaan.

Off the Wall ja soolouran alku


Jacksonin sooloalbumi Off the Wall julkaistiin vuonna 1979 ja kasvoi oitis isoksi hitiksi. Tätä ennen Jackson oli levyttänyt soololevyjä, mutta nämä eivät olleet saaneet tuulta alleen toden teolla. Off the Wallia pidetäänkin Jacksonin todellisena soolouran alkuna, sillä The Jackson 5 oli tullut päätökseensä muutama vuosi aiemmin. Albumin avaa ajan disco-musiikista ammentava Don't Stop 'Til You Get Enough, josta kuulee oitis, että miehen soolouran urut olivat toden teolla avattu.

Thriller-albumi


Thriller julkaistiin vuonna 1982 ja kävi nopeasti selväksi, että kyseessä on albumi, joka jää historiaan. Albumi sisältää hitit Billie Jean, Thriller ja Beat It. Levy oli mestarillinen yhdistelmä aikansa suosituimpia soundeja. Albumilla yhdisteltiin rock disco ja RnB -vaikutteita saumattomasti. Billie Jean oli bassovetoinen tanssikappale, kun taas Beat It sisälsi tarttuvan kitarariffin ja Eddie Van Halenin soittaman kitarasoolon.

Motown 25 -televisioesiintyminen ja moonwalk

Thriller-albumin suurimmaksi singleksi nousi kappale Billie Jean, jonka Jackson esitti ensimmäistä kertaa Motown 25 -televisiokonsertissa. Jacksonin esiintyminen sisälsi myöhemmin miehen tavaramerkeiksi muodostuneita elementtejä. Hänellä oli toisessa kädessään hopeinen hansikas ja taitavana tanssijana tunnettu Jackson esitti ensimmäistä kertaa moonwalk-tanssiliikkeen, joka teki lähtemättömän vaikutuksen katsojiin ympäri maailmaa.

Thriller-musiikkivideo


Jacksonin hittialbumin nimikkokappale sai lopulta vuonna 1984 oman musiikkivideonsa. Kyseessä ei ollut mikä tahansa musiikkivideo, vaan Jacksonin kappaleen ympärille rakannettiin lähes 12 minuuttia pitkä lyhytelokuva. Thriller-video osoitti, että musiikkivideot voivat olla enemmänkin kuin mainospätkiä singleille. John Landisin ohjaama video raivasi tietä musiikkivideoiden yhä kasvavalle suosiolle ja painosti yhtyeitä sekä artisteja panostamaan kappaleidensa musiikkivideoihin sekä niiden tarinoihin tulevaisuudessa.

Bad


Jackson jatkoi hittitehdastaan Thrilleriä seuranneella Bad-levyllä, josta levyn nimikkobiisi Bad ja single Smooth Criminal saivat suurta soittoa ympäri maailmaa. Smooth Criminal -musiikkivideolla nähdään niin moonwalkia kuin Jacksonin kuuluisa painovoimaa näyttävästi uhkaava liike, jossa hän nojaa vartalo suorana kohti maata.

Ihonvärin muutos


Jackson kärsi vitiligo-sairaudesta 1980-luvun loppupuolella, mikä johti valkoisiin läiskiin laulajan ihossa. Mies päätti ohjautua luisun suuntaan ja kertoi vaalentaneensa ihoaan korjatakseen pigmenttieroja. Afroamerikkalainen Jackson tunnettiin viimeiset 20-vuotta elämästään musiikkinsa lisäksi vaaleasta ihostaan ja yhä muuttuvasta ulkonäöstään.

Popin kuninkaan kerrotaan kärsineen koko ikänsä ulkonäköpaineista, osasyy tähän oli hänen isänsä Joe, joka haukkui Jacksonin ulkonäköä ja hakkasi lastaan luotsatessaan The Jackson 5 -yhtyettä. Vuonna 1991 vaalentunut Jackson julkaisi kappaleen Black or White, jonka voi tulkita ottavan kantaa niin rasismiin kuin miehen omaan ulkonäkömuutokseen.

Super Bowl 1993


Lähes kaikki musiikin suurimmat legendat on nähty esiintymässä amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl -loppuottelun puoliajalla. Jackson esiintyi jalkapallokentällä vuonna 1993, tuoden mukanaan valtavan lavashown, tunnetut tanssiliikkeensä ja läjän hittejä. 12 minuuttia pitkässä esiintymisessä kuultiin muun muassa Billie Jean, Black or White ja Heal the World.

Syytökset lapsen hyväksikäytöstä

Vuonna 1993 Jackson joutui hyväksikäyttösyytösten keskelle. Hän oli muodostanut läheisen suhteen 13-vuotiaan Jordan Chandlerin kanssa. Jordanin vanhemmat tiesivät, että Jackson ja Jordan nukkuivat samassa sängyssä. Lopulta pojan isä Evan Chandler käytti totuusseeruminakin tunnettua Amobarbitaalia poikaansa, joka kertoi olleensa Jacksonin kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä. Amobarbitaali muodostui ensimmäisen lausunnon kohdalla ongelmaksi, sillä aine saa käyttäjänsä hyvin myötäileväksi ja monesti vastaamaan kysyjälle tämän haluamalla tavalla.

Chandler haki Jacksonilta 20 miljoonan dollarin korvauksia, jotta hyväksikäyttösyytöstä ei vietäisi oikeussaliin ja julkisuuteen, mutta pop-tähti kieltäytyi. Los Angelesin poliisi teki ratsian Jacksonin valtavalle Neverland-maatilalle ja haastatteli Jordania, joka kuvaili heille Jacksonin sukupuolielimet. Kuvailu oli kuitenkin vain osittain todenmukainen ja poliisi ei löytänyt tarpeeksi todisteita syyttääkseen Jacksonia. Lopulta Chandler ja Jackson sovittelivat syytökset ja popin kuningas päätyi maksamaan 20 miljoonan dollarin summan Jordanille ja miljoona dollaria kummallekin tämän vanhemmille. Sovittelu ei sisältänyt syyllisyyden tunnustamista.

Blanket-pojan roikuttaminen parvekkeelta

Jackson kohautti maailmaa vuonna 2002, kun hän roikotti vauvaikäistä Blanket-poikaansa Berliinissä sijaitsevan hotellin parvekkeen ulkopuolella. Hetki oli ohikiitävä, mutta herätti tilannetta seuraavissa huolta, sillä Jacksonin ote ei näyttänyt olevan paras mahdollinen.

Uudet syytökset lapsen hyväksikäytöstä johtavat oikeustaisteluun

Noin kymmenen vuotta edellisen ahdistelukohun jälkeen Jackson joutui jälleen syytöksiin lapsen hyväksikäytöstä. 2003 julkaistussa Living With Michael Jackson -dokumentissa Jackson myönsi nukkuvansa samassa sängyssä 13-vuotiaan Gavin Arvizon kanssa. Kaksikko tapasi ensimmäistä kertaa vuonna 2000 Arvizon taistellessa syöpää vastaan. Arvizo kielsi Jacksonin hyväksikäyttäneen häntä, mutta muutti tarinaansa myöhemmin. Tällä kertaa Jackson ei suostunut sovittelemaan, vaan tapaus vietiin oikeuteen. Lukuisia lapsia haastateltiin, mukaan lukien Black or White -videolla esiintynyt Macaulay Culkin, joka oli niin ikään ystävystynyt Jacksonin kanssa ollessaan nuori.

Oikeustaistelu kesti kuusi kuukautta ja se kävi läpi median valtavan myllytyksen. Arvizon tilannetta huononsi se, että hänen vanhempansa olivat jääneet kiinni myymälävarkaudesta, mikä heikensi heidän luotettavuuttaan niin oikeuden kuin yleisönkin silmissä. Media oli käytännössä jo tuominnut Jacksonin, mutta oikeuden tuomaristo päätti pop-laulajan olevan syytön, mikä yllätti monet oikeudenkäyntiä etäältä seuranneet.

Kuolema

Michael Jackson menehtyi 25. päivä kesäkuuta vuonna 2009. Jacksonin ruumiin löysi hänen lääkärinsä Conrad Murray. Jacksonin verestä löydettiin tappava määrä propofol-lääkettä. Popin kuninkaan lääkärinä toiminut Murray joutui oitis pääepäillyksi Jacksonin kuolemassa. Vuonna 2011 Murray tuomittiin neljän vuoden vankeustuomioon kuolemantuottamuksesta.

Näkemättä jäänyt This Is It -konsertti


Kohuissa 2000-luvun ryvettyneen Michael Jacksonin oli tarkoitus tehdä viimeinen paluu esiintymislavoille Lontoon O2-areenalle suunnitellussa This Is It -konserttirupeamassa. Konserttien oli tarkoitus alkaa 2009 vuoden heinäkuussa ja loppua helmikuussa 2010, kattaen 50 konserttia ja yhteensä miljoona katsojaa. Jackson kuitenkin kuoli 25. päivä kesäkuuta samana vuonna. Viimeinen kiertue jäi tekemättä, Jacksonin kuoltua kiertueen harjoituksista julkaistiin videomateriaalia This Is It -dokumenttielokuvan muodossa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja