Koulut alkavat Helsingissä normaalisti lähiopetuksessa – viesti huoltajille saapui samaan aikaan, kun koronanyrkki kokoontui: "Emme voi jäädä odottelemaan"

Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori 6:09
Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori

Helsingin peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset aloittavat maanantaina kevätlukukauden normaalisti lähiopetuksessa. Näin tiedotettiin tänään iltapäivällä ennen kahta kaikkia huoltajia Helsingissä Wilma-viestin kautta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Samaan aikaan viestin saapumisen kanssa hallituksen koronaministeriryhmä oli kokoontumassa neuvottelemaan etäkoulusta ja muista rajoitustoimista Säätytalolle.

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdotti keskiviikkoiltana, että koululaiset eivät palaisi lähiopetukseen ensi viikon maanantaina vaan kevätlukukausi aloitettaisiin etäopetuksessa. Kansliapäällikkö kertoi asiasta ensiksi Ylen haastattelussa.

Etäkoulu on herättänyt laajaa arvostelua hallituksen sisällä ja myös THL on asiasta eri mieltä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi aiemmin tänään tiedotustilaisuudessa, että kouluihin palaaminen ei ole turvallista.

Ei voi enää odottaa

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas kertoo MTV Uutisille lähettäneensä Wilma-viestin tänään kaikille helsinkiläisille oppilaille, heidän huoltajilleen ja opettajille.

– Koulut ovat alkamassa jo maanantaina, joten asialla on kiire. Emme voi jäädä odottelemaan iltaan asti, mitä koronaministeriryhmä mahdollisesti asiasta päättää. Oppilaiden, huoltajien ja opettajien on saatava tietää, miten koulujen kanssa toimitaan maanantaina, Järvenkallas perustelee.

Wilma-viestissä todetaan, että tilannetta seurataan ja jos ohjeistukset koulunkäynnin suhteen muuttuvat, asiasta viestitään uudestaan Wilmassa.

MTV Säätytalolla: Hallituksen koronaryhmä kokoontui pohtimaan etäopetusta – näin mielipiteet jakautuvat ministerien keskuudessa.

MTV Säätytalolla: Hallituksen koronaryhmä kokoontui pohtimaan etäopetusta – näin mielipiteet jakautuvat ministerien keskuudessa 15:46

– Toivomme todella, että koulut saavat aloittaa lähiopetuksena maanantaina eikä minun tarvitsisi enää laittaa toisenlaista viestiä. Tämä STM:n viesti etäkoulusta loppiaisen aatonaattona tuli täytenä yllätyksenä ja se tuli aika myöhään siihen nähden, että koulut ovat alkamassa jo muutaman päivän päästä, Järvenkallas sanoo.

Toimialajohtajan mukaan etäkouluun siirtyminen näin lyhyellä aikataululla on käytännössä mahdotonta.

– Joka tapauksessa oppilaille tarvitaan tietokoneita, oppikirjoja ja muita järjestelyjä, jos etäkouluun siirrytään. Näiden järjestäminen ei käy käden käänteessä. Lisäksi meidän on huolehdittava koululaisten ruokailu toisella tavalla ja se vie oman aikansa. Käytännössä olisi mahdoton temppu aloittaa maanantaina etäkoulu.

Tarpeen vaatiessa poikkeusjärjestelyjä käyttöön

Järvenkallas korostaa, että perheiden ja opettajien kannalta on oltava suunnitelma koulujen alkamisesta nyt, kun kevätlukukauden alkuun on enää muutama päivä aikaa.

– Tämä etäkouluasia on herättänyt monissa perheissä huolta ja siksi halusin lähettää asiasta nyt Wilma-viestin. Heidän pitää tietää tässä vaiheessa, mikä kaupungin suunnitelma koulukäynnin suhteen on maanantaina, Järvenkallas sanoo.

Tarpeen vaatiessa tai koronatilanteen pahetessa kaupungilla on mahdollisuus ottaa käyttöön poikkeuksellisia opetusjärjestelyjä. Niitä voidaan kohdistaa esimerkiksi luokka- tai koulukohtaisesti tilanteen niin vaatiessa.

– Meillä on tähän hyvä väline käytössä, joten sitä pitää nyt tässä tilanteessa tarpeen mukaan hyödyntää. Poikkeuksellisia järjestelyjä voi tulla esimerkiksi sen takia, jos henkilöstöstä tulee pulaa.

Lue myös:

    Uusimmat