Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mehevä ruispatonki

Julkaistu 15.03.2012 13:00(Päivitetty 15.03.2012 13:01)

Herkullisia patonkeja voi valmistaa suomalaisittain myös puoliksi durum- ja puoliksi ruisjauhoista.

Tee rukiinen juuritaikina, jolloin saat enemmän makua taikinaan.

Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä. Näin patonki saa rapean kuoren. Sumuta patonkeja sumutuspullolla useamman kerran

Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy

Katso videolta tästä, kuinka Taavi Salmivaara ja Arja Savela valmistivat näitä patonkeja

2 kpl
2½ dl vettä
25 g hiivaa
2½ dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
(1 rkl ruisjuurta tai 1 pieni hapankorppu jauhettuna)
1 tl suolaa
3-4 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
2 rkl oliivi- tai avokadoöljyä

Täyte 1: (1 patonki)

1-2 rkl avokadoöljyä

3-5 valkosipulinkynttä puristettuna

Täyte 2: (1 patonki)
1-2 rkl sulatettua voita
1-2 tl rosmariinia
½-1dl parmesaanijuustoraastetta

Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja ruisjuurta (mikäli omistat) tai yksi pieni murskattu hapankorppu ja anna juuripohjan jäädä käymään, mieluiten yön yli jääkaappiin tai ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Lisää juureen suola ja durumjauhot ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljyä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

Henri Alénin kikka edulliseen pestoon: "Ihan nerokas!"Käsittämätön näky yllätti Villen kalareissulla – tätä videota on vaikea uskoa todeksiKaikki lapsilisästä: Näin lapsilisää maksetaan vuonna 2026Tietyllä ruokavaliolla merkittävä vaikutus: Pilottitutkimus havaitsi laskun masennusoireissaHalvat bolognese-valmisateriat yllättivät makutestissä – voittajasta ei epäselvyyttäMaarit testasi eri keinoja päästäkseen eroon banaanikärpäsistä – yksi kikka oli ylivoimainen
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:32
    Ruoka

    Henri Alénin kikka edulliseen pestoon: "Ihan nerokas!"

  • 16:49
    Luonto ja eläimet

    Käsittämätön näky yllätti Villen kalareissulla – tätä videota on vaikea uskoa todeksi

  • 14:15
    Vanhemmuus

    Kaikki lapsilisästä: Näin lapsilisää maksetaan vuonna 2026

  • 11:38
    Ravitsemus

    Tietyllä ruokavaliolla merkittävä vaikutus: Pilottitutkimus havaitsi laskun masennusoireissa

  • 08:44
    Halpa vs. kallis

    Halvat bolognese-valmisateriat yllättivät makutestissä – voittajasta ei epäselvyyttä