Herkullisia patonkeja voi valmistaa suomalaisittain myös puoliksi durum- ja puoliksi ruisjauhoista.
Tee rukiinen juuritaikina, jolloin saat enemmän makua taikinaan.
Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä. Näin patonki saa rapean kuoren. Sumuta patonkeja sumutuspullolla useamman kerran
Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy
Katso videolta tästä, kuinka Taavi Salmivaara ja Arja Savela valmistivat näitä patonkeja
2 kpl
2½ dl vettä
25 g hiivaa
2½ dl Myllyn Paras Ruisjauhoja
(1 rkl ruisjuurta tai 1 pieni hapankorppu jauhettuna)
1 tl suolaa
3-4 dl Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
2 rkl oliivi- tai avokadoöljyä
Täyte 1: (1 patonki)
1-2 rkl avokadoöljyä
3-5 valkosipulinkynttä puristettuna
Täyte 2: (1 patonki)
1-2 rkl sulatettua voita
1-2 tl rosmariinia
½-1dl parmesaanijuustoraastetta
Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja ruisjuurta (mikäli omistat) tai yksi pieni murskattu hapankorppu ja anna juuripohjan jäädä käymään, mieluiten yön yli jääkaappiin tai ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Lisää juureen suola ja durumjauhot ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljyä.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein.
Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Uusimmat
-
07:54
Tutkimus paljastaa: Koronaskeptisyys yhteydessä pimeän verkon käyttöön
-
07:43
Naapuri yritti pelastaa Harri Puhjon uhrin viime hetkellä – kävi väkivaltaisen kehonrakentajan kimppuun turvanaan isoäidin kävelykeppi
-
07:40
Colorado oli vasta voittanut mestaruuden, kun pokaalin kanssa kävi kämmi – paljastava kuva julki
-
07:21
Mitä voit päätellä vihreästä tai "suklaisesta" räästä? Asiantuntija vastaa visaisiin räkäkysymyksiin: "Ei kannattaisi niinkään kaivella"
-
07:19
Artturi Lehkoselta koskettavia sanoja entisille joukkuekavereilleen
-
07:10
Huh hellettä! – Lämmin sää jatkuu koko viikon ja helleraja ylittyy päivittäin
-
06:59
Vesilläliikkujien kannattaa nyt olla tarkkana – tällaisille paikoille ei kannata rantautua: "Merkki siitä, että siellä on pesä"
-
06:58
Zelenskyi: "Ette ole orjia, voitte päättää kohtalostanne itse" – MTV seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan
-
06:52
Mestaruutta juhliva Mikko Rantanen on ylivoimaisen väkevä NHL-tähti – fysiikkavalmentaja lyö tiskiin hurjat lukemat: "Melkein itku tulee"
-
06:45
Mikä muodonmuutos! UFC-tähti julkaisi hurjan kuvaparin – ”Haluat siis ottelijaksi?”
-
06:32
Tilasto Stanley Cupin ratkaisseesta Artturi Lehkosesta mykistää
-
06:32
Autojen katsastuksiin tulossa 12 uutta kohtaa vielä tänä vuonna: "Ihmisiä täytyy kouluttaa"
-
06:26
Sienenmuotoiset pilvirykelmät ovat herättäneet kummastusta eri puolilla Suomea – Juha Föhr avaa ilmiötä
-
06:24
Ratatöiden valmistuminen viivästyy entisestään Toijalan ja Tampereen välillä
-
06:22
David Coulthard ryöpyttää huolestuneita F1-kuskeja armotta: "Parempi jättää koko laji"
-
06:16
Varustelekan Valtteri Lindholm sai selityksen käytökselleen vuosia myöhässä – "Mun aivot ovat erilaiset kuin teillä"
-
06:16
Varustelekan Valtteri Lindholm kertoo, millaista on olla miljonääri Suomessa
-
06:08
Mies vainosi naista vuoden ennen veritekoa– Haukilahden murhaoikeudenkäynti päättyy tänään
-
06:04
Valtava temppu: Artturi Lehkonen ratkaisi Stanley Cupin Coloradolle!
-
05:59
Tuomas meloi Suomen rannikon päästä päähän – "Kuuntelin neljä viikkoa omia ajatuksiani, sekin on extremeä nykyihmiselle"
-
Lataa lisää