Megatähti Princen kuolema mykisti maailmantähdet – "Pahin päivä ikinä"

Popmaailman ikonin Princen kuolema torstaina hiljensi ihmiset eri puolilla maailmaa. Prince kuoli vain 57-vuotiaana.  

Sosiaalinen media suorastaan räjähti viesteistä, joissa ylistettiin Princen lahjakkuutta ja tuotiin julki epäusko laulajan kuolemasta.  

– Tämä päivä on pahin päivä ikinä. Prince, lepää rauhassa, minä itken, tviittasi brittilaulaja Boy George.  

– Ja yhtäkkiä... maailma menetti paljon taikuutta. Lepää rauhassa Prince! Kiitos, että annoit meille niin paljon..., totesi amerikkalainen laulaja Katy Perry.  

Popin supertähti Prince on kuollut 1:30

– Voi luoja. En voi uskoa, että Prince on kuollut... Hän oli suuri, suuri lahjakkuus, totesi brittiläinen rock-muusikko Billy Idol.  

Princen kuolemasta ilmoitti hänen tiedottajansa Yvette Noel-Schure torstai-iltana.  

– Syvästi surren vahvistan, että legendaarinen ja ikoninen esiintyjä Prince Rogers Nelson kuollut Paisley Parkin asunnossaan tänään aamulla, tiedottaja ilmoitti torstai-iltana Suomen aikaa.  

Princen koti on Minneapolisin Chanhassenissa.   

Princen tiedetään olleen sairaalahoidossa äskettäin. Hänen yksityiskoneensa oli laskeutunut kesken matkan, kun artistin flunssaoireet olivat pahentuneet lennon aikana. Yhdysvaltalaisen viihdemedian mukaan Prince oli perunut kaksi esiintymistään flunssan vuoksi.  

Eri taitelijanimillä uransa aikana tunnettu Prince Nelson voitti useita Grammyja ja Golden Globen. Prince sävelsi myös elokuvamusiikkia, ja siitä hän sai Oscar-pystin.  Uutistoimisto AP kuvaili häntä yhdeksi aikansa nerokkaimmista muusikoista.  

Poplegenda kävi Suomessa kerran  
  
Prince kävi Suomessa vain kerran, heinäkuussa 2011. STT:n toimittaja kuvaili tuolloin, että Helsingin Areena oli kuin ukkosen kourissa, ja komeuden keskellä näkyi ja kuului Prince esittämässä klassikkokappalettaan 1999.  

Konsertin lopussa suomalaisfanit kuulivat livenä Purple Rain -kappaleen, joka toimittajan mielestä tuntui olevan yleisölle hurmoksellinen kokemus. Kappaleen aikana yleisö peitettiin purppuraiseen paperisilppusateeseen.  
  
  
Prince on Minneapolis-soundin isä  
  
Princen suurimpia hittejä olivat Little Red Corvette, Let's Go Crazy ja When Doves Cry. Hänen vuonna 1984 julkaisemaansa Purple Rain -albumiaan on usein kuvailtu yhdeksi maailman parhaista.  

Princestä tuli kansainvälinen tähti 1980-luvulla. Häneen liitetään niin kutsuttu Minneapolis-soundi, joka viittaa tanssittavaan funkiin.  
1990-luvulla Prince vaihtoi taiteilijanimensä symbolimerkiksi, jota ei voida lausua. Tuolloin hänet tunnettiin myös nimellä The Artist Formerly Known as Prince, eli "Artisti, joka aiemmin tunnettiin nimellä Prince".  

Parhaiten kitaristina, laulajana ja tanssijana tunnettu Prince esiintyi viime aikoina kiertueella vain pianon kanssa. Hänen kerrotaan etsineen uudenlaista taiteellista haastetta.  

Prince myi uransa aikana yli sata miljoonaa albumia. Brittilehti Guardian kertoo, että Prince kirjoitti satoja kappaleita sekä itselleen että muille artisteille. Guardianin mukaan Prince julkaisi yhteensä 39 studioalbumia, joista neljä viimeksi kuluneen puolentoista vuoden aikana.  

Supertähden saapuminen Suomeen oli tarkoin varjeltu salaisuus 0:30

Princen rumpali antoi harvinaisen haastattelun MTV Uutisille vuonna 2011 2:23

Lue myös:

    Uusimmat