Mediat: Neljä arabimaata lähetti Qatarille listan jyrkkiä vaatimuksia, al-Jazeera-kanava suljettava

Neljä arabivaltiota on lähettänyt eristämälleen Qatarille 13 kohdan vaatimuslistan, kertoo muun muassa BBC. Saudi-Arabia, Egypti, Arabiemiirikunnat ja Bahrain eivät aio poistaa Qatarille asettamiaan pakotteita, ellei maa toteuta vaateita.

Saudi-Arabia liittolaisineen katkaisi diplomaattisuhteensa Qatariin reilut kaksi viikkoa sitten ja syytti maata terrorismin tukemisesta. Maat ovat yrittäneet myös katkaista Qatarin lentoyhteydet.

BBC:n mukaan maat haluavat Qatarin muun muassa sulkevan mediayhtiö al-Jazeeran sekä Turkin sotilastukikohdan. Qataria vaaditaan myös heikentämään suhteitaan Saudi-Arabian arkkiviholliseen Iraniin.

Qatarin täytyy luovuttaa Saudi-Arabiassa, Egyptissä, Arabiemiirikunnissa ja Bahrainissa terrorismista etsintäkuulutetut. Se ei saa myöskään myöntää kansalaisuutta listan laatineiden maiden kansalaisille, joita asuu Qatarissa yli 11 000.

Vaateiden toteuttamiseen on annettu kymmenen päivää aikaa.

Kiistassa sovittelijana toimiva Kuwait esitteli vaatimukset Qatarille. Guardianin mukaan Qatar ei ole vielä kommentoinut saamaansa listaa, mutta se on jo aiemmin kertonut, ettei aio sulkea al-Jazeeraa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat toivoo Qatarille laadittujen vaatimusten olevan "järkeviä ja toteutettavissa". Yhdysvallat oli jo ehtinyt kummastella, miksi Saudi-Arabian johtama ryhmittymä ei ole saanut aikaan selkeää vaatimuslistaa Qatarille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja