Mainos

Tästä syystä jättilakot alkavat - medialiitto ei suostu syntipukiksi: "Vastuu on Postin johdolla ja valtiolla"

3:21
MTV Uutiset Live kysyi Medialiiton toimitusjohtajalta syytä lakkoihin.

Posti-kiistan ratkaisuehdotuksen hylänneen Medialiiton mukaan sitä ei voi pakottaa Paltan ja PAUn välillä sovitun työehtosopimuksen osapuoleksi.

Työnantajia edustava Medialiitto hylkäsi tänään selvitysryhmän tekemän ratkaisuehdotuksen 700 pakettilajittelijasta. Esityksen mukaan Posti Palvelut Oy:hyn siirrettyihin pakettilajittelijoihin olisi noudatettu Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja työnantajia edustava Paltan välisen työehtosopimuksen ehtoja Medialiitossa. Tämä ei liitolle käynyt.

Käytännössä Medialiiton päätös hylätä ratkaisuehdotus johti siihen, että koko laajempaa postikiistaa, eli työehtosopimusriitaa PAUn ja Paltan välillä ei saatu ratkaistua. PAU nimittäin ilmoitti, että se hylkäsi laajemman työkiistan sovintoehdotuksen, koska 700 pakettilajittelijaa koskeva ratkaisuehdotus ei kelvannut Medialiitolle.

Seurauksena on, että laajat, pääkaupunkiseudun liikenteen halvauttavat tukilakot ovat toteutumassa huomenna.

"Kaikki tiesivät, että tämä ei ole meille mahdollinen"

Posti siirsi aiemmin 700 pakettilajittelijaa Teollisuusliiton ja Medialiiton välisen halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU on vastustanut siirtoa työehtojen heikentymisen takia.

– Jos Postin tytäryritys (Posti Palvelut Oy) on tullut meidän jäseneksi, se voi tulla tänne noudattamaan työehtosopimusta, niin kuin tarkoitus oli. Se ei voi tarkoittaa sitä, että he toisivat sieltä mukanaan vanhan sopimuksen, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg STT:lle.

Holmbergin mukaan liiton kanta on ollut muiden osapuolten tiedossa. Medialiiton mukaan se hylkäsi esityksen, koska olisi todella sekava tilanne, jos sillä olisi samalla alalla kaksi työehtosopimusta, postilaisten ja muiden samankaltaista työtä Teollisuusliiton alla tekevien kanssa.

Käytännössä Medialiiton kannan takia laajat lakot toteutuvat. Holmbergin mukaan vastuu ei kuitenkaan ole Medialiiton.

–  Haetaan syntipukkia sivullisista ja piiloudutaan sen taakse. Kaikki tiesivät, että tämä ei ole meille mahdollinen.

"Ratkaisut haettava sieltä, missä ongelmat syntyneetkin"

Kyse on Medialiiton mukaan Postin sisäisestä kiistasta. Medialiiton mukaan se tekee jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa. Medialiiton mukaan päätöksen työehtosopimuksen siirrosta voivat purkaa vain sen tekijät ja vastuu on Postin johdolla, hallituksella ja valtiolla Postin omistajana.

– Jos päätös koetaan huonoksi, sen voivat purkaa vain sen tekijät. Postin johdon, hallituksen ja valtio-omistajan on kannettava nyt itse vastuu päätöksistään. Postilakon ratkaisut on haettava sieltä, missä ongelmat ovat syntyneetkin, Holmberg sanoo.

– Toivomme, että kiistan osapuolet pystyvät sopimaan keskenään mahdollisimman nopeasti, jotta lehtien ja muun postin jakelu saadaan normalisoitua.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja