"Mediajulkisuus voi lisätä etunimen suosiota" – yksi Suomen suosituimmista tytön nimistä on tuttu elokuvamaailmasta

Tänä vuonna suosituimpien lasten nimien joukossa on sekä perinteisiä vaihtoehtoja että uusia tulokkaita. 

Suosituimmat lasten nimet eroavat joka vuosi. Perinteiset nimet ovat suosiossa vuodesta toiseen, mutta nykyisin otetaan yhä enemmän vaikutteita muualta maailmasta, mutta myös mediasta. Perinteisten nimien rinnalle on tullut joukko harvinaisempia nimiä, jotka kiinnostavat etenkin nuoria vanhempia.

Käynnissä on Elsan huippuvuosi

Elsa on noussut suosituksi nimeksi ympäri maailmaa. Ei ole sattumaa, että kyseinen nimi on noussut suosioon juuri Disneyn Frozen-elokuvan ilmestymisen jälkeen. Englantilaisen BabyCenter-verkkosivuston mukaan Elsa on noussut elokuvan ilmestymisvuoden 2013 jälkeen kansainvälisesti sadan suosituimman nimen joukkoon. Sama ilmiö on havaittu myös meillä Suomessa. 

– On hyvinkin mahdollista ja jopa todennäköistä, että Elsa-nimi on saanut nostetta suositusta Frozen-elokuvasta, vaikkakin nimi on ollut Suomessa käytössä jo vuosisatoja ja suosittu aiemminkin, kertoo nimistönhuoltaja Elina Wihuri Kotimaisten kielten keskuksesta. 

Vuonna 2015 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet

Pojat
Leo, Elias, Onni, Eino, Oliver, Niilo, Väinö, Eetu, Leevi, Daniel

Tytöt
Venla, Sofia, Aada, Aino, Elsa, Helmi, Emma, Eevi, Ella, Emilia 

Elsa on suosittu nimi myös Ruotsissa, jossa se nousi heti elokuvan ilmestymisvuonna kolmen suosituimman tytön nimen joukkoon. Suomessa nimi ei vielä kyseisenä vuonna noussut suureen suosioon, mutta viime vuonna suosio lisääntyi ja Elsa-nimisiä tyttöjä kastettiin kaiken kaikkiaan 326 kappaletta.

– Mediajulkisuus voi lisätä etunimen suosiota, mutta suosion nousu on kuitenkin nimikohtaista. Kaikista nimistä ei tule suosittuja. Joku tietty julkisuuden henkilön tai kuvitteellisen henkilöhahmon etunimi vain on vanhempien mieleen juuri tiettynä aikana, Wihuri pohtii nimen suosiota. 

Suositut elokuvat ja tv-sarjat inspiroivat

Kyseinen nimi ei ole ainoa Disney-elokuvista suosioon noussut nimi. Vuonna 1991, pari vuotta Pieni Merenneito -elokuvan ilmestymisen jälkeen Ariel nousi erittäin suosituksi nimeksi Yhdysvalloissa. Monet 1990-luvun alussa syntyneet ovat voineet myös saada nimensä Alladin-elokuvasta tutun Jasmine-prinsessan mukaan. Jasmin-nimen kulta-aika oli Suomessakin kyseisenä vuosikymmenenä. 

Elokuvat eivät ole ainoita nimien innoittajia, vaan suosiota haetaan niin julkisuuden henkilöistä kuin kuninkaallisistakin. Esimerkiksi sekä Norjassa että Ruotsissa William on tänä vuonna kaikkein suosituin pojan nimi. Suomessa nimien innoittajina ovat olleet perinteisesti missit. 

– Moni Teija on saanut nimensä missin ja tv-kuuluttajan Teija Sopasen mukaan. Kun Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi vuonna 1952, nimen suosiossa oli selvä kasvupiikki. Myöhemmin suosiota on saavuttanut esimerkiksi Viivi 90-luvun lopussa. Nimistöntutkija Minna Saarelma-Paukkala taas on arvellut kruununprinsessa Victorian avioitumista prinssi Danielin kanssa osasyyksi siihen, että Daniel on tällä hetkellä trendikäs nimi Suomessa, Wihuri toteaa. 

Onko siis sittenkään sattumaa, että poikien viiden suosituimman nimen joukosta löytyy kolme suositusta televisiosarjasta, Salatuista Elämistä, löytyvää nimeä? 

Frozen-elokuvan Elsan ja Annan kampaukset teet lapsellesi näiden ohjeiden mukaan:

Lue myös:

    Uusimmat