Media: Pfizer vähentää rokotetoimituksia tuotantosyistä – vaikutusta myös Suomeen

1:55
Katso yllä oleva video: Ikäihmisten koronarokotukset ovat käynnistyneet asumispalveluyksiköissä.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan lääkeyhtiö Pfizer vähentää koronavirusrokotetoimituksia tuotannollisista syistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi Demokraatti-lehdelle, että Pfizerin toimitusvaikeudet koskevat myös Suomea.

Norjassa toimitusmäärät pienenevät 7 800 annoksella.

Kontio sanoi Demokraatille, että THL odottaa Pfizerilta täsmennettyä tietoa rokotemäärän pienenemisestä. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi torstaina, että Pfizerin on ollut tarkoitus toimittaa 50 000 annosta viikoittain helmikuun loppuun asti. Lisäksi Suomeen odotetaan vielä tämän viikon aikana lääkeyhtiö Modernan ensimmäistä rokotetoimitusta, jossa on noin 5 000 rokoteannosta. 

Tehohoidossa 28 potilasta

THL kertoi perjantaina, että Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 618.

Uusia koronatartuntoja raportoitiin 318. Kahden viikon aikana tartuntoja on 313 vähemmän kuin kahdella edeltävällä viikolla. Viimeisten 14 päivän aikana tartuntoja on ollut 3 508, ja viruksen ilmaantuvuus on viimeisten 14 vuorokauden ajalta 62 sataatuhatta asukasta kohden.

Tehohoitoa tarvitsevia potilaita oli perjantaina 28. Lukema on yksi vähemmän kuin torstaina. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä oli perjantaina laskussa. Perjantaina sairaalahoitoa tarvitsi 145 ihmistä, mikä on 10 potilasta torstaita vähemmän.

Uusia muuntuneita koronavirustartuntoja kerrottiin perjantaina olevan kolme. Yhteensä muuntuneita tartuntoja on nyt varmistettu Suomessa 64, joista 62 on niin sanottua Britannian ja kaksi Etelä-Afrikan varianttia. Suuri osa muuntuneista tartunnoista on todettu Britanniasta Suomeen matkustaneilta ihmisiltä.

Ilmaantuvuus vähäisintä Keski-Pohjanmaalla

Maakunnista vähäisintä koronan ilmaantuvuus on nyt Keski-Pohjanmaalla, missä kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on runsaat 5. Suomen mitassa vähäistä ilmaantuvuus on myös Satakunnassa (noin 11) ja Etelä-Pohjanmaalla (12,5).

Suurin tartuntojen ilmaantuvuus on edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Tällä seudulla viruksen ilmaantuvuus on liki 106 sataatuhatta ihmistä kohden.

Paikkakunnista Helsingissä on nyt löydetty 11 800 koronatartuntaa. Vantaan tartuntaluku on yli 4 300 ja Espoon noin 4 100.Koronatartuntoja on todettu Suomessa tähän mennessä yhteensä 39 911.

Helsingissä tartuntojen määrä vakiintunut "liian korkealle tasolle"

Helsingin koronatartuntojen luvut ovat vakiintuneet, mutta liian korkealle tasolle, sanoo pormestari Jan Vapaavuori. Hän arvioi koronatilannetta tiedotustilaisuudessa.

Viimeisen viikon aikana Helsingissä on todettu noin 450 koronatartuntaa, keskimäärin 65 päivässä. Luku on puolet siitä, mitä pääkaupungin tartuntaluvut olivat pahimmillaan marras-joulukuussa.

Ongelmana on Vapaavuoren mukaan se, että Helsingissä on koronatartuntoja edelleen aivan liian paljon.Uutta koronavirusmuunnosta on löydetty pormestarin mukaan Helsingissä noin 20 ihmiseltä.

Pääkaupunkiseudun abeille mahdollisuus lähiopetukseen ennen kirjoituksia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt, että alueen abiturienteille annetaan mahdollisuus osallistua lähiopetukseen 18. tammikuuta alkaen ennen kevään ylioppilaskirjoituksia. Abiturientit ovat olleet pitkään pääkaupunkiseudulla etäopetuksen varassa.

Muuten opetukseen liittyviä voimassaolevia rajoituksia ja suosituksia ei lievennetä. Lisäksi koordinaatioryhmä päätti, että kevään penkkarit on peruttu abeilta ja lukioiden vanhojen tanssit siirretään myöhempään ajankohtaan.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuville abiturienteille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen 16. maaliskuuta alkavia kirjoituksia.

Lisäksi koronakoordinaatioryhmä linjasi, että toistaiseksi pitäydytään lasten ja nuorten harrastustoiminnan voimassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja