"Me annetaan porukalla kyytiä yksinäisyydelle" – koirakävelyt ovat houkutelleet jo tuhansia ihmisiä liikkeelle Turussa

1:10

Koira-avusteiset kävelytreffit kannustavat ikäihmisiä liikkeelle Turussa. Hyvässä seurassa tutustutaan kaupungin eri kulttuuri- ja muihin kohteisiin. Monet kävelijät eivät ole jättäneet yhtään kertaa väliin.

Keskiviikkona viittä vailla yksi Parkinmäen palvelutalon piha kuhisee kymmeniä ikäihmisiä. Joukossa on yksi berninpaimenkoira, joka saa heti rapsutuksia. Kohta alkavat jälleen Koira-avusteiset kävelytreffit. Tänään kävellään 650 metrin matka Pelastusarmeijalle ja mennään tutustumaan sen toimintaan.

Koira-avusteisten kävelytreffien keksijä ja ohjaaja Maarit Haapasaari toivottaa uudet kävelijät tervetulleeksi ja huikkaa, että koiraa, Neiti-Namua, ei vain saa, vaan pitää halata ja rapsutella. Sitten reilun 40 hengen ryhmä lähtee liikkeelle.

Viimeisen vuoden ajan turkulainen Seija, 73, on ollut lähes jokaisilla kävelytreffeillä mukana.

– Näissä kävelytreffeissä ykkönen on koirat, rakastan koiria. Toinen on liikunta ja sitten ne kaikki kulttuuripaikat, joissa on käyty. Turku on tullut tutuksi, Seija kertoo.

Joka keskiviikkoisesta kävelystä on tullut Seijalle todella tärkeä osa viikkoa.

– Elämässä oli muutosta vuonna 2015. Mieheni kuoli viimeinen päivä tammikuuta, ja vuoden päästä siitä tuli asuntovaihto omakotitalosta kaksioon. Siinä tuli kyllä masennus, ja mökkiydyin kotiini. Ensimmäisen kerran huomasin paikallisesta lehdestä tämän koiran kuvan, ja siinä oli se ilmoitus kävelytreffeistä. Siitä paikasta soitin ja ilmoittauduin Maaritille, ja siellä nähtiin sitten kello yksi. Koira tuli heti luokse ja istui jalan päälle. Siitä se lähti, Seija naurahtaa.

Katso ylläolevalta videolta, miten kävelytreffit sujuvat Turussa! Anne, 73, ja Airi, 64, kertovat myös, miksi he ovat lähteneet mukaan!

Berninpaimenkoira Neiti-Namu on mukana ilahduttamassa kävelijöitä.

"Koirassa on voimaa"

Maarit Haapasaari suunnittelee ja toteuttaa erilaisia koira-avusteisia työskentelymuotoja yhteistyössä eri alojen ammattilaisten ja hankkeiden kanssa sekä myös oman Hali-Koira-yrityksensä kautta. Koira-avusteiset kävelytreffit syntyivät Turussa vuonna 2013.

– Kuulin keskustelun, jossa puhuttiin siitä, ettei kotona asuvia ikäihmisiä saada millään liikenteeseen. Toivoin, että saisin koittaa muutaman kerran, että jos tulen koiran kanssa, niin miten sitten käy. Ensimmäisellä kerralla meitä oli kuusi paikalla, seuraavalla kerralla 12 ja seuraavalla 18. Eli toteen tuli näytettyä, että koirassa on voimaa, Maarit kertoo.

– Siitä lähdimme kehittelemään Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n kanssa ajatusta, että miten saisimme houkuteltua nämä samat ihmiset ulos joka toinen viikko. Siitä pikkuhiljaa otettiin mukaan eri kulttuurikohteita ja lähdettiin toteuttamaan näitä retkiä. Ja nyt näitä on tehty jo viisi vuotta.

Kirkoista vesilaitokseen

Ideana kävelytreffeillä on haukata happea ja kävellä yhdessä tutustumaan erilaisiin kaupungin mielenkiintoisiin kohteisiin. Kohteina on ollut niin kulttuurikohteita, kuten kirkkoja, museoita ja teattereita, mutta myös erikoisempia paikkoja, joihin yksityinen henkilö ei välttämättä pääse helposti tutustumaan.

Koira-avusteiset kävelytreffit ovat vierailleet muun muassa Turun kaasukellossa, jäteveden puhdistamossa ja vesilaitoksessa. Maarit pyrkii valitsemaan kohteet ikäihmisten toiveiden mukaisesti sekä omaan mielikuvitukseensa turvautuen.

– Olemme aikamoinen näky Turun kaduilla, kun lähdemme liikenteeseen joka keskiviikko kello yksi, Maarit hymyilee.

Maarit (vas.) Anne ja Airi sekä Neiti-Namu-koira saivat nauttia aurinkoisesta kävelypäivästä.

Jo tuhansia osallistujia

Jokaisella reissulla on keskimäärin 45 osallistujaa mukana, parhaimmillaan mukana on ollut jopa 81 ikäihmistä. Viime vuoden aikana Koira-avusteisilla kävelytreffeillä oli yhteensä yli 2 000 henkilöä.

Pääasiassa osallistujat ovat noin 65–88-vuotiaita. Maaritin mukaan kävely on tehokas keino vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä. Koira-avusteiset kävelytreffit kannustavat ikäihmiset ulos neljän seinän sisältä ja tuovat monien erilaisten toimintojen pariin, ei vain kävelytreffien.

– Me annetaan porukalla kyytiä yksinäisyydelle! Täällä on syntynyt ihan oikeasti ystävyyssuhteita heidän välilleen. He tapaavat toisiaan myös vapaa-ajalla, Maarit kertoo.

– Saadaan liikuntaa, raitista ilmaa ja päästään tutustumaan siihen kotikaupunkiin Turkuun, joka ei välttämättä monelle olekaan niin tuttu, hän jatkaa.

Kävelytreffit järjestetään osana Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n toimintaa, ja sitä tukevat tällä hetkellä Turun kaupunki ja LähiTapiola Varsinais-Suomi.

Seuraavan kerran Koira-avusteiset kävelytreffit järjestetään keskiviikkona 4.4. klo 13. Lähtö tapahtuu Parkinmäen palvelutalolta ja kohteena on Biologinen museo. Toiminta on avointa kaikille eikä etukäteisilmoittautumista tarvita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja