Matti Esko paljastaa: Olen laulanut aina vessassa

Kaikki alkoi nokkahuilusta, toteaa koko kansan "Rekkamies", laulaja Matti Esko, joka tavoittaa tarkkanäköisellä tulkinnallaan palan suomalaista sisintä.

Elettiin vuotta 1960, kun Matti Eskon isä päätti, että pojan on korkea aika opetella soittamisen jalo taito. 13-vuotiaan Matti Eskon ensimmäiseksi soittimeksi valikoitui nokkahuilu, jolla musikaalinen poika ryhtyi harjoittelemaan omin päin.

Eskonniemillä raikasi myös laulu, kun isä ja poika pääsivät vauhtiin.

− Isä oli kuoromiehiä. Itse olen kuulemma laulanut aina vessassa, Matti Esko veistelee hyväntuulisena.

Vuotta myöhemmin Matti Eskon puhallinkokoelma täydentyi klarinetilla. Laulaja muistaa yhä 14-vuotiaan pojan onnen, kun soitinta lähdettiin hakemaan junalla Oulusta asti.

− Klarinettia soitan yhä. Rakkaimmat soittimet ovat kuitenkin huilu ja sopraanosaksofoni.

Liikkuva työ on elämäntapa

Musisointi ei jäänyt Matti Eskon kohdalla nuoruuden innostukseksi. Hän kouluttautui tulevaisuuden ammattiinsa pitkän kaavan mukaan Oulun musiikkiopistossa. Ensimmäinen yhtye näki päivänvalon vuonna 1963.

Tänä päivänä Matti Esko tekee yhä sitä mitä rakastaa: esiintyy yleisön edessä.

− Vuosikymmenet ovat menneet todella kivasti. 40 vuotta olen tahkonnut keikkaa. Nyt teen myös pubikeikkoja. Pubi on artistille hyvä opinahjo, suosittelen kaikille muillekin, Matti Esko sanoo.

Liikkuvasta työstä on muodostunut elämäntapa, jotka laulaja ei vaihtaisi pois; siitäkään huolimatta, että seuraavana päivänä kone ei tahdo lähteä heti käyntiin.

− Rentoudun mökki- ja ulkoiluhommissa. Olen myös käynyt 24 vuotta joka vuosi Pallastunturissa. Siellä on hiihtokeskus, jossa on erämeininkiä vailla ruuhkaa.

Syvien tuntojen tulkki

Matti Esko on rinnastettu tulkintataitonsa suhteen edesmenneen kollegansa Kari Tapion veroiseksi. Sekaannuksiakin on sattunut puolin ja toisin.

− Minulle on sanottu moneen kertaan, että Kari hei, laula Olen suomalainen. Ja Karilta pyydettiin Rekkamiestä.

Vuonna 1986 levytetty Rekkamies on hitti, josta yleisö ei tahdo ylipäätään saada kyllikseen. Kuulijat vaativat sitä yhä joka ikisellä keikalla. Ja Matti Esko laulaa.

− Rekkamies on monisäikeinen biisi, joka on herättänyt yleisössä syviä tuntoja. On kiva laulaa näitä lauluja, kun rekkamiehetkin sanovat, että älä jätä koskaan meitä.

− Myös Nauti ja elä kun aikas on on vahva kappale, joka on kolahtanut kautta Suomen.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja