Masennus ajoi Sallan velka- ja huumekierteeseen jo 17-vuotiaana: "Ensimmäiset perintälaskut olivat sairaalamaksuja"

Masennus johti Salla Tuovilan huumekoukkuun ja luottotietojen menettämiseen 5:03
Katso video: Mitä Sallalle kuuluu nyt, kun edunvalvonta on päättymässä? Mikä omassa rahankäytössä jännittää eniten? Millaiseksi hän kokee mielenterveystilanteensa?

Salla Tuovila, 23, menetti luottotietonsa jo alaikäisenä. Syynä oli masennus, joka johti huumekoukkuun ja vei halut huolehtia omasta hyvinvoinnista tai taloudesta.

23-vuotiasta Salla Tuovila tuntee hermostuneisuutta ja innostusta. Pian elämässä on alkamassa uusi vaihe: hän saa itse päättää, mihin rahansa käyttää.

Viimeiset neljä vuotta Sallan raha-asioita on hoitanut edunvalvoja, jonka avulla Salla on muun muassa saanut luottotietonsa takaisin.

Nyt on se tilanne, että haluan alkaa hoitamaan raha-asioitani itse. Minua jännittää tosi paljon.

Salla oli vasta 17-vuotias, kun hän menetti luottotietonsa. Syynä ei kuitenkaan ollut nuoren hupishoppailu ja pikavipit vaan masennus.

Ensimmäiset perintälaskut olivat sairaalamaksuja. Olin 17-vuotiaana juuri muuttanut omilleni. 18-vuotiaana jouduin osastokierteeseen pahan oloni vuoksi.

Salla kertoo rahankäyttönsä olleen todella holtitonta.

Unohdin maksaa vuokria ja kaikki rahat alkoivat mennä päihteisiin. Olin niin pahassa olossa koko ajan, ettei minua kiinnostanut pitää huolta itsestäni tai kämpästäni, saati sitten talousasioistani. 

– En jaksanut elää normaalia elämää ja maksaa laskuja.

Salla Tuovilan haastattelu on osa Masennusmyytit -minisarjaa. Katso neljä ensimmäistä jaksoa nyt MTV Katsomosta.

Vaikka postiluukusta alkoi tipahtelemaan kotiin yhä useammin perintälaskuja ja kirjeitä ulosottovirastosta, ei Salla jaksanut välittää.

Hoidin kaikkia tunteitani päihteillä: iloa, surua ja masennusta. Opiaatit olivat ensirakkauteni päihteistä. En tiennyt mitään muuta keinoa, jolla saada hyvä olo aikaan. 

Katso yllä oleva video: Mitä Sallalle kuuluu nyt, kun edunvalvonta on päättymässä? Mikä omassa rahankäytössä jännittää eniten? Millaiseksi hän kokee mielenterveystilanteensa?

Erilaisuus johti kiusaamiseen

Salla uskoo, että masennuksen ja päihteiden käytön taustalla ovat lapsuudessa ja nuoruudessa koetut traumat ja kiusaaminen.

Muistan, että jo lapsena koin kiusaamista toisilta lapsilta. Varmaankin se johtui siitä, että olin erityislapsi, koska minulla on ADHD ja puheviivästymää. 

Salla oli myös muuttanut pienelle paikkakunnalle isommasta kaupungista ja koki olevansa silmätikkuna. 

Minulla oli jo lapsena ja teininä todella itsetuhoisia ajatuksia ja kiinnostuin päihteiden käytöstä varhain. Luulen sen johtuvat siitä, että olen aina ollut herkkä ja kaikki tapahtuneet asiat ovat vaikuttaneet ajatuksiini. Sitten 17-vuotiaana päihteiden käyttö lähti tosissaan lapasesta.

Rakkaus syttyy päihdekuntoutuksessa

Kun Salla oli täyttänyt 20 vuotta ja kovien huumeiden käyttö oli jatkunut jo muutaman vuoden ajan, iski todellisuus päin kasvoja.

Olin yksin kotona ottamassa seuraavaa huumeannostani, kun tajusin, etten jaksa enää. 

– Olin juuri käyttänyt viimeiset rahani huumeisiin ja tehnyt hulluja päätöksiä, joita en normaalisti tekisi. Soitin päihdepalvelusäätiöön ja pyysin katkopaikkaa.

Katkon jälkeen Salla lähti jo elämänsä kolmannelle päihdekuntoutusjaksolleen. Tällä kertaa Viitasaaren Kangaskartanoon.

Olin siellä kaksi kuukautta ja tapasin nykyisen kumppanini.

Omaohjaajansa ja äitinsä avulla Salla vaihtoi asuinpaikkaansa Kuopiosta Turkuun, missä hän odotti uuden kumppaninsa päihdekuntoutuksen päättymistä.

Olen todella kiitollinen saamastani avusta. Äiti hoiti muuton Kuopion päässä kokonaan, ettei minun tarvinnut käydä läpi sitä epäröintiä, että pitäisikö kuitenkin jäädä vanhojen kavereiden kanssa sinne. 

Osa heistä oli ollut ystäviäni lapsuudesta saakka, mutta en voinut enää jäädä käyttäjien kanssa samaan paikkaan. 

Kuukautta myöhemmin Salla ja hänen miesystävänsä pääsivät aloittamaan yhteisen elämän Turussa. Noin neljä kuukautta huumevieroituksen päättymisen jälkeen Salla ratkesi uudelleen.

Siitä alkoi vuoden jakso, jonka aikana retkahdin useita kertoja. Ne olivat sellaisia muutaman viikon reissuja, jonka jälkeen olin taas ilman aineita.

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?

Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin. 

Toisessa jaksossa Pia Rautiainen kertoo, miten vauva-arjesta selviää masentuneena. Jaksossa myös psykiatrian erikoislääkäri Tove Hertzberg kertoo, vaikuttaako masennuslääkkeiden syönti sikiöön. Katso ensimmäiset jaksot  MTV Katsomosta

Rauhoittavia, piristeitä ja psykoottisia oireita

Kun selvänä olemisen ja retkahdusten kierrettä oli kestänyt vuoden verran, alkoi parisuhde rakoilla ja Sallan terveys romahtaa.

Käytin rauhoittavia ja piristeitä ja aloin saamaan psykoottisia oireita. Kun olin 20-vuotias lääkärini oli jo varoittanut minua, etten tulisi näkemään kolmekymppisiäni tai ehkä edes 25-vuotissyntymäpäivääni, jos jatkaisin samaan malliin.

Riidat kumppanin kanssa yltyivät. 

Lopulta aloin miettimään, että haluanko oikeasti parisuhteeni kusevan siihen, että käytän huumeita vai haluanko olla yksi heistä, joilla päihdeongelman ratkaisee hiekkahoito. Olin nähnyt jo liian monen kaverin kuolevan ympäriltäni.

Sitten, kuin seinään, Salla lopetti kovien huumeiden käytön.

Hetken ajan poltin vielä pilveä, mutta ajattelin sen olevan todella paljon pienempi paha kuin suonensisäisten huumeiden ja sen tilanteen, jossa olin ollut.

Lopulta Salla pääsi eroon myös kannabiksesta.

Se oli todella helppoa. Nyt käyn läpi seuloja, jotta saan käyttööni ADHD-lääkkeet ja pääsen aloittamaan terapian.

Haaveet kantavat

Nyt Sallalla on takanaan huumeetonta elämää puolitoista vuotta. Korvaushoidossa hän on ollut pian jo kolmen vuoden ajan.

En sano eläväni päihteetöntä elämää, sillä käytän edelleen silloin tällöin alkoholia. Sitäkin todella harvoin, koska ei minulla tee mieli.

– En tiedä olisinko enää elossa, jos en olisi päässyt korvaushoitoon. Se pelasti elämäni.

Salla kertoo haaveilevansa opinnoista ja työstä laitosohjaajan ammatissa. Myös parisuhde kesti vaikeudet. 

Haluan työskennellä nuorisokodissa. Mieheni kanssa haaveilemme ja tavoittelemme yhteistä perhettä, jossa molemmat vanhemmat voivat hyvin ja ovat selviä. Se pitää minut toiveikkaana.

Uskon, että elämä antaa minulle vielä vaikka kuinka kauniita asioita ja mahdollisuuksia. Minulla on oikeasti tulevaisuus, enkä enää ajattele kuolevani nuorena. Uskon, että ihmiset voivat muuttua ja tiedän, että toivoa on aina, kun mietin mistä pisteestä olen päässyt tähän.

Lue myös:

    Uusimmat