Pia sairastui heti synnytyksen jälkeen – "Vauvan hoitaminen tuntui vastenmieliseltä"

Pia sairastui synntyksen jälkeiseen masennukseen helpon raskauden jälkeen: "Vauvan hoitaminen tuntui vastenmieliseltä" 5:10
Katso Masennusmyytit -sarjan minidokkari: Pia sairastui nautinnollisen raskausajan jälkeen synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Perheen perustamisesta aina haaveillut Pia Rautiainen sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Nautinnollisen raskausajan jälkeen masennusdiagnoosi oli  järkytys.

Juuri 1-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Toivo istuu syöttötuolissa nauttien välipalastaan. Pienen huikopalan jälkeen edessä on lyhyt leikkihetki. Kun autot ja pallot on laitettu uuteen järjestykseen, on aika ottaa päiväunet. 

Omakotitalossa Klaukkalassa on lämmin tunnelma. Koira leikkii aidatulla pihalla haastattelun ajan, ja lapsen isä nukuttaa Toivon päiväunille.

Toivo oli hartaasti toivottu lapsi, mutta silti hänen äitinsä Pia Rautiainen sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Diagnoosi oli sokki.

– Ajattelin olevani huono äiti.

Pia Rautiaisen haastattelu on osa Masennusmyytit -minisarjaa. Katso kaksi ensimmäistä jaksoa nyt MTV Katsomosta.

Ihana raskausaika vaihtui syyllisyyden tunteisiin

Rautiaiselle oli itsestään selvää, että hän haluaa lapsia. Hän kertoikin lapsihaaveistaan puolisolleen jo suhteen varhaisessa vaiheessa.

Raskausaika oli Rautiaiselle helppo. Hän kuvailee aikaa ihanaksi, jopa nautinnolliseksi.

– Olin haaveillut vauvasta todella pitkään. Odotin innolla, että vauva syntyy.

MASENNUSMYYTIT Pia ja Toivo 3
Toivo on Pia Rautiaisen ja hänen puolisonsa odotettu esikoinen. Kuva: Pia Rautiaisen kotialbumi.

Rautiainen muistelee, kuinka raskausaikana hehkutti tuttavilleen raskautta. Kun lapsi syntyi, tilanne muuttui. Hän ei halunnut kertoa ikävistä tunteistaan kenellekään, koska koki niistä syyllisyyttä.

– Tuli kauhea syyllisyys siitä, että olen saanut vauvan, mutta en tykkääkään tästä. Koin syyllisyyttä myös siitä, että nyt minun pitää kertoa kaikille, etten nautikaan tästä.

Rautiaisen oli vaikeaa myöntää sairauttaan itselleen. Se aiheutti häpeää, minkä vuoksi hän valehteli kuulumisista ystävilleen. Hän sanoi kaikille, että hyvin menee.

– Minulla oli mielikuva, että olen huono äiti. En olekaan se hyvä äiti, joka olen aina halunnut olla, Rautiainen muistelee.

Nautinnollisen raskausajan jälkeen Rautiainen ei osannut varautua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Synnytyksen jälkeinen masennus pähkinänkuoressa:

  • Synnytyksen jälkeisellä masennuksella tarkoitetaan masennustilaa, joka alkaa ensimmäisen kuuden viikon aikana synnytyksestä.
  • Synnytyksen jälkeen mielialat voivat vaihdella ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana. Jos oireet kuitenkin jatkuvat  yli kaksi viikkoa, tai jos oireet ovat vakavia, kyseessä voi olla synnytyksen jälkeinen masennus.
  • Masennukseen sairastuu noin 10–20 prosenttia naisista synnytyksen jälkeen. 
  • Myös isät voivat sairastua raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Masennuksen esiintyvyys isillä on 8–10 prosenttia.
  • Aiemmin koettu masennus voi olla altistava tekijä synnytyksen jälkeiselle masennukselle.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim 2022.

Vauvan hoitaminen tuntui vastenmieliseltä

Noin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen Rautiaisen alakulo ja mielialan vaihtelut eivät olleet helpottaneet vieläkään. Ruoka ei maistunut, keskittyminen oli vaikeaa, eikä mikään tuntunut hyvältä. 

– Mikään ei kiinnostanut ja väsytti. Silloin aloin miettimään, voisiko tämä olla synnytyksen jälkeistä masennusta, Rautiainen muistelee.

Tuttavat kehottivat Rautiaista nauttimaan vauvakuplasta. Hänen arjessaan vauvakuplaa ei kuitenkaan ollut olemassa.

– Mietin vaan, että mikä vauvakupla ja miten minun pitäisi tästä nauttia?

– Vauvan hoitaminenkin tuntui vastenmieliseltä.

Mielialaa ei parantanut se, että nyt jo 1-vuotias Toivo oli "helppo vauva". Toivo nukkui alusta asti hyvin ja itkukin loppui helposti syömisen tai nukkumisen jälkeen.

Vaikka Rautiainen oli viettänyt paljon aikaa esimerkiksi sisarustensa lasten kanssa, lapsen tuoma vastuu yllätti.

– Toki on puoliso auttamassa, mutta minä otin päävastuun lapsen hoitamisesta. Ajattelin, että on minun tehtävä hoitaa kaikki.

MASENNUSMYYTIT Pia ja Toivo 1
1-vuotiaan Toivon äiti Pia Rautiainen on löytänyt "vauvakuplan" vasta myöhemmin. Kuva: Pia Rautiaisen kotialbumi.

Ennen kuin Rautiainen sai virallisesti synnytyksen jälkeisen masennuksen diagnoosin, hän pelkäsi purkavansa omat negatiiviset tunteensa lapsen niskaan.

Välillä hän pyrki jopa välttelemään vauvan hoitamista ja pelkäsi jäädä yksin kotiin vauvan kanssa.

– Olin todella varovainen. Pelkäsin, että alan huutamaan tai raivoamaan lapselle, vaikka hän ei ole tehnyt mitään väärää.

Miten odottavan äidin masennus vaikuttaa lapseen? Juttu jatkuu videon alla.

Miten odottavan äidin masennus vaikuttaa lapseen raskausaikana? 1:41
Katso video: Näin äidin masennus voi vaikuttaa syntymättömään lapseen

Aiemmin koettu masennus lykkäsi lapsen hankintaa

Rautiainen oli sairastunut masennukseen ennen perheen perustamista. Aiempi masennuskokemus lykkäsi lapsenhankintaa.

– Kävin pari-kolme vuotta terapiassa ja oli lääkitys. Terapiassa kerroin myös lapsihaaveista ja siitä, etten halua lasta masennuksen keskelle, hän muistelee.

Rautiainen oli ollut puolitoista vuotta ilman masennuslääkitystä ja terapiaa ennen kuin hän ja hänen puolisonsa alkoivat yrittää lasta.

Hän ei kuitenkaan uskonut masennuksen palaavan, sillä hän oli pystynyt nauttimaan elämästään. Hän oli ylpeä siitä, että oli saanut hoidettua itsensä kuntoon.

– Oli tosi hyvä fiilis kaikesta ja masennus ei enää vaivannut. Uskalsin haaveilla perheenlisäyksestä.

Masennuskokemukset olivat monella tapaa samankaltaisia. Erona oli se, että synnytyksen jälkeiseen masennukseen liittyi enemmän syyllisyyden tunteita.

– Aiemmin oli todella alakuloinen olo, eikä ollut mielenkiintoa tehdä mitään. Nyt tuli lisäksi syyllinen olo niistä tunteista.

Apua neuvolapsykologilta

Rautiainen sai nopeasti apua synnytyksen jälkeiseen masennukseen neuvolasta. Hän otti oman mielialansa puheeksi neuvolahoitajan vastaanotolla, jonka kanssa he täyttivät EPDS-kyselylomakkeen.

Mikä EPDS?

EPDS (lyhenne sanoista Edinburgh Postnatal Depression Scale) on raskausaikana ja synnytyksen jälkeen ilmenevän masennuksen diagnosointiin käytettävä kymmenen väittämän sarja, johon tutkittava vastaa edeltävän viikon aikana kokemiensa oireiden perusteella.

Lähde: Käypähoitosuositus 2011.

Kyselyn pohjalta Rautiaiselle diagnosoitiin synnytyksen jälkeinen masennus, ja hän sai lähetteen neuvolapsykologille. Ajan sai varattua jo viikon päähän.

Rautiainen kävi neuvolapsykologin vastaanotolla noin puolen vuoden ajan. Hän aloitti masennuslääkityksen, kun lopetti imettämisen. 

Kaikki mielialalääkkeet eivät sovellu käytettäväksi imettäessä.

– Kerroin lääkärille olevani valmis lopettamaan imetyksen, jonka jälkeen minulle määrättiin tuttu mielialalääke.

Voiko mielialalääkkeitä syödä raskausaikana? Juttu jatkuu videon alla.

Voiko masennuslääkkeitä syödä raskauden aikana? 0:40
Psykiatrian erikoislääkäri Tove Hertzberg kertoo, sopivatko mielialalääkkeet raskaana olevalle.

Rautiainen uskoo, että masennusten taustalla ovat lapsuuden rankat kokemukset. Traumoja käsiteltiin psykoterapiassa, mutta synnytyksen jälkeen traumat aktivoituivat uudella tavalla.

– Olin asettanut itselleni kovat paineet äitiyteen. Kun en pystynytkään täyttämään niitä, se aiheutti syyllisyyttä ja ahdistusta.

Rautiainen on tyytyväinen kotikuntansa Nurmijärven tarjoamaan neuvolahoitoon. Hän kiittelee myös neuvolahoitajaansa.

Rautiainen oli siinä käsityksessä, että synnytyksen jälkeiseen masennukseen on vaikea saada hoitoa. Nopea hoitoon pääsy oli Rautiaiselle yllätys.

– Ajattelin, ettei sitä joko oteta tosissaan tai hoito on niin radikaalia, että saman tien joutuu osastolle. 

Jarrua tulevaisuuden lapsihaaveisiin

Aiemmin Rautiainen toivoi saavansa vielä jossain vaiheessa lisää perheenlisäystä. Sairastuminen on jarruttanut lapsihaaveita, sillä Rautiainen pelkää sairastuvansa uudelleen. 

– Pitää todella tarkkaan miettiä, että olenko valmis ja jaksanko minä. Emme vielä tiedä, haluammeko lisää lapsia vai ei.

MASENNUSMYYTIT pia ja toivo 2
Synnytyksen jälkeinen masennus on saanut Pian ja hänen puolisonsa pohtimaan, haluavatko he lisää lapsia vai eivät. Kuva: Pia Rautiaisen kotialbumi.

Vaikka tulevaisuuden lapsihaaveet ovat vielä epävarmoja, Rautiainen on toiveikas. 

– Ensi kerralla varmasti tunnistaisi vielä paremmin oireet ja tietäisi, miten synnytyksen jälkeistä masennusta voi työstää.

Irti häpeästä

Nyt, kun Toivo on vuoden ikäinen, on Rautiainen löytänyt paljon puhutun vauvakuplan. 

Edelleen eteen tulee vaikeampia päiviä. Hankalista hetkistä huolimatta Rautiainen on iloinen siitä, että pystyy vihdoin nauttimaan äitiydestä. 

– Pääsääntöisesti on hyvä fiilis ja tykkää lapsen kanssa touhuamisesta. Osaa painaa sydämeensä sen, mitä lapsen kanssa tekee ja innostuu siitä.

Rautiaisen mukaan toipumista helpottaa, kun päästää irti häpeästä. Hän haluaa muistuttaa, ettei sairastumista kannata hävetä. 

– Ei tule hävetä sitä, että tuntee niitä tuntemuksia. Se vei suurimman taakan minun harteiltani.

Katso koko vanhemmuutta ja mielenterveyttä koskeva jakso MTV Katsomossa!

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?

Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin. 

Toisessa jaksossa Pia Rautiainen kertoo, miten vauva-arjesta selviää masentuneena. Jaksossa myös psykiatrian erikoislääkäri Tove Hertzberg kertoo, vaikuttaako masennuslääkkeiden syönti sikiöön. Katso ensimmäiset jaksot  MTV Katsomosta

Lue kaikki Masennusmyytit-sarjan artikkelit täältä.

Lue myös:

    Uusimmat