"Tämä on totaalimyytti" – Terapeutti-Ville kumoaa psykoterapiaan liittyvän harhaluulon

Missä vaiheessa psykoterapiasta on hyötyä, entä koska terapiaan ei ehkä kannata hakeutua? 0:51
Videolla terapeutti Ville Merinen kertoo, milloin psykoterapiahoidosta ei välttämättä ole hyötyä.

Psykoterapiaa pidetään usein vain vakavien mielenterveysongelmien hoitokeinona. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sanoo psykoterapeutti ja SDP:n kansanedustaja Ville Merinen MTV Katsomon uudessa Masennusmyytit-sarjassa.

Mielenterveyspalvelujen ruuhkautuminen on johtanut monet luulemaan, että psykoterapialla hoidetaan vain vakavia mielenterveyden ongelmia.

– Tämä on totaalimyytti, joka pitää murentaa, sanoo psykoterapeutti Ville Merinen.

– Suomessa tilanne toki on mennyt paljolti siihen, että psykoterapiaan pääsee vain, jos tilanne on vakava. Itse asiassa psykoterapiaan voi mennä myös pohtimaan omaa elämäänsä ja kehittymään.

Merisen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa eletään kulttuurissa, jossa psykoterapiaan hakeudutaan ennaltaehkäisevästikin.

– Vähän niinkuin valmistaudutaan ja tutkitaan omia juttuja.

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan? 15:46
Masennusmyyttien ensimmäisessä jaksossa keskustellaan siitä, millaisia ratkaisuja mielenterveysongelmiin on.

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?

Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin. Jaksossa tavataan myös kolmesti itsemurhaa yrittänyt Jani Bildo, joka kokee jääneensä avun ulkopuolelle.

Toisessa jaksossa Pia Rautiainen kertoo, miten vauva-arjesta selviää masentuneena. Jaksossa myös psykiatrian erikoislääkäri Tove Hertzberg kertoo, vaikuttaako masennuslääkkeiden syönti sikiöön. 

Katso kaksi ensimmäistä jaksoa MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat