Marttojen vinkit matonpesuun: Älä pese laiturilla!

Matonpesu on monelle jokakesäinen rutiini, joka raikastaa koko kodin. Puuvillaiset räsymatot eivät tarvitse pesulaa, joten voit hoitaa homman vaikka kuntasi matonpesupaikalla.

Matot kannattaa pestä mieluummin kuivalla maalla kuin laiturilla. Tällöin pesuvesi ei huuhtoudu suoraan luonnonvesiin. Monissa kunnissa on tarkoitukseen varattuja matonpesupaikkoja, joissa jätevesihuolto on hoidettu kunnolla. Työskentelymukavuutta lisää, että vesi tulee hanasta ja työpisteet ovat ergonomisia.

Pesuohjeet:

- Imuroi tai tamppaa matot ennen kuin suuntaat pesupaikalle.

- Käytä mäntysuopaa tai neutraalia astianpesuainetta. Jauhemainen pesuaine pitää ensin liottaa kunnolla veteen.

- Levitä matto pesutasolle ja kastele vedellä ja sitten pesuvedellä. Jos matto on oikein likainen, voit antaa pesuveden vaikuttaa ennen kuin ryhdyt jynssäämään.

- Kuuraa matto molemmilta puolilta kuteensuuntaisesti, äläkä unohda reunoja. Pitkävartinen pesuharja säästää selkääsi, jos matot ovat lattiatasossa.

- Huuhtele niin monta kertaa, että pesuvesi on täysin kirkasta ja matto ei enää tunnu saippuaisen liukkaalta. Voit tampata jaloillasi ylimääräistä vettä pois.

- Voit välttää maton värien sekoittumisen, kun ripustat sen kuivumaan siten, että vesi tippuu raitojen myötäisesti.

- Ripusta matto kuivumaan tukevalle tangolle tai usealle pyykkinarulle. Yhdellä narulla painava matto saattaa venyä.

- Kääntele ja ravistele mattoa kuivumisen aikana. Tämä nopeuttaa kuivumista. Varjo on paras kuivauspaikka, sillä aurinko saattaa haalistaa maton värejä. Liian hidas kuivuminen taas voi kellastaa valkoisen maton.

Lähde: Martat

Lue myös:

    Uusimmat