Presidentti Martti Ahtisaari on kuollut

Presidentti Martti Ahtisaari on kuollut. 

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi 16. lokakuuta 2023 kello 6.40 Helsingissä. Presidentti Ahtisaari oli kuollessaan 86-vuotias. 

23.6.1937 syntynyt Ahtisaari oli naimisissa Eeva Ahtisaaren (os. Hyvärinen) kanssa. Ahtisaarella on poika Marko Ahtisaari.

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän oli Suomen kymmenes presidentti. 

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti arvostetun rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin ja toimi kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. 

Tästä kaikesta 86-vuotiaana kuollut presidentti ja rauhanneuvottelija Martti Ahtisaari muistetaan 17:24
Tästä kaikesta 86-vuotiaana kuollut presidentti ja rauhanneuvottelija Martti Ahtisaari muistetaan.

Merkittävä rauhan edistäjä

Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta presidentti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Martti Ahtisaaren Nobel-palkinnon taustalla oli vuosikymmenien rauhantyö.

Kenties eniten siihen vaikutti hänen roolinsa Acehin väkivaltaisen kriisin ratkaisussa. Alue oli raunioina tsunamikatastrofin jäljiltä, kun rauhanneuvottelut aloitettiin uudestaan kapinallisten ja Indonesian hallituksen välillä – Martti Ahtisaaren välityksellä. Muun muassa Suomessa, Vantaalla pidetyt neuvottelut olivat suuri menestys, ja rauhansopimus syntyi puolen vuoden sisällä.

Menestys Acehissa siivitti Ahtisaaren CMI-järjestön maailman kriisinratkaisujärjestöjen kärkeen ja teki Ahtisaaresta itsestään rauhantyön kansainvälisen supertähden.

Muun muassa Pohjois-Irlannin ja Kosovon rauhanprosesseihin osallistuneen Ahtisaaren nimi ehti vilahdella Nobel-ehdokaslistoilla useana vuonna – kunnes vuonna 2008 hänen työnsä sai korkeimman mahdollisen tunnustuksen. 

Ahtisaari säilytti loppuun asti palonsa tehdä rauhantyötä. 

– Minä olen aina ollut onnellinen. Olen tehnyt työtä osaavien ahkerien ja innostuneiden ihmisten kanssa, ja sen takia olen tässä vielä itsekin, koska se innostaa minuakin, Ahtisaari kertoi työstään ja elämästään.

Muutosaikojen presidentti

– Olemme syvää surua tuntien ottaneet vastaan tiedon presidentti Martti Ahtisaaren kuolemasta. Martti Ahtisaari uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen, ja hän eli suuren, merkittävän elämän. Hän oli muutosaikojen presidentti, joka luotsasi Suomea globaaliin EU-aikaan, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Presidentti Niinistö piti tänään muistopuheen Ahtisaarelle. Voit katsoa puheen alta.

Presidentti Niinistö muistelee edesmennyttä Martti Ahtisaarta 14:11
Näin tasavallan presidentti Niinistö puhui Martti Ahtisaaresta.

Lue myös:

    Uusimmat