Marja Hintikalta rehellinen avautuminen vanhemmuudesta – korostaa oman ajan tärkeyttä: "Miksi muista vaativista hommista on lupa haluta taukoja, mutta vanhemmuudesta ei?"

Taksvärkkihaaste vie Vapun ja Marjan tapaamaan kuuluisaa Mikko-meriahventa 5:04
Marha Hintikka ja Vappu Pimiä Sea Lifessä.

Marja Hintikka on huomannut, että moni vanhempi kokee syyllisyyttä yksinolontarpeestaan.

Televisiosta tuttu suosikkijuontaja Marja Hintikka ottaa tuoreessa Instagram-päivityksessään kantaa tärkeään aiheeseen, vanhempiin kohdistuvista paineista ja oman ajan tarpeesta.  Eritoten nyky-yhteiskunnassa, jossa vanhemmuudelta vaaditaan entistä enemmän. 

– Vietin pari yötä yksin kotona, töistä tehden ja ystäviä tavaten, erossa perheestä. Ja sanon suoraan, että tekipä niin hyvää, hän aloittaa kuvan yhteyteen julkaistussa kirjoituksessaan. 

Hintikka kertookin tarvitsevansa väliajoin jaksamisensa kannalta omaa aikaa, kun hänen työnsä on yltiösosiaalista ja kotona eletään ruuhkavuosia. Hintikalla ja hänen juontajamiehellään Ile Uusivuorella on kolme lasta, jotka ovat syntyneet vuosina 2013, 2015 ja 2017.

Muista lomaa, vanhemmuudesta ei

Hintikka uskoo, että hän ei ole ainoa vanhempi, joka ajattelee samoin. Hän on kuitenkin huomannut, että moni vanhempi kokee syyllisyyttä yksinolontarpeestaan.  

– Ympärillä myös hoetaan jatkuvasti, että "nauti nyt, tämä aika ei tule takaisin". Tai pahimmassa tapauksessa tokaistaan, että "itsepä lapsia halusit, mikset nyt jaksa olla heidän kanssaan". Ja kas, kun näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään – etteivätkö lapset olisi tärkeintä maailmassa ja heitä rakastaisi enemmän kuin mitään. Vanhemmuus on maailman vaativin ja intensiivisin homma, vaikka sen hoitaisi kuinka rennosti, hän kirjoittaa. 

– Miksi kaikista muista vaativista hommista on lupa haluta taukoja ja peräti lomaa, mutta vanhemmuudesta ei? Ja jos taukoa kaipaa, pitäisi kärvistellä syyllisyydessä? Ihan järjetöntä! Nyt loppuu syyllisyys oman ajan tarpeesta, eiks niin? Ja tässäkin me kaikki ollaan yksiöitä. Jos itse ei kuormitu tietyistä asioista, jollekin toiselle ne saattavat olla liikaa, hän jatkaa kirjoituksessaan. 

Hintikka kertoo törmänneensä ihmiseen, joka oli taivastellut sitä, kun nykyajan vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa. Lopulta oli selvinnyt, että kyseinen henkilö oli vienyt aikanaan joka kesä lapsensa mummolaan puoleksitoista kuukaudeksi, keskittyäkseen töihin ja puolisoonsa. 

– Eli aika myös värittää ja kultaa muistoja - sitä ei ehkä jälkikäteen muista, miten vaativaa pikkulapsiaika olikaan, hän kirjoittaa. 

Hintikka korostaakin sitä, kuinka vanhemmuuteen liittyvät standardit ovat muuttuneet nyky-yhteiskunnassa. 

– Esimerkiksi tänä päivänä EI ole OK nakata lapsia auton takakonttiin ja reissata mökille, ja ihan pelkkien pakollisten turvavarusteiden vertailuun ja hankintaan menee vanhemmilta aikaa hyvä tovi. Lasten tunteet myös ovat hyvällä tavalla kasvatuksen keskiössä - lempeä ja reflektoiva kasvatus vaatii paljon enemmän kuin "aikuinen on aina oikeassa" - tyyppinen autoritäärinen malli. Vaikka olisi omasta mielestään kuinka rento mutsi tai faija, vanhemmuus on vaativa rasti. Oma aika on OK! 

Hintikan päivitys on herättänyt keskustelua ja muutamassa tunnissa kommenttikenttään on tullut lukuisia tarinoita vanhemmuuteen liittyen. Somekansa kiittääkin Hintikkaa rehellisestä postauksesta ja he ovat uskaltautuneet puhumaan myös omista kokemuksistaan. 

– Itse tarvitsen omaa aikaa, jotta jaksan olla sellainen äiti kuin haluan olla. Opin tämän vasta väsymisen jälkeen, kun elin liikaa lapsilleni ja unohdin itseni, eräs seuraajista kirjoittaa.

Lue koko postaus täältä




Lue myös:

    Uusimmat