Marin ja Saarikko piikittelivät Petteri Orpoa säästötoimista – nyt kokoomusjohtaja julkaisi leikkauslistan

6:13
Video: Näin oppositio reagoi hallituksen budjettiin – Orpo: "Tämä tarkoittaa todella kylmääviä aikoja suomalaisille"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee blogikirjoituksessaan kovin sanoin hallituksen velanottoa.

Hallituksen tulo- ja menoarvioesityksen mukaan valtion ensivuoden alijäämä on reilut 8 miljardia euroa, mikä katetaan lisävelalla.

– Ennusteet Suomen talouskasvusta ovat erittäin huolestuttavia. OP:n tuoreen ennusteen mukaan talouskasvu jää ensi ja seuraavana vuonna nollaan. EU:n ennusteissa Suomi laahaa toistuvasti pahnanpohjimmaisena. Yhtälö, jossa kasvua ei ole, mutta velkaantuminen jatkuu, on mahdoton, Orpo kirjoittaa.

"Kertoo omaa karua kieltään hallituksen miljardisokeudesta"

Orpon mukaan tilanne ratkaistaan talouskasvun vauhdittamisilla ja leikkauksilla.

Talouden vauhdittamiseksi kokoomus on ehdottanut muun muassa miljardin euron veronkevennyksiä. Sen sijaan konkreettisia leikkauskohteita on kuultu vähän.

Viime viikon Ylen A-Studiossa hallituspuolueet tivasivat Orpolta leikkauskohteita, kun Orpo arvosteli hallitusta velanotosta.

Silloin Orpo sanoi, että budjettikirja on käytävä momentti momentilta läpi.

Lisäksi hän mainitsi säästökohteiksi kosteikkoviljelyn, kaasuautojen tuen ja ministerien avustajat. Tästä pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tyrmistyivät, sillä toimien kohdalla puhutaan kymmenistä miljoonista, kun alijäämä on miljardeja.

Orpon mukaan vastaavia "pieniä puroja" löytyy muiltakin hallinnonaloilta, mutta hallituksella ei Orpon mielestä ole haluakaan etsiä niitä.

– Valtiovarainministerin ja pääministerin huudahdukset: "lystikästä, eihän noista kerry kuin 100 miljoonan euron säästöt", kertoo omaa karua kieltään hallituksen miljardisokeudesta.

Leikkauslista

Blogissaan Orpo sanoo edelleen, että budjettikirja tulee kammata läpi, mutta hän myös esittää jonkinlaisen leikkauslistan. Orpon mukaan erityisesti ympäristölle haitalliset yritystuet pitäisi kammata läpi.

Lisäksi hän nostaa esille asumistuen, joka on Orpon mukaan noussut lyhyellä aikavälillä 1,5 miljardia. Tätä Orpo haluaisi "uudistaa".

Orpo sanoo myös, että sote-uudistuksessa hassataan satoja miljoonia uuden hallinnon rakentamiseen.

– Tuottavuutta parantamalla ja tehostamalla säästöjä pystytään saamaan koskematta itse palveluihin.

Lisäksi Orpon mielestä sosiaaliturva tarvitsee kokonaisuudistuksen "kannustavampaan suuntaan".

– Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen olisi tehokas työllisyystoimi ja samalla säästyisi rahaa, Orpo ehdottaa.

Tätä voidaan pitää myös työttömyysturvan leikkaamisena.

Lisäksi Orpo haluaisi valtion saavan kilpailutuksessa enemmän tarjouksia. Näin voitaisiin hänen mukaansa säästää julkisista hankinnoista, joita tehdään vuosittain 47 miljardilla eurolla.

Toimien säästösummia Orpo ei listaa.

Vähintään 600 miljoonan vuosittaiset säästöt

Orpon mukaan talouspolitiikan arviointineuvoston suositus antaa hyvän raamin säästöihin.

– Kahden vaalikauden ajan sopeutetaan 0,2–0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä tarkoittaa 600 miljoonan euron – 1,2 miljardin euron vuotuista sopeutusta. Meidän on tavoiteltava 0,4 prosentin tasoa ja vahvistettava julkista taloutta, Orpo sanoo.

Tarkemmin kokoomus aikoo esitellä toimensa vaihtoehtobudjetissaan syksyllä.

Hallitus on perustellut velanottoa muun muassa kriiseillä ja puolustusmenojen kasvulla Ukrainan sodan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja