Talousprofessori Roope Uusitalo MTV:lle: Sähkön veroale kohdistuu väärin ja voi jopa nostaa hintaa

Talousprofessori Roope Uusitalo MTV:n Uutisextrassa: Sähkön veroale kohdistuu väärin ja voi jopa nostaa hintaa 6:11
Taloustieteen professori Roope Uusitalo: "Suuri osa vähennyksistä kohdennetaan sellaisille kotitalouksille, jotka eivät sitä tukea tarvitse"

Taloustieteen professori Roope Uusitalo pitää välttämättömänä, että julkisen talouden tasapainottaminen aloitetaan seuraavien hallitusten aikana. Uusitalo arvosteli MTV:n Uutisextrassa myös nykyhallituksen päätöstä alentaa sähkön arvonlisäveroa.

Helsingin yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo pitää kohtuuttomiin sähkölaskuihin kohdennettuja tukia paremmin perusteltuina kuin sähkön arvonlisäveron alennusta. Pahimmillaan viiden kuukauden alv-ale voi jopa nostaa markkinasähkön hintaa, jos osa kuluttajista alkaa säästämisen sijaan lisätä sähkön käyttöään.

– Tämän yleisen arvonlisäveron alentamisen kautta vaikutetaan hintoihin ja ehkä vielä väärään suuntaan. Suuri osa vähennyksistä kohdennetaan sellaisille kotitalouksille, jotka eivät sitä tukea tarvitse joko siksi, että ne tulevat aivan mainiosti toimeen muutenkin tai sitten sen tähden, että niiden sähkölaskut ovat kiinteähintaisia ja suhteellisen edullisia jo tälläkin hetkellä, arvioi Uusitalo.

Syytä olla huolissaan: julkisen talouden näkymät ovat synkät

Uusitalo on huolissaan Suomen julkisen talouden synkistä näkymistä. Hän piti MTV:n Uutisextran haastattelussa välttämättömänä, että tulevat hallitukset alkavat tasapainottaa tuloja ja menoja.

– Ongelma ei ole se, että juuri nyt tänä vuonna valtio tekee paljon alijäämää, vaan ongelma on se, ettei meillä ole sellaista näkymää, millä me vähän pitemmällä aikataululla tasapainottaisimme julkisen sektorin budjetin, totesi Uusitalo.

Edessä on karvas talouskuuri, jottei Suomesta tule Pohjolan Italia

Talouskuurista ei tule helppo. Professori Uusitalo kuitenkin uskoo, että poliitikot taipuvat vaikeisiinkin päätöksiin.

– En usko, että Suomesta tulee Pohjolan Italia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö Suomessa tultaisi tekemään vaikeita talouspoliittisia päätöksiä, joissa on mahdollisesti sekä häviäjiä että voittajia ja ehkä enemmän niitä häviäjiä, arvioi Uusitalo.

Hallitusten työkalupakissa on ainakin kaksi keinoa: menojen karsiminen eli leikkaukset ja verojen korotukset. Lisäksi tarvitaan muun muassa talouden ja työllisyyden kasvua.

Julkisen talouden pysyvä tasapainotustarve hyytävän suuri. Valtiovarainministeriö arvioi niin kutsuttua kestävyysvajetta viimeksi keväällä.

– Viime kevään luvut taisivat olla luokkaa 2,5 % BKT:stä, joka on jotain 7 miljardia euroa per vuosi, Uusitalo laskeskeli.

Katso Roope Uusitalon koko haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat