Marcus Grönholm myöntää: lopetti uransa liian aikaisin, kunnianhimoinen tavoite kuivui kasaan syksyllä 2007 – "Onnistuin pilaamaan senkin"

Marcus Grönholmin ura rallin MM-sarjan tehdaskuljettajana jäi hänen lahjoihinsa ja taitoihinsa nähden melko lyhyeksi. 39-vuotiaana uransa lopettanut Grönholm sanoo nyt, että olisi voinut jatkaa ajamista vielä hieman pidempäänkin.

Grönholm nousi MM-sarjan tehdaskuljettajaksi verrattain myöhään, hieman alle 32-vuotiaana. Tie huipulle oli pitkä, huomattavasti pidempi kuin monilla muilla, ja lopulliseen läpimurtoon vaadittiin taidon lisäksi rutkasti tuuria.

Vuosien 2000 ja 2002 maailmanmestari ajoi ensin Peugeot'n ja sitten Fordin tehdaskuljettajana yhteensä kahdeksan kauden ajan. Kauden 2007 jälkeen päättynyt ura tuotti mestaruuksien lisäksi 30 MM-rallivoittoa ja kaikkiaan 61 palkintosijoitusta.

Lopetusilmoitus oli yllättävä, sillä Grönholmin vauhti oli kohdallaan loppuun saakka. Hän hävisi MM-tittelin Sébastien Loebille vuonna 2006 pisteellä ja 2007 neljällä pisteellä.

– Ehkä vuoden tai kaksi liian aikaisin lopetin, näin jälkikäteen ajateltuna. Silloin se tuntui, etten jaksa enää reissaamista ja taistelua Loebin kanssa, jokaisessa kisassa. Sekunti sinne, puoli sekuntia tuonne – koko ajan piti olla skarppina. Se tuntui raastavalta, Grönholm sanoo.

Lopettamispäätös kypsyi kesätauon aikana. Elokuun alussa ajetun Jyväskylän MM-rallin jälkeen Grönholm johti MM-sarjaa 13 pisteen erolla Loebiin.

– Luulin lopettavani maailmanmestarina, mutta jostain syystä tuli hosuttua ne kaksi viimeistä kisaa. Onnistuin pilaamaan senkin.

Mestaruus alkoi luisua, tai ainakin polttaa, Grönholmin käsissä jo kauden kolmanneksi viimeisessä, Japanissa ajetussa osakilpailussa. Ennen sitä hän johti MM-sarjaa vielä neljän pisteen erolla Loebiin.

Grönholm oli Japanissa kolmen ek:n jälkeen kärjessä, mutta ajoi neljännellä ek:lla ulos ja joutui keskeyttämään. Suomalaisen onneksi myös Loeb keskeytti myöhemmin.

Tällä ei kuitenkaan ollut enää väliä, kun neljännestä ek:sta tuli Grönholmille kohtalokas myös seuraavassa, Irlannissa ajetussa osakilpailussa. Hän ajoi ulos kolmossijalta ja keskeytti. Loeb voitti, nousi kuuden pisteen MM-johtoon ja nappasi väkevän otteen mestaruudesta.

Kauden päätösosakilpailussa Grönholm oli toinen ja Loeb kolmas. Mestariksi nouseminen olisi vaatinut Walesissa ihmettä, Loebin lyömistä seitsemällä pisteellä.

– Se (lopettamispäätös) tuntui ihan hyvältä, sanotaanko vuoden. Tein muita hommia, mutta kyllä se adrenaliiniruiske puuttui elämästä. En saanut kauppakeskuksen talkkarihommissa samaa fiilistä kuin Ouninpohjan ajamisesta ja voittamisesta kahdella sekunnilla.