Mannerheimintiellä Helsingissä alkaa jättiremontti: Näin se pistää liikenteen uusiksi – maan alla vesijohtoja 1870-luvulta

Mannerheimintiellä Helsingissä alkaa jättiremontti: Näin se pistää liikenteen uusiksi 4:57
Katso video: Mannerheimintien jättiremontti laittaa Helsingin liikenteen uusiksi.

Helsingin Mannerheimintiellä käynnistyy jättiremontti, joka pistää Helsingin suurimman kadun liikenteen ja toiminnan uusiksi vuoden 2025 loppuun asti.

Projektinjohtaja Antti-Juhani Lehtinen Helsingin kaupungilta kertoo videolta, miten remontti tulee käytännössä vaikuttamaan kansalaisten arkeen Suomen pääkaupungissa.

Vanhin tekniikka vuosikymmeniä vanhempi kuin itsenäinen Suomi

Iän puolesta remontille on korkea aika. Lehtisen mukaan vanhimmat putkijärjestelmät, kuten runkovesijohto, on rakennettu vuonna 1877. Se kertoo siitä, miten vanhaa tekniikkaa Helsingin pääkadun alla kulkee.

Nyt tarkoitus on rakentaa uutta tekniikkaa, joka kestää reippaasti seuraavalle vuosisadalle.

– Nyt kun tehdään kerrallaan tällaisia isompia alueita, niin me saadaan koko kunnallistekniikkainfra sellaiseen kuntoon, ettei se aiheuta seuraavaan sataan vuoteen minkäänlaisia ongelmia, Lehtinen lupaa.

Videolla hän kertoo tarkemmin, millaisia museotekniikkaa maan alla piilee.

Helsingin vanhojen putkien kaivaminen esille pelottaa projektinjohtajaa: "Se voi itsestäänkin laueta"  1:38
Helsingin vanhojen putkien kaivaminen esille pelottaa projektinjohtajaa: "Se voi itsestäänkin laueta" 

Helsingin putket niin vanhoja, että kaivaminen välillä pelottaa

Remontissa tullaan kattavasti remontoimaan kunnallistekniikka niin sanotusti seinästä seinään. Uusiksi pistetään niin hulevesiviemärit, sekavesiviemärit, vesijohdot, tietoliikenne, sähkö ja esimerkiki ratatekniikka raitiovaunujen osalta.

Lehtinen kertoo, että vanhaa, korjattavaa kunnallistekniikkaa, eli niin sanottua korjausvelkaa, on Helsingissä paljon. Niiden korjaaminen pala palalta olisi hänestä arveluttavaa.

– Vähän pelottaa, että mitä tapahtuu kun sieltä kaivetaan, se voi sieltä itsestäänkin laueta, Lehtinen kertoo MTV Uutisille.

Videolla Lehtinen kertoo tarkemmin, minkä ansiosta putket iästään ja kunnostaan huolimatta yhä toimivat, ja mikä voi johtaa yllättäviin putkirikkoihin korjaustöiden yhteydessä.

Lähiviikot luvassa on valmistelevia töitä ja liikennejärjestelyjä remonttialueen saamiseksi remontoitavaksi, ja sen yhteydessä koko liikennejärjestely käännetään Mannerheimintiellä. Sitten alkaa täysimääräinen kaivaminen ja remontointi.

– Kun saadaan tuo liikennealue haltuun, niin silloin se pärähtää, Lehtinen lupaa.

Jutun alussa olevalla videolla hän käy läpi lähi viikkojen tapahtumat ja muutokset Mannerheimintien liikenteelle.

Mannerheimintien jättiremontti alkoi – tätä mieltä on kivijalkakaupan yrittäjä 2:07
Mannerheimintien jättiremontti alkoi – tätä mieltä on kivijalkakaupan yrittäjä.

Lue myös:

    Uusimmat