Helsingissä ei enää asiakkaita ilman vettä putkirikkojen jälkeen – Osmo Soininvaara: Kaupunki on päästänyt putket "häpeällisen huonoon kuntoon"

Auto vajosi kuoppaan, kun katu sortui alta – päivystävä palomestari haastattelussa 3:32
Auto vajosi kuoppaan, kun katu sortui alta – päivystävä palomestari kommentoi asiaa MTV Uutiset Livelle sunnuntaina.

Helsingissä aamupäivällä ilmenneiden vesiputkirikkojen jäljiltä ei jäänyt asukkaita enää yöksi ilman vedensaantia.

Haagassa Vaakatiellä sattunut putkirikko saatiin korjatuksi hieman puolenpäivän jälkeen. HSY:n verkko-osaston johtaja Tommi Rantalan mukaan alueella oli aamupäivästä enimmillään noin 500 asukasta ilman vettä.

Ydinkeskustassa Mikonkadulla selvitystyöt putkirikon syystä ja tarkemmasta sijainnista olivat vielä alkuillasta kesken. Myös siellä vedensaanti kuitenkin sujui.

Sunnuntaina sattuneet yhteensä viisi putkirikkoa haittasivat liikennettä kantakaupungin alueella. 

Rantalan mukaan mikään ei viittaa siihen, että viikonlopun vesivuotoihin tai sen jälkeen havaittuihin uusiin vikoihin liittyisi sabotaasia tai ilkivaltaa. Hän arvioi, että havaittujen vuotojen syynä voisi olla paineaalto, joka on kurittanut ikääntynyttä verkostoa. Rikkoutunut runkoputki oli asennettu vuonna 1940.

Vielä kaksi uutta rikkoa viikonlopun ryppään jälkeen

Helsingissä ilmeni kaksi uutta vesiputkirikkoa viikonlopun putkirikkojen ryppään jälkeen.

Ydinkeskustassa Mikonkadulla sekä Haagan Vaakatiellä sattuneet uudet vuodot saattavat kuitenkin olla yksittäistapauksia, jotka eivät liity viikonlopun putkirikkoihin, arvioitiin Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) aiemin tänään.

Tommi Rantalanmukaan ei ole todettu, että uudet kaksi vuotoa liittyisivät edeltäneeseen runkolinjan putken rikkoutumiseen. Viikonlopun vesivuotojen sen sijaan uskotaan johtuneen tuosta runkolinjan putken viasta.

"Häpeällisen huonoon kuntoon päästetty"

Rantala muistuttaa, että osa pääkaupunkiseudun vesihuollon putkistosta on iäkästä. Rikkoutunut runkoputki oli asennettu vuonna 1940.

Helsinkiläinen konkaripoliitikko Osmo Soininvaara twiittasi tänään maanantaina, että kaupunki on päästänyt vesiputkensa "häpeällisen huonoon kuntoon".

– Kun putkia on korjattu, kuten Hämeentiellä ja Mechelininkadulla, hirveä valitus on noussut rahan tuhlaamisesta, Soininvaara jatkaa.

Soininvaara kertoi Helsingin Sanomille, että vesiputkiston korjausvelasta on ollut hänellä tietoa jo vuodesta 2008, kun hän oli kaupunkisuunnittelukunnan jäsen.

– Jos pitää mennä kylmään veteen uimaan, sitä mielellään lykätään koko ajan. Mannerheimintiekin olisi pitänyt korjata jo kauan aikaa sitten, mutta se on niin iso juttu, että sitä ei ole haluttu nähdä, Soininvaara kommentoi Helsingin Sanomille.

Eilen sunnuntaina sattuneet yhteensä viisi putkirikkoa haittasivat liikennettä kantakaupungin alueella. Pelastuslaitoksen mukaan vettä tulvi tuolloin myös kiinteistöihin ja maata sortui paikoin.

Auto vajosi kuoppaan, kun katu sortui alta – päivystävä palomestari haastattelussa 3:32
Auto vajosi kuoppaan putkirikon seurauksena Fleminginkadulla Vallilassa.

Juttua päivitetty 14.11.2022 kello 18.49.

Lue myös:

    Uusimmat