Mannerheim oli myös kulinaristi – kokeile marsalkan lempiruokia

Kuudes Suomen tasavallan presidentti, Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim on jäänyt historiankirjoihin myös hyvän ruoan ystävänä.

Suomen marsalkka Mannerheim oli todistetusti myös kulinaristi. Mannerheim-museon intendenttinä toimineen historioitsija Vera Von Fersenin mukaan Mannerheim arvosti ruokaa, jos se oli tehty hyvistä raaka-aineista ja valmistettu hyvin. Aikansa herrasmiehenä ja upseerina Mannerheimillä oli tietysti taloudenhoitaja, joten itse miehen ei tarvinnut itselleen kokata.

– Aamulla hän söi puuroa, kananmunaa ja cafe au laitin. Hänellä oli muutenkin elämässään ajatus, että arkena syödään arkiruokaa ja jos on juhla, niin sitten on juhlavampaa, Von Fersen kertoo.

Vaikka Mannerheim ei itse häärännytkään hellan edessä, marsalkka tiesi kuitenkin paljon ruoasta. Vera Von Fersenin mukaan tämä johtui siitä, että Mannerheim toimi Venäjän armeijassa.

– Venäjällä oli todella korkeatasoisia, usein ranskalaisia kokkeja, ruokaa arvostettiin ja ihmiset kiinnittivät siihen huomiota. Mannerheim oli esimerkiksi oppinut erottamaan eri mausteet maun perusteella. Marsalkka auttoi myös esimerkiksi Eva-sisartaan keittokirjan ”Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga” (”Keittokirja herkkusuille ja tavallisille nälkäisille”) kirjoittamisessa. Hän kävi läpi käsikirjoituksen ja teki siihen hyvin suuren määrän parannusehdotuksia.

Mannerheimin suosikkiruoat jäivät historiaan

Historioitsija Vera Von Fersenin mukaan Mannerheimin lempiruokia olivat muun muassa seljanka, vorschmack, kuha Walewska (Marskin kuha) ja jälkiruoista suklaakakku sekä mansikat. Ylipäällikön suosikkiruoat tunnetaan hyvin vielä tänäkin päivänä ja monet niistä ovat päätyneet ravintoloiden ruokalistoille Marski- tai Mannerheim-etuliitteellä.

– Vorschmackia pidetään usein puolalaisena, mutta se oli ennemminkin ihan yleisruoka – Puolassa tarjotussa versiossa oli lampaanlihaa. Mannerheim tutustui ruokaan Pietarissa. Jälkiruoaksi Mannerheim tarjosi usein suklaakakkua tai mansikoita. Alkuruoaksi oli usein keitto ja pieniä venäläisiä piirakoita.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat