Mainos

Makua ja vaihtelua ruokaan – 7 vinkkiä tuoreiden yrttien käyttöön

Tuoreet yrtit tekevät ruuasta vähällä vaivalla entistä maukkaampaa.

Yrttien avulla arkiseenkin ruokaan saa makua ja vaihtelua. Kun tiedät miten tuoreita yrttejä kannattaa käyttää, löydät uutta makua ja vaihtelua niin arjen kuin juhlan ruokiin. Tuoreet yrtit lisätään ruokaan yleensä kypsentämisen jälkeen. Yrtit kannattaa silputa mahdollisimman pieneksi silpuksi vasta käytön yhteydessä, sillä silloin ne antavat eniten makua ruokaan.

Basilika

Basilika on monelle italialaisen keittiön makumaailmasta tuttu. Lisäämällä basilikaa ruuanlaiton loppuvaiheessa pastaan, pizzaan tai pestokastikkeeseen onnistut varmasti. Basilika toimii erinomaisesti valkosipulin kanssa, salaateissa ja vihannesruuissa.

Kokeile basilikaista bruchettaa Järvikylän reseptillä.

Tilli

Varhaisperunoiden ja porkkana- tai kalaruokien kaveriksi sopii suomalaiseen suuhun sopiva tilli. Voit maustaa sillä kesäkeiton, maukkaan lohipiirakan tai rapuruuat. Tillillä on ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia.

Järvikylän verkkosivuilta löydät reseptin herkullisiin minttu-tilliahveniin ja yrttimuusiin.

Korianteri

Korianteri sopii tortilloihin tai aasialaisten makujen kaveriksi. Se sopii wokkeihin, kalaa, siipikarjaa sekä lampaan- ja sianlihaa sisältäviin ruokiin makua tuomaan. Korianteri sopii erinomaisesti myös keittojen mausteeksi.

Maista Järvikylän reseptin mukaan tehtyä korianteri-cevivheä.

Rosmariini

Rosmariini tuo mieleen Välimeren maut. Rosmariini sopii liharuokien mausteeksi. Rosmariinilla voit maustaa myös välimerellisen foccacia-leivän tai koristella drinkin drinkin.

Meirami

Meirami on tuttu veri- ja maksaruokien mausteena, mutta sitä käytetään usein myös esimerkiksi hernekeitossa tai liharuoissa. Tuore meirami on maultaan kuivattua miedompi. Meirami lisätään ruokiin ruoanlaitossa viimeiseksi.

Järvikylän reseptinmukaisella lehtikaali-meiramivoilla maustat grillilihat.

Minttu

Viherminttu tunnetaan raikkaasta maustaan. Minttua käytetään usein lammasruokien mausteena tai juomissa ja booleissa. Mintunlehdet sopivat myös koristeeksi ja jälkiruokia maustamaan. Minttua käytetään paljon myös marinadeissa.

Järvikylän valikoimaan kuuluu myös Aasian minttu, joka on mintun tavoin hentolehtinen yrtti. Maussa on häivähdys anista. Aasian minttu sopii hyvin itämaiseen ruuanlaittoon kuten eri ja wokkeihin. Aasian minttu toimii mintun tapaan hyytelöissä, kastikkeisiin se antaa lakritsin makua.

Jälkiruokapöydän varma hitti on Järvikylän reseptillä tehty lime-matcharaakakakku.

Persilja

Persilja taas on monelle suomalaiselle tuttu yrtti, joka sopii mausteeksi lihan, kalan ja linturuokien kanssa. Se on maailman yleisin ruoanlaitossa käytetty yrtti ja sopii melkein kaiken kanssa. Järvikylän valikoimista löytyy myös persiljalle kiinalaisesta keittiöstä tuttu vaihtoehto, perilla.

Järvikylän reseptillä loihdit maukkaat kasvis-persiljaletut valkosipulikastikkeella.

TIETOA JÄRVIKYLÄN HISTORIASTA:

  • Järvikylän kartanon 10. isäntä, Karl Grotenfelt, perusti Famifarm Oy:n vuonna 1987.
  • 1674 samalle suvulle kuuluneen kartanon navetan vintille rakennettiin ensimmäinen kasvihuone.
  • Järvikylän kartanossa Joroisissa Järvikylän tuotteiden parissa työskentelee tänä päivänä kokoaikaisesti 140 henkeä.
  • Järvikylä tarjoaa suomalaisille puhtaita, kotimaisia ja tuoreita ruukkusalaatteja ja -yrttejä ympäri vuoden.
  • Järvikylän tuotanto toimii biologisen torjunnan menetelmällä, eli tuotannossa ei käytetä lainkaan kemiallista torjuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat