Maijassa pahoinpidelty ruotsalainen oli raudoissa ja nippusiteissä – "Aika vähän paikkoja, mihin tyyppejä voi laittaa"

Ylikomisario kertoo poliisiautossa tapahtuneesta pahoinpitelystä 4:36

Poliisimaijassa itsenäisyyspäivänä pahoinpidelty ruotsalaismies oli pantu aggressiivisuuden vuoksi rautoihin. Näin kertoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola. Hakolan mukaan suomalainen mies kävi maijassa ruotsalaismiehen kimppuun.

Ruotsalaismies oli ollut mukana uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kulkueessa. Suomalainen puolestaan oli saanut jo viime vuoden itsenäisyyspäivän väkivaltaisuuksissa osuman poliisin paineilma-aseesta.

Poliisi luuli Juha Hakolan mukaan, että miehet olivat samaa joukkoa. Poliisi myös tviittasi tilanteen jälkeen, että kiinniotetut olisivat häiriköineet kulkuetta.

– Kulkue tuli Hakaniemen torin suunnalta. Poliisi meni väliin, koska kumpikin kävi aika kuumana. Ensitieto oli, että nämä jätkät ovat samaa ryhmittymää. Toinen oli laitettu rauhoittumaan käsirautoihin ja nippusiteisiin, kunnes konflikti jatkuikin maijassa. Tilanne jatkui vain hetken aikaa, koska poliisi pääsi siihen heti väliin. 

Hakolan mukaan poliiseille ei ole tulossa seuraamuksia siitä, että he laittoivat vastapuolet samaan maijaan. Poliisi oli pannut ruotsalaisen rautoihin, koska tämä oli poliisin mukaan alkujaan konfliktissa aggressiivisempi. Poliisi piti tilannetta jo rauhoittuneena kunnes tilanne kärjistyi maijassa.

– Eihän kukaan voi olla ennustaja tai selvännäkijä. Jos tilanteessa on kiinniottopartiolla yksi poliisiauto, niin aika vähän on paikkoja, mihin tyyppejä voi laittaa, Hakola sanoo.

STT:n toimittajan kuuleman perusteella kärhämää edelsi huuto "natsit vittuun", minkä jälkeen alkoi nujakka. Miehet otettiin kärhämän jälkeen kiinni ja vietiin poliisiautoon. Ennen poliisiautoon viemistä uusnatsi huusi omilleen natsitervehdyksen, johon nämä vastasivat natsitervehdyksellä. 

Viime vuotta rauhallisempaa 

Kaikkiaan itsenäisyyspäivä sujui huomattavasti rauhallisemmin kuin edellisvuonna. Poliisi otti kiinni seitsemän ihmistä koko päivän aikana.

Yhden poliisi otti kiinni pahoinpitelyn takia, ja kaksi kiinniotettua se päästi pois jo tapahtumapaikalla. Poliisi otti yhteensä neljä henkilöä kiinni rikokselta ja häiriöltä suojaamiseksi.

Poliisin mukaan mielenosoittajat sopivat reiteistä etukäteen, mikä suojasi kärhämiltä.

Hakolan mukaan 612-kulkue keräsi kokonaisuudessaan noin 1 300–2 000 ihmistä. Aiemman tiedon mukaan marssijoita olisi ollut enemmänkin.

Viime vuonna vastamielenosoittajilla syntyi kärhämää poliisien kanssa, koska vastamielenosoittajat pyrkivät 612-kulkueen kimppuun. Poliisi kertoi tällöin, että se oli ottanut kiinni noin 130 ihmistä. Kiinniotetut olivat pääosin vastamielenosoittajia. 

Lue myös:

    Uusimmat