Maidon juonnilla yllättävä seuraus – Suomi tilastopoikkeus

Tutkijoiden mukaan valtioiden maidon kulutuksella sekä Nobel-palkintovoittajien määrällä näyttäisi olevan yhteys. Maidon suurkuluttajamaana tunnettu Suomi on kuitenkin tilastopoikkeus.

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti maitoa kuluttavat maat voittavat myös eniten Nobel-palkintoja. Maidonjuonnin yhteyttä nobelistien määrään alettiin tutkia viime vuonna julkaistun tutkimuksen innoittamana. Lokakuussa 2012 julkaistussa Columbian yliopiston tutkimuksessa löydettiin yhteys suklaan syönnin ja nobelistien määrän välillä. Tutkijat halusivatkin nyt selvittää piilevätkö suklaan hyödyt sen sisältämässä maidossa.

Ruotsissa juodaan maitoa ja voitetaan palkintoja

Tutkimuksessa analysoitiin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n maitotilastoja 22:sta maasta ja niitä verrattiin Nobel-tilastoihin. Rakas naapurimaamme Ruotsi on tilastojen mukaan haalinut eniten Nobel-pystejä asukaslukuunsa nähden. Elintarviketilastojen mukaan Ruotsi on myös yksi maidonkulutuksen kärkimaista. Ruotsissa juodaan vuosittain maitoa 340 litraa henkeä kohden. Runsaasti nobelisteja ja maidon juojia löytyy myös Sveitsistä.

Molempien tilastojen pohjalla on sen sijaan Kiina. Kiinalainen juo maitoa keskimäärin 25 litraa vuodessa.

Suomi tilastopoikkeus

Maidon suurkuluttajamaana tunnettu Suomi on kuitenkin tutkijoiden mukaan tilastopoikkeus. Maidon positiiviset vaikutukset nobelistien määrään näyttäisivät nimittäin loppuvan, kun ylitetään tietty raja. Suomessa maitoa juodaan jopa 350 litraa vuodessa henkeä kohden, mutta nobelistien määrässä tämä ei valitettavasti näy.

Tutkijat pohtivatkin, voisiko korkea maidon kulutus sittenkin olla yhteydessä ennemminkin vahvaan koulutussysteemiin nobelistien määrän sijaan. Tutkijoiden mukaan on joka tapauksessa olemassa todisteita siitä, että maidon sisältämistä D-vitamiineista on hyötyä aivoille.

– Jos haluat parantaa todennäköisyyksiäsi Nobel-palkinnon voittamiseen, sinun kannattaa suklaan syönnin lisäksi juoda myös runsaasti maitoa, tutkijat raportoivat.

Tutkimustuloksista kerrottiin tuoreessa kansainvälisessä neurologian julkaisussa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja