"Mafiatyyppistä toimintaa" – Oulun joukkotappelun motiiviksi varmistui pizzerioihin liittyvä reviirikiista

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Oulun Toppilassa tammikuussa tapahtuneen joukkotappelun esitutkinnan ja epäillyt väkivaltarikokset ovat siirtyneet syyteharkintaan. KRP:n mukaan välienselvittelyssä on kyse "mafiatyyppisestä toiminnasta".

– Teoille on ollut selkeänä motiivina reviirikiista eli se, voiko pizzeriaa tai ravintolaa pitää tietyssä paikassa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi sanoo MTV Uutisille.

Tapahtumat saivat alkunsa 18. tammikuuta Oulun Toppilan kaupunginosassa, kun turkkilaistaustaiset henkilöt menivät liikekeskuksessa sijaitsevaan pizzeriaan.

Pizzerian sisältä lähtenyt tilanne johti turkkilaisten ja irakilaistaustaisten väliseen joukkotappeluun, joka jatkui myös kadulla. Kolme henkilöä vietiin sairaalaan.

Välienselvittelyyn osallistui kaikkiaan kuusi henkilöä.

MTV Uutisten tietojen mukaan kahta irakilaistaustaista miestä epäillään tapon yrityksestä. Muita rikosnimikkeitä ovat törkeän pahoinpitelyn yritys ja pahoinpitely.

– Teoissa käytettiin teräasetta ja myös autoa, eli ajettiin henkilön yli, Nurmenniemi kertoo.

"Mafiatyyppistä toimintaa"

Epäillyt ovat esitutkinnassa avanneet joukkotappelun motiivia.

– Kiistoja, väitteitä ja syyttelyä on ollut puolin toisin, Nurmenniemi sanoo.

Tapaus on KRP:n mukaan poikkeuksellinen. Suomessa on elinkeinonharjoittamisen vapaus, jota yksittäiset yrittäjät eivät voi säädellä ja päättää, kuka saa tehdä ja mitä. 

– Tässä on otettu oikeuksia omiin käsiin, mutta tällainen toimintamalli ei Suomessa käy päinsä. Voi puhua mafiatyyppisestä toiminnasta, Nurmenniemi sanoo.

Yhtäläisyyksiä aiempaan vyyhtiin

Keskusrikospoliisi on jo aiemmin tutkinut laajempaa rikosvyyhtiä, jossa useita pizzerioita Oulun seudulla pyörittävää turkkilaistaustaista sukua on epäilty uhkailusta ja kiristämisestä.

Epäilyjen mukaan suku olisi yrittänyt väkivallalla uhkailemalla estää uusia pizzeriayrittäjiä tulemasta lähialueelle. Vyyhti on ollut syyteharkinnassa viime syksystä.

– Toppilan välienselvittelyllä on jonkin verran yhtäläisyyksiä aiempaan vyyhtiin. Toimintatapa on sama motiivin kautta, Nurmenniemi sanoo.

Aiemman rikoskokonaisuuden tutkinnassa tuli ilmi muun muassa kymmenien tuhansien eurojen sakkoraha.

Maahanmuuttajataustainen yrittäjä halusi vuonna 2013 avata Oulun seudulle pizzerian ja oli hankkinut jo kalusteet ravintolaan.

KRP:n epäilyjen mukaan lähellä ravintolaa omaa pizzeriaansa pyörittänyt suku otti yrittäjään yhteyttä ja uhkaili tätä. Yrittäjältä vaadittiin 50 000 euron sakkorahaa edes suunnitelmista avata ravintola. 

Painostuksen jälkeen yrittäjä vetäytyi aikeistaan.

KRP on epäillyt, että Oulun lisäksi pizzeriasuvun jäseniä on ollut yrittäjinä monissa muissa kaupungeissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja