Mainos

"Maapallo on hälytystilassa, leipäjonojen Suomi ei ole hyvinvointivaltio" – näin vihreiden tuore puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui puoluekokouksessa

12:59

Vihreiden uudelle puheenjohtajalle, sisäministeri Maria Ohisalolle ei tule vaikeuksia täyttää kalenteriaan.

Valintansa jälkeen tiedotustilaisuudessa vihreiden puoluekokouksessa Porissa Ohisalo myönsi, että vaikka hän toivoo pääsevänsä kiertämään kenttää ja tapaamaan niin puolueväkeä kuin muitakin, sisäministerin pesti ja Suomen alkava EU-puheenjohtajuuskausi vaativat suuren osan hänen aikaansa.

Ohisalo muistutti, että Suomi on EU-puheenjohtajuuskaudellaan Euroopan unionin kasvot maailmalle, ja kauteen liittyy paljon vierailuja ja tapaamisia. Moninkertaisia tehtäviä on kuitenkin hoidettu ennenkin.

– Uskon, että nämä pystytään hoitamaan, ja kenttä on varmasti tukena, hän sanoi.

Ohisalo valittiin puolueen johtoon virallisesti tänään. Valinta on kuitenkin ollut selvä jo toukokuusta, sillä muita halukkaita ei kisaan ilmoittautunut.

Työhistoria näkyy painotuksissa 

Vaikka vihreät hyppäsi oppositiosta hallitukseen, päätös ei Ohisalon mukaan ollut itsestään selvä vaan siitä keskusteltiin useiden tuntien ajan. Puheenjohtaja lupasi vihreiden poliittisen ohjelman säilyttävän merkityksensä hallitusohjelman rinnalla.

Ohisalon mukaan vihreille yksi suuri pettymys hallitusohjelman sisällössä on se, että vaikka luonnonsuojeluun saatiin lisärahaa, tuotantoeläimet jäivät vaille vihreiden toivomaa huomiota. Vihreiden tavoitteena on esimerkiksi luopua turkistarhauksesta siirtymäajalla.

Ylpeä Ohisalo sanoo olevansa hallitusohjelman panostuksista sosiaaliturvaan sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiin.

Vihreiden linja ei Pekka Haaviston puheenjohtajuuden jälkeen ole merkittävästi muuttumassa. Ohisalo arvioi painottavansa köyhyyttä ja eriarvoisuutta kovemmalla intensiteetillä kuin edeltäjänsä.

– Varmasti en pääse työhistoriastani eroon enkä haluakaan, hän viittasi uraansa köyhyystutkijana.

Tiedotustilaisuudessa sisäministeriltä kysyttiin myös niin kutsuttujen Isis-vaimojen ja heidän lastensa kotiuttamisesta Syyriasta al-Holin leiriltä.

Ohisalo toisti jo aiemmin antamansa lausunnon, että asia on vakava ja vaikea ja että ratkaisu on tehtävä lasten etu edellä. Tarkkaa hetkeä päätöksenteolle hän ei pystynyt kertomaan, mutta ministerin mukaan viranomaiset ovat "asian päällä".

Linjapuhe alkoi sydämellä 

Ohisalo tuurasi viime vuonna vihreiden ex-puheenjohtajaa Touko Aaltoa tämän sairausloman aikana.

Aallon luovuttua tehtävästään vihreiden johtoon nousi nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto, joka on koko ajan sanonut jättävänsä puheenjohtajan paikan kesäkuun puolivälin puoluekokouksessa Porissa.

34-vuotias Ohisalo nousi ensikertalaisena eduskuntaan Helsingistä ja oli puolueen äänikuningatar. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2017.

Linjapuheensa Ohisalo aloitti näyttämällä yleisölle käsillään sydänmerkkiä.

– Meillä on takana neljät voitokkaat vaalit ja olemme suurempia kuin koskaan aikaisemmin, hän totesi niin puolueväkeä kuin väistyvää johtoa kiitellen.

Maapallo hälytystilassa 

Ohisalo muistutti puheessaan, että aikuisilla ja poliitikoilla on nyt näytön paikka tämän päivän nuorille. Kuudes sukupuuttoaalto on hänen mielestään estettävä.

– Meillä on vain yksi maapallo, joka on hälytystilassa, hän huomautti.

Laskua esimerkiksi ilmastotoimista Ohisalo ei halua lähettää niille, joilla ei ole varaa sitä maksaa. Puheessaan hän korosti muun muassa syrjäytyneiden, päihdeongelmaisten ja vanhusten tuen tarvetta.

– Leipäjonojen Suomi ei ole hyvinvointivaltio, hän painotti.

Lisäksi puheenjohtaja lupasi, ettei unohda koulutuslupausta. Tuore sisäministeri sanoi haluavansa huolehtia siitä, että jokainen lapsi pysyy mukana koulutuspolulla.

Ylistystä hallitusohjelmalle 

Kuten väistynyt puheenjohtaja Haavisto totesi puoluekokouksen avauspuheessaan, myös Ohisalo sanoi nykyisen hallitusohjelman olevan vihrein koskaan. Hän totesi, että ilmastonmuutos näkyy myös ministerinsalkuissa, sillä hallituksessa on nyt ympäristö- ja ilmastoministeri, vihreiden Krista Mikkonen.

Lisäksi Ohisalo kiitteli hallitusohjelmaa muun muassa feministisyydestä ja naisministereiden suuresta määrästä. Hänen mukaansa lasikatot murtuvat nyt ryminällä.

– Me muutamme Suomen suuntaa nyt, hän totesi.

Ohisalo sanoi haluavansa olla rakentamassa puoluetta, jolla on seuraavissa kuntavaaleissa kovimmat ehdokaslistat kaikkialla Suomessa.

Varapuheenjohtajasta puoluesihteeri 

Puoluesihteeriksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin viiden ehdokkaan joukosta varapuheenjohtaja Veli Liikanen. Hän peri tittelin puoluesihteerinä kuusi vuotta toimineelta Lasse Miettiseltä.

Nuorisotutkija Liikanen on myös Mikkelin valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja sekä maakuntahallituksen jäsen. Hän oli ehdolla myös jatkokaudelle varapuheenjohtajaksi, mutta sanoi olevansa käytettävissä vain, jos ei tule valituksi puoluesihteeriksi.

Liikanen sanoi tiedotustilaisuudessa ottavansa suuren kunnian ja vastuun vastaan "ilolla ja motivoituneena". Myös hän totesi haluavansa rakentaa vihreistä koko Suomen puoluetta, jollainen se viime kuntavaalien perusteella jo onkin.

– Olen itse maakuntien Suomesta ja tunnen vihreän arjen myös maakuntaympäristössä. On totta, että kasvumme kannalta on tärkeää saada kannatusta sekä viestiä ja tavoitteita läpi uskottavasti koko Suomessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja