Mainos

Maanlaajuinen paritusrinki paljastui

(MTV3/Anna Paasonen/Johanna Sainio)

Suomessa maailman vanhimmassa ammatissa toimii noin 8000 henkilöä.

Asiakas valitsi tytön suomalaiselta nettisivustolta ja välittäjä hoiti prostituoidun paikanpäälle. Välittäjä sai vastasoiton, kun nainen oli jälleen vapaa. Toimintaa johdettiin Venäjältä.

Helsingin poliisi ja rajavartiosto ovat paljastaneet suuren, koko maan kattavan paritusorganisaation. Paritusta on ollut ainakin 19 kaupungissa ja toimintaa kasvatettiin koko ajan.

Toiminta alkoi vuonna 2005 Turusta ja sitä on johdettu Venäjältä, lähinnä Pietarista. Yksi mies johti ja organisoi naisia Suomen lisäksi pitkin Eurooppaan ja erityisesti Englantiin ja Norjaan.

Miehen alaisuudessa toimii useampia henkilöitä. Naiset työskentelivät etupäässä hotelleissa. He olivat maassa turistiviisumeilla.

- Hotelleissa on viivytty 1-3 päivää. He ovat olleet aina yhdellä kiertueella useammassa hotellissa ja se kierros on päätynyt Helsinkiin tai Turkuun, missä tytöt on rahastettu, kertoo rikoskomisario Seppo Sillanpää Helsingin poliisista.

Operaattoriverkko hoiti asiakkaat

Naisille oli luotu operaattoreiden verkko, joka välitti asiakkaat ja sai vastasoiton kun nainen oli jälleen vapaa. Prostituoidut maksoivat vaihtelevasti 300-500 euroa päivässä asiakasmääristä riippumatta järjestölle. Tämän lisäksi heidän piti maksaa 10-20 euroa asiakkaasta operaattorille ja omat matkansa.

Keskiansiot työntekijöille jäivät usein varsin pieniksi ja osa myös velkaantui. Hinnat asiakkaalta olivat 100 euroa puoli tuntia ja 160 euroa tunti. Asiakkaita oli normaalisti 5-10 päivässä.

Operaattoreiden verkolla kontrolloitiin asiakkaiden määrää. Naiset olivat näytillä prostituoitujen yhteystietoja välittävän Sihteeriopiston sivuilla. Järjestöllä oli keskimäärin 5-8 naista töissä kerralla, parhaimpina päivinä kuitenkin jopa 16. Kaiken kaikkiaan töissä oli noin 150 naista eri pituisia aikoja. Parhaimmillaan naiset jonottivat "työpaikkaa" muutamia viikkoja.

Tuoreet naiset - enemmän asiakkaita

Naiset pysyivät yhdellä paikkakunnalla noin viikon. He myös työskentelivät useammalla paikkakunnalla työrupeaman aikana. Lyhyiden vierailujen idea oli siinä, että uusi nainen paikkakunnalla toisi hetkellisesti paljon asiakkaita, kun pidempi oleskelu taas vähitellen laskisi asiakasmääriä.

Lisäksi viranomaisen olisi vaikea pysyä perässä varsinkin, kun liittymiä ja puhelimia vaihdettiin jatkuvasti ja hankittiin uusia.

Järjestön tuotto kuukaudessa laskettuna 5-8 työntekijällä vaihteli. Vuoden 2007 puolella järjestö tienasi 70 000 -100 000 euron välillä kuukaudessa. Vakuustakavarikkoon on saatu 30 000 euroa.

Prostituoiduilla oli pelisäännöt, mutta Suomen poliisin tietoon ei ole tullut pakottamista tai pahoinpitelyjä. Työskentelyehdot tiedettiin etukäteen ja usein naiset pitivät niitä huonoina.

Seuranta alkoi toiminnan alkaessa

Ryhmän seuranta aloitettiin jo 2005, mutta viranomaiset joutuivat keskeyttämään työn muiden kiireellisten tehtävien takia. Kun tutkinta pääsi uudelleen käyntiin, apuna käytettiin seurantaa ja telepakkokeinoja.

Tutkinnan aikana poliisi ihmetteli, miten huonosti valvonta oli hoidettu osassa hotelleja. Joissakin hotellissa nainen otti vastaan jopa 15 asiakasta päivässä kenenkään puuttumatta asiaan. Toisissa paikoissa taas asiaan puututtiin heti.

Tutkinnan aikana vangittuja on ollut yhteensä 10 henkilöä. Matkustuskiellossa on tällä hetkellä 11. Kaikkiaan on epäiltyinä kuultu parikymmentä henkilöä.

Kaikkia päätekijöiksi epäiltyjä ei ole saatu Venäjältä kuulusteltaviksi. Heidät on etsintäkuulutettu. Sillanpään mukaan toimintaa organisoimassa on ollut sekä naisia että miehiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.