Maaliskuu oli kylmin 30 vuoteen – kylmää oli myös muualla Euroopassa

Maaliskuu oli koko maan keskilämpötilaltaan kylmin yli 30 vuoteen. Kuukausi oli myös harvinaisen vähäsateinen ja aurinkoinen.

Tätä maaliskuuta kylmempiä ovat Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan olleet 50 viime vuoden aikana vain maaliskuut vuosina 1962, 1963 ja 1981. Vuosi 2006 sijoittui tilastossa viidenneksi.

– Koko maan keskilämpötila oli maaliskuussa -10,1 astetta. Lukema on 5,3 astetta tavanomaista kylmempi, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Suurin poikkeama keskilämpötilassa oli Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa, missä oli runsaat kuusi astetta tavanomaista kylmempää. Pienin poikkeama keskilämpötilassa oli Ahvenanmaalla ja länsirannikolla, missä oli 2-4 astetta tavanomaista kylmempää.

Kuukauden alin lämpötila, -38,2 astetta, mitattiin Taivalkoskella 13. maaliskuuta. Tämä oli samalla koko talvikauden alin lämpötila, mikä on harvinaista.

Terminen kevät alkaa tilastojen mukaan maan eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa. Tänä vuonna näin ei kuitenkaan käynyt, vaan vuorokauden keskilämpötila näyttää pysyvän pakkasella vielä huhtikuun alussakin.

Paikoin ennätyskuivaa ja ennätysaurinkoista

Maaliskuu oli koko maassa tavanomaista vähäsateisempi. Sademäärät olivat paikoin jopa ennätyspieniä maan kaakkoisosassa. Vähiten satoi Kouvolan Utissa, missä maaliskuu oli mittaushistorian vähäsateisin. Siellä satoi vain kolme millimetriä, kun keskimäärin sadetta saadaan Utissa maaliskuussa 45 millimetriä.

Lunta oli kuukauden lopussa suurimmassa osassa maata tavanomaista enemmän eli yli puoli metriä. Suurimmat kinokset olivat Koillismaalla sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa, missä lunta oli yli 70 senttimetriä. Vähiten lunta oli Pohjanmaan rannikolla ja lounaisimmassa Suomessa.

Aurinko paistoi maaliskuussa varsinkin maan eteläosassa selvästi tavanomaista enemmän. Eniten paistetta kertyi Turun Artukaisissa, jossa auringonpaistetunteja oli 270. Tämä on noin kolminkertainen määrä pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna ja mittaushistorian suurin arvo. Tosin Turussa auringonpaistetuntien mittauspaikka on siirtynyt lentoasemalta Artukaisiin.

Kylmää myös muualla Euroopassa

Maaliskuu oli kylmä myös monin paikoin muualla Euroopassa.

Isossa-Britanniassa maaliskuu oli Met Officen mukaan kylmin sitten vuoden 1962 ja koko mittaushistorian neljänneksi kylmin. Keskilämpötila oli kolme astetta keskimääräistä alhaisempi (1.-26.3.).

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuu oli maan mittaushistorian kuudenneksi kylmin. Kuukauden keskilämpötila oli paikoin jopa yli neljä astetta keskimääräistä alhaisempi.

Ranskan ilmatieteen laitoksen mukaan maan pohjoisosassa keskilämpötila oli paikoin kolme astetta keskimääräistä alhaisempi.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät Suomen ja maailman säätiedot.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja