Maalipurkkien kierrätyskokeilu käyntiin Turussa

Turussa ryhdytään keräämään kotitalouksilta tyhjiä maalipurkkeja hyötykäyttöön. Maalipurkkien kerääminen yhdessä muiden pienmetallien tai metallipakkausten kanssa ei ole ollut aiemmin luvallista. Teollisuuden ja ammattikäyttäjien maaliastioita on kerätty tuloksellisesti jo vuosia.

Kierrätys voidaan laajentaa muuallekin Suomeen, jos kuluttajamaalipurkkien keräily toimii Turun seudulla hyvin. Aiemmin tyhjät purkit on jouduttu toimittamaan kaatopaikalle tai ongelmajätepisteisiin yhdessä vajaiden purkkien kanssa. Maalipurkit, joissa on maalia jäljellä, ovat ongelmajätteitä ja ne on poikkeuksetta toimitettava ongelmajätteille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Myrkyllistä ainetta sisältänyt maalipurkki on tyhjänäkin toimitettava ongelmajätekeräykseen.

On tärkeää, että keräykseen tulevat maalipurkit ovat tyhjiä. Ennen kuin maalipurkki viedään keräilyastiaan, on otettava huomioon seuraavat seikat:

Maalipurkki on tyhjä silloin, kun pakkaus on sisältä sivellinkuiva eli pohjalla tai reunoilla ei saa olla paksua maalikerrosta. Märkä maali on aina ongelmajätettä.

Tyhjä maalipurkki viedään samaan keräilyastiaan kuin muukin metallipakkausromu.

Keräykseen vietävistä purkeista irrotetaan kansi, joka kelpaa erillään metallikierrätykseen.

Kaikki kerätyt maalipurkit käsitellään asianmukaisesti ja ne päätyvät uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Metallipakkausten kierrätys säästää energiaa 75-95 prosenttia verrattuna neitseellisen raaka-aineen käyttöön. Lisäksi arvokas metalli saadaan uusiokäyttöön. Nykyisin jokaisessa metallipakkauksessa on yli neljännes kierrätettyä materiaalia.

Viime vuonna Suomessa saatiin metallipakkausjätteestä hyötykäyttöön selvästi yli 40 prosenttia. EU:n uuden, tarkistettavan pakkausdirektiivin mukaan metallipakkausten kierrätyksen tavoitteeksi on määritelty 50 prosenttia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja