Maailmanmestari taisteli kuiville helvetillisestä kierteestä, nyt tuttu näky ruokakaupassa aiheuttaa surua ja vihaa – "Sitten he kehtaavat vielä valehdella"

Veikkaus muuttaa toimintatapaansa mainonnasta nousseen kohun seurauksena 2:21
Syyskuussa uutisoitiin, että Veikkaus muuttaa toimintatapaansa mainonnasta nousseen kohun seurauksena.

Salibandyn kaksinkertainen maailmanmestari Peter Kotilainen on saavuttanut ison voiton taistelussa peliriippuvuutta ja sen aiheuttamia ongelmia vastaan. Nyt hän haluaa auttaa kokemuksillaan muita peliriippuvaisia ja nähdä muutoksen Veikkauksen toiminnassa. 

– Velat olivat kasvaneet tasaiseen tahtiin siitä, kun täytin 18 vuotta.

Näin Peter Kotilainen, 25, kuvailee peliriippuvuudesta aiheutunutta velkataakkaansa. 

Kotilainen on pelannut koko ikänsä – salibandya ja rahapelejä. Ensimmäinen niistä on tuonut huikeaa menestystä, jälkimmäinen pelkästään ongelmia. 

– Se on ollut itselleni hemmetin raskas kokemus. Luottotiedot menivät melko nopeasti, jo parissa viikossa. Hölmöilin ne, mutta sinällään kävi tuuri, etten saanut otettua mitään isoja lainoja. Tuli kuitenkin otettua henkilökohtaisia velkoja jonkin verran, ja siinä jäi myös vuokria ja sen sellaisia maksamatta, kun pelasin kaikki rahani, Kotilainen avaa MTV Urheilulle. 

Hän on ymmärtänyt, että pelaaminen johtaa epätoivoisiin tekoihin ja valehteluun.

– En ollut oma itseni millään tasolla, kun olin pelihelvetissä kiinni.

23. lokakuuta oli Kotilaiselle "iso päivä". 

– Sain velkajärjestelyn kautta maksettua peliriippuvuudesta koituneet velat yksityishenkilöille. Pitkiä ovat olleet vuodet peli- ja velkahelvetissä. Toki vielä 36 kuukautta, kun olen täysin velaton, mutta pöytä on nyt puhdistettu, Kotilainen kirjoitti Twitterissä

Jyväskylän Happeeta seuratasolla edustava taituri sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa viime helmikuussa, että "hän hakeutuu jotenkin tiedostamatta normaalin olotilaan, mikä on paska". Hän halusi "oppia elämään tilassa, jossa kaikki on hyvin". 

Oletko nyt lähempänä tätä olotilaa?

– Olen todella paljon. On minulle tullut syksynkin aikana jaksoja, kun väistämättä vaivun sinne paskaan. Ja tämä tapahtuu varmasti vielä monesti tulevaisuudessa. Olemme kuitenkin lähipiirin kanssa käyneet läpi näitä tilanteita. Minun pitää oppia elämään myös parempia aikoja ja hyväksyä se, että asiat voivat olla hyvin, Kotilainen korostaa.

Iso voitto kaiken korjaa – vai korjaako?

"And every gambler knows that to lose is what you're really there for."

Huolimatta siitä, mihin U2:n Bono ja The Edge näillä Every breaking wave -kappaleen sanoilla tarkalleen viittaavat, ne kuvaavat hyvin peliriippuvaisen mielenmaisemaa. Ne kuvaavat osuvasti myös Peter Kotilaisen pyrkimyksiä löytää se "paska olotila". 

– Siinä kuplassa oli se usko, että saan sen ison voiton, jolla kaikki korjaantuu. Jos olisin sen saanut, niin se ei olisi korjannut yhtään mitään. Nekin rahat olisivat menneet peleihin.

Sitten Kotilainen mainitsee suomalaisille hyvin tutun sloganin. 

– Teoissani oli aina se usko, että "suomalainen voittaa aina", jonka Veikkaus on onnistunut tähän kansaan upottamaan aika syvälle. Oli siinä sitäkin, että kun aina toitotetaan peleihin upotettujen rahojen menevän hyvään, niin itsellenikin perustelin, että "tulipahan tehtyä taas hyvää, vaikka hävisin". Sehän on ihan paskaa, Kotilainen lataa. 

Onko se totta, että iso tappio on peliriippuvaisen järisyttävin kokemus?

– Se on juuri noin. Tai tavallaan haet niitä molempia. Voitosta saat hyvänolontunnetta, mutta sitten alat tavallaan kaivata myös sitä paskaa tunnetta. Tästä on moni muukin peliriippuvainen puhunut. Se tunne, kun olet hävinnyt kaikki rahasi etkä tiedä tulevasta, on niin vahva, että sitä alkaa kaivata ja tarvita. Se on tosi outoa.

Kotilainen tunnisti jo teini-iässä pelaamiseensa liittyvät ongelmat. 

– Eihän sitä osannut ajatella, mitä siitä kehkeytyy, kun tulee täysi-ikäiseksi. Jossain vaiheessa vaan huomasin, etten jaksa enää valehtelua ja sitä, että kaikki rahat menevät pelaamiseen.

Kun Kotilaisen rahapelivaikeudet kärjistyivät huippuunsa, mukaan tuli myös liiallinen alkoholinkäyttö. Käänne tuli joulukuussa 2017, kun hän valehteli ja huijasi rahaa, mikä johti kolmen viikon potkuihin seurasta. 

– Tajusin, että tähän on tultava muutos. En halunnut enää olla tuollainen ihminen. Se oli sysäys, mutta on minulla ollut haasteita tässä parin viime vuoden aikana. Nyt tahtotila on kova, että pääsen ulos tilanteesta.

Kotilainen on saanut asiantuntevaa apua käytännön ja raha-asioissa hyvältä ystävältään, jolla on samanlaista taustaa peliriippuvuuksista. 

– Minulla on tässä hyvä porukka, joka pitää tämän homman kasassa. Minulla on läheisiä, jotka tukevat, joten nyt on kaikki eväät siihen, että pystyn elämään haluamaani elämää, Kotilainen iloitsee.

Veikkauksen toiminta saa vihaiseksi

Kotilaisen mainitsema hyvä ystävä, joka on auttanut tätä jaloilleen, on ollut myös laittamassa vireille kansalaisaloitetta, jolla halutaan kieltää pelikoneet kaupoissa, kioskeissa, ravintoiloissa ja huoltoasemilla. 

Peliriippuvaisia Suomessa on yli 120 000, joten jokainen kaupungilla liikkuva törmää päivittäin pikavoittoja tavoitteleviin henkilöihin. Veikkauksen noin 18 500 rahapeliautomaattia, jotka on sijoitettu kauppoihin ja muihin julkisiin tiloihin, ovat tämän ongelman ytimessä. 

– Katson asiaa nykyään eri silmin. Yleensä koneilla näkee 50 euron pikavoittoa tavoittelevia ihmisiä, joilla ei oikeasti ole varaa pelata. Siitä tulee paha mieli, se on surullista, Kotilainen kommentoi. 

Veikkauksen monipoliasema, sen tekemä mainonta ja rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy on kerännyt valtavasti kritiikkiä. Veikkauksen lonkerot ulottuvat pitkälle ja moneen suuntaan, joten edunsaajia on paljon. Tämä luo hedelmällisen pohjan suhmuroinnille. 

– Kyllä se alkaa saada jopa surkuhupaisia piirteitä. Siellä valehdellaan ministeritasolta lähtien. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Se on älyttömintä tuossa, että piiriä pyörittävät ihmiset, poliitikot ja muut, raapivat rahat köyhiltä, joilla ei ole niitä varaa hävitä. Sitten he kehtaavat vielä valehdella, Kotilainen toteaa.

– Kyllä se saa vihankin tunnetta pintaan. Ei tuo ole enää nykypäivää, mutta kyllä tuo (monopoli) näyttäisi pikkuhiljaa murenevan. Asioihin näyttäisi tulevan muutosta, ja siitä olen iloinen.

Kotilainen haluaa jatkossakin puhua kokemuksistaan avoimesti. Hän kokee sen terapeuttiseksi, ja on hyvillään, jos siitä on apua myös muille. 

Tulevaisuudessa hän voisi tehdä samaa myös hieman isommassa mittakaavassa. 

– Nyt ei ole meneillään mitään virallista, mutta kyllä minulla on sellainen haave, että jos löytäisin tähän liittyen jotain työtäkin. Voisin jossain vaiheessa auttaa peliriippuvaisia, mutta haluan ensin vielä prosessoida omia juttujani ja päästä kuntoon.

"Pieni testi pääkopalle"

Salibandyliigan kausi on ollut käynnissä reilun kuukauden ajan. Kotilainen on tehnyt viidessä ottelussa tehopisteet 8+6=14, mutta tuo saldo kasvaa todennäköisesti vasta helmikuussa. 

Hän nimittäin mursi viikko sitten jalkapöytänsä. – Olen nyt kaksi kuukautta kipsi jalassa. Pitäisi minun päästä tällä kaudella vielä askiin, varmaankin joskus helmikuussa. Jos saisin siihen muutaman runkosarjapelin alle ja sitten pudotuspeleihin mukaan, Kotilainen selvittää.

Nyt hänellä on aikaa prosessoida omia juttujaan. 

– Tällainen pieni testi pääkopalle, Kotilainen summaa naureskellen. 

MM-sankari Peter Kotilainen: Aamulla kuuntelimme parit Anssi Kelat 2:04
Peter Kotilainen saapui Suomeen ilman mestaruusjuhlissa kadonnutta MM-kultamitalia joulukuussa 2018. 
  

Lue myös:

    Uusimmat