Maailmankuulun Viiltäjä-Jackin mysteeriä tutkinut suomalaistutkija lupaa: Lisää on tulossa – "mediasirkus oli aikamoinen"

Viiltäjä-Jack mysteerin ratkaissut suomalaistutkija 7:17

Suomalainen Jari Louhelainen liittyy tukevasti Britannian rikoshistoriaan. Mies selvitti vuonna 2014 saarivaltakuntaa yli sata vuotta riivanneen mysteerin Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä. Louhelainen lupaa vielä tänä vuonna uusia paljastuksia ja mahdollisesti jatkoa Viiltäjä-Jackin tarinaan.

Liverpoolin John Moores -yliopiston tutkijana työskentelevä Louhelainen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, ettei ymmärtänyt edes projektin loppuvaiheessa, miten iso asia 130-vuotta piilossa ollut viiltäjän henkilöllisyys Briteissä oli.

Tutkija itse ei ennen projektia tiennyt Viiltäjä-Jackista mitään. Eikä ollut edes kiinnostunut tapauksesta.

– Kun tulosten julkistus tapahtui syyskuussa 2014, niin mediasirkus oli aikamoinen. Olin suurin piirtein viikon päivätyössä median kanssa. Puhelimeen tuli aamulla lista, että nyt mennään sinne ja taksi odottaa mennäkseen tuonne, Louhelainen kertoo.

Jatkuvasti pääepäiltyjen joukkoon kuulunut Aaron Kosminski on DNA-tutkija Louhelaisen mukaan syyllinen 1800-luvun lopun murhiin niin suurella todennäköisyydellä kuin on mahdollista saavuttaa.

Louhelainen kertoo, että varsinkin viiltäjän kaupallistaneet tahot Lontoossa ovat olleet käärmeissään tutkimuksen tuloksista. Mystiikka on tavallaan kadonnut kävelykierroksilta ja syyllisen arvailu muuttanut luonnettaan.

Louhelainen sai tutkimuksissaan irrotettua murhaajan sekä hänen yhden uhrinsa DNA-näytteet huivista, jonka uskotaan kuuluneen yhdelle uhreista. Huivi tai shaali oli ollut varastoituna Scotland Yardin museon takahuoneessa.

Tiedeyhteisö kiistelee yhä Louhelaisen tutkimustuloksista ja Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä.

Liverpoolissa DNA-tekniikan parissa työskentelevä suomalaistutkija kertoo, että tulossa on selvyyttä muutamaan vanhempaan tapaukseen.

– Viiltäjän tarinakin on saamassa jatkoa syys-joulukuun aikana. Sen verran voin siitä sanoa.

Tutkija tekee Suomessakin työtä DNA:n avulla. Yksityiset ihmiset ovat ottaneet häneen yhteyttä, ja työn alla on muun muassa Bodom-järven mysteeri sekä Aarnio-tapaus.

Muokattu otsikkoa ja juttua 11.3. klo 16.10: Tiedeyhteisö kiistelee yhä Louhelaisen tutkimustuloksista ja Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat