Maahantuoja ei usko ilotulitteiden käyttöä rajaavan kansalaisaloitteen läpimenoon: "Taustalla on ihan toisenlaista työtä"

Ilotulitteiden rajaamista ammattilaiskäyttöön vaativa "Rajat räiskeelle" -kansalaisaloite on onnistunut keräämään vaadittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Suomen Ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala ei usko ilotulitteiden kieltävän kansalaisaloitteen läpimenoon eduskunnassa.

– Mielestäni tästä on vielä aika pitkä matka siihen, että lainsäädäntö muuttuisi aloitteen mukaiseksi. Taustalla ollut kuitenkin jo jonkin aikaa ihan toisenlaista lainvalmistelutyötä, jossa harmonisoitaisiin alaa koskevaa lainsäädäntöä EU:n alueella. Olettaisin, että tämä työ menee jatkossakin eteenpäin, Rajala perustelee.

Parhaillaan yhtenäistetään luokituksia

EU-maissa yhtenäistetään parhaillaan ilotulitteiden luokituksia ja tuotenimikkeitä. 

– Katsotaan sitten, tuleeko jotakin pieniä paikallisia muutoksia lainsäädäntöön, Rajala sanoo. 

Ikärajoja ei kuitenkaan ole tarkoitus yhteinäistää. Suomessa on tällä hetkellä Euroopan tiukimmat ikärajat, kun ilotulitteita ei saa myydä alle 18-vuotiaille.

Suomen Ilotulitus Oy on yksi Suomen viidestä ilotulitteiden maahantuojista. Maahantuojat ovat muun muassa vastuussa ilotulitteiden turvallisuudesta. Niiden valvova viranomainen on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Lue myös:

    Uusimmat