Mainos

Maahanmuuttovirasto: NSA-vuotaja tervetullut turvapaikanhakijaksi

Suomi on valmis ottamaan vastaan verkkourkinnasta vuotaneen Edward Snowdenin turvapaikkahakemuksen. Turvapaikkaa Suomesta voi kuitenkin hakea vain Suomen valtion alueella.

– Jokainen, joka katsoo olevansa turvapaikan tarpeessa, voi hakea turvapaikkaa Suomesta. Laissamme on kuitenkin tietyt kriteerit menettelylle ja missä turvapaikkaa haetaan. Turvapaikkaa ei voi hakea Suomen rajojen ulkopuolella. Eli hakemus on jätettävä joko rajavartiolaitoksella tai Suomen alueen sisäpuolella poliisille, sanoo turvapaikkaosaston johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta.

Yhdysvaltalainen professori Christopher Blakesley Nevadan yliopistosta ehdotti tänään Washington Post -lehdessä, että NSA-vuotaja Edward Snowdenin kannattaisi harkita turvapaikan hakemista Suomesta, muista Pohjoismaista tai Ranskasta.

Blakesleyn mukaan Suomi on tiukka maa, joka on hyvä suojelemaan vastaajan oikeuksia sekä pitämään kiinni sopimuksista

Maahanmuuttoviraston Repo ei pidä Suomen viranomaistoimintaa mitenkään erikoisena.

– Kansainvälisen suojelun antaminen on Suomelle kansainvälinen velvoite. Olemmehan allekirjoittaneet pakolaisyleissopimuksen, olemme sitoutuneet toimimaan EU:n direktiivien ja oman lakimme mukaan.

Repo arvioi, että amerikkalaisen Snowdenin mahdollinen turvapaikkahakemus käsiteltäisiin Suomessa normaalin prosessin mukaisesti. Vaikka Yhdysvallat katsotaan turvalliseksi alkuperämaaksi, hakemus käsiteltäisiin yksilöllisesti. Suomella ei ole erillistä listaa turvallisista maista.

Hakijan henkilöllisyys salattaisiin

Maahanmuuttovirasto pitäisi myös visusti salassa turvapaikanhakijan henkilöllisyyden.

– Useat turvapaikanhakijat katsovat hakemuksessaan, että heidän kotimaansa hallinto vainoaa heitä. Ensinnäkin tämän vuoksi henkilön tiedot salataan. Prosessissa olevat viranomaiset tietävät ainoastaan, kuka hakee turvapaikkaa. Hakemus tehdään, hakija sijoitetaan vastaanottokeskukseen tai halutessaan yksityismajoitukseen. Julkisuuteen ei tietoja henkilöstä anneta, kertoo turvapaikkaosaston johtaja Esko Repo.

Revon mukaan Maahanmuuttovirastossa ei ole käyty keskustelua Edward Snowdenin tapauksesta. Esko Repo myös vakuuttaa, ettei kyselyjä tai tunnusteluja Yhdysvaltain jahtaamasta vuotajasta ole tullut virastoon Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Ei ole tullut, hän sanoo. – Voimme vain todeta yleisellä tasolla, kuinka turvapaikkaprosessi etenee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.