Mainos

Yhdysvallat aloitti vuotajajahdin kaikilla rintamilla

Yhdysvallat jahtaa nyt kiivaasti nettivakoilusta vuotanutta Edward Snowdenia.

Senaatissa tiedustelusta vastaavan komitean puheenjohtaja Dianne Feinstein sanoi amerikkalaismedialle, että Snowdenia tavoitellaan aggressiivisesti kaikkien virastojen voimalla.

Yhdysvaltojen hallinnossa on yli puoluerajojen kuvattu Snowdenin toimintaa maanpetturuudeksi ja vaadittu hänen luovuttamistaan Yhdysvaltoihin.

– Toivon, että seuraamme häntä maailman ääriin tuodaksemme hänet oikeuden eteen, sanoi republikaanisenaattori Lindsey Graham uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lehtitietojen perusteella Snowden kirjautui ulos hotellistaan eilen Honkongissa.

Kansainvälinen huomio on nyt siirtynyt vuotajasta toiseen.

Parhaillaan on käynnissä oikeudenkäynti Wikileaks-vuotaja Bradley Manningiä vastaan. 25-vuotias Manning on tunnustanut vuotaneensa yli 700 000 salaista asiakirjaa vuotosivustolle.

Manningin ja Snowdenin tapausten erona on pidetty esimerkiksi sitä, että Snowden tiettävästi harkitsi tarkemmin, mitä tietoja hän vuotaa ja mikä niiden merkitys on.

Snowden teki yhteistyötä Washington Post- ja Guardian-lehtien kanssa. Manning puolestaan , mutta häntä ei otettu vakavasti.

Luvassa viivytystaistelu?

New York Times -lehden haastattelemat viranomaislähteet kertovat, että oikeusministeriö aloitti eilen syytteiden valmistelun Snowdenia vastaan.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Snowden voisi viivästyttää mahdollista luovutusprosessia, vaikka Hongkong onkin tavallisesti hyväksynyt amerikkalaisviranomaisten pyyntöjä.

Samaan aikaan Snowden on saanut tukea sananvapauden ja kansalaisten sähköisten oikeuksien puolustajilta ympäri maailmaa.

Snowden vuoti asiakirjoja, jotka kertoivat Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n harjoittamasta laajasta valvonnasta matkapuhelinverkossa ja suosituissa nettipalveluissa. Hän paljasti henkilöllisyytensä Guardian-lehdelle sunnuntaina.

29-vuotias Snowden työskenteli Havaijilla konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonille, jolta NSA ostaa kansalliseen turvallisuuteen liittyviä palveluita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.