Luuranko uusiutuu – ihmiskehon erikoiset ominaisuudet

Miksei ihmisen vatsalaukku sula? Kuinka paljon ihmisessä on verisuonia? Mitä erikoisia ominaisuuksia ihmiskeho kätkeekään?

Tavallinen ihminen tuottaa elämänsä aikana kaksi uima-altaallista sylkeä. Elämänsä aikana jokainen varistaa päältään noin 20 kiloa ihoa. Suurin osa lapsista syntyy sinisilmäisenä. Naiset näkevät enemmän värejä kuin miehet. Jokaisella ihmisellä on täysin ainutlaatuinen, oma hajunsa – paitsi kaksosilla. 

Lue häkellyttävä listaus ihmiskehon toiminnoista!

Uusi luuranko joka vuosikymmen

Luiden terveet solut uusivat itseään. Joka vuosi noin 10 prosenttia luiden soluista uusiutuu. Kymmenessä vuodessa koko luurankosi on kokonaan uusiutunut.

Vatsalaukku jatkuvassa muutoksessa

Vatsalaukkusi sulattaisi ruuan lisäksi itsensä, elleivät sen solut uusiutuisi nopeammin, kuin tuhoutuvat.

Keho on voimapesä

Kehosi tuottaa paljon lämpöä. Vain puolessa tunnissa keho tuottaa niin paljon lämpöä, että sillä saisi gallonan, eli 3,8 litraa, vettä kiehumaan.

Sydän sykkii tahdissa

Sydämen syke muuttuu ja alkaa matkimaan kuuntelemaasi musiikkin tahtia. Tästä syystä reipastahtinen musiikki sopii kuntoiluun.

Fiksut uneksivat

Ihmisillä, jotka näkevät toistuvasti unia, on usein korkeampi älykkyysosamäärä, kuin sellaisilla, jotka eivät uneksi.

Kilometrikaupalla verisuonia läskin mukana

Keho muodostaa uusia verisuonia lihomisen myötä. Kun ihminen lihoo vajaan kilon, muodostuu kehoon yli 22 kilometriä uusia verisuonia. Kun ihminen on noin viisi kiloa ylipainoinen, joutuu sydän pumppaamaan verta ylimääräiselle 112 kilometrin matkalle verisuonia.

... ja keuhkoissa

Keuhkoissasi on 300 000 000 hiussuonta. Jos niistä muodostaisi letkan, ylettäisi se Los Angelesista Atlantaan, joiden välimatka on yli 3000 kilometriä.

Lihakset eivät lähde helposti

Uuden lihasmassan rakentaminen on verrattain helppoa. Sen lisäksi lihaksista ei pääse eroon noin vain. Lihasmassan menettämiseen menee kaksinkertaisesti se aika, joka sen rakentamiseen on mennyt.

Pienet, tehokkaat lihakset

Silmien lihakset toimivat päivittäin 100 000 kertaa päivässä, kun katsetta tarkennetaan tai silmiä liikutetaan. Jalkojen lihaksille samanlainen treeni vaatisi 80 kilometrin kävelyä, joka päivä.

Muista hymyillä

Hymyilemiseen ihminen käyttää 17 lihasta. Otsan rypistäminen taas vaatii käyttöönsä 43 lihasta. Hymyily ei ole ainoastaan kasvoille helpompaa, se myös vapauttaa endorfiineja ja lisää hyvänolon tunnetta. Muista siis hymyillä!

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat