”Luovuin iPhonesta, enkä ole koskaan ollut onnellisempi” – teinitytön päätös saa sinutkin pohtimaan puhelimen käyttöäsi

Älypuhelimesta luopunut teinityttö havahtui siihen, kuinka paljon puhelimet vievät aikaa ystäviltä ja perheeltä. 

Lähes jokainen meistä tietää sen sydäntä särkevän tunteen, kun puhelin putoaa maahan ja älypuhelimen näyttö menee rikki. Näin kävi myös 16-vuotiaalle Janey Litvinille, jolle tämä teinien pahin painajainen kävi toteen.

Sirpaleiksi hajonneen iPhonen näytön ansiosta tämän teinitytön elämä muuttui kuitenkin positiiviseen suuntaan. Litvin kirjoitti aiheesta artikkelin Seventeen-lehteen otsikolla: ”Luovuin iPhonesta, enkä ole koskaan ollut onnellisempi”.

Puhelin aiheutti vain turhaa stressiä 

Ensimmäinen reaktio puhelimen hajoamiseen oli Litvinin kertomuksen mukaan järisyttävä. Hänestä tuntui, kuin hän olisi menettänyt parhaan ystävänsä. Ei enää Instagramin selailua tai Snapchattailua ystävien kanssa. 

– Tuntui kuin osa minusta olisi hajonnut, tyttö kertoo tuntemuksistaan puhelimen hajoamisen jälkeen.

Ensijärkytyksestä selvittyään hän kuitenkin huomasi, kuinka paljon puhelin oli aiheuttanut hänelle turhaa stressiä. Jatkuva päivitysten selailu ja sosiaalisen median seuraaminen olivat käyneet työksi, joka vei häneltä suunnattomasti aikaa ja energiaa. 

Puhelittoman kuukauden aikana tyttö huomasi, kuinka paljon ihmiset viettävät aikaa puhelimiensa kanssa. Tästä syystä Litvin ei enää halunnut palata takaisin vanhaan ja hankkia uutta älypuhelinta, vaan sen sijaan hän päätti ostaa vanhan kunnon simpukkapuhelimen ilman nettiä.

Parasta mitä elämässä on tapahtunut

Nykynuoren näkökulmasta oudon ratkaisun tehnyt tyttö saikin ystäviltään kriittistä palautetta, sillä he uskoivat tämän päätöksen eristävän hänet sosiaalisesta elämästä.

– Siitä lähtien, kun ostin simpukkapuhelimen, olen missannut sisäpiirin vitsejä ja viikonloppusuunnitelmia. Minut unohdettiin jopa kerran kutsua juhliin, koska en ollut osallisena ryhmäviesteissä, Litvin kertoo.

Kaikista pienistä vastoinkäymisistä huolimatta tyttö kokee, että simpukkapuhelimen hankkiminen oli parasta, mitä hänen elämässään on tapahtunut pitkään aikaan. 

Puhelimen selailun sijaan hän katseli kadulla kulkevia ihmisiä ja käytti paperista karttaa. Kun kaikki elämä ei pyörinyt puhelimen ympärillä, aikaa jäi paljon muuhunkin, kuten kunnon keskusteluihin. 

Litvin kertoo, ettei ole täysin luopunut sosiaalisesta mediasta, mutta käyttää niiden selailuun puhelimen sijasta tietokonetta. Hän kannustaa kaikkia ihmisiä kokeilemaan sitä, miltä tuntuu elää ilman puhelinta.

– Kokeile sitä joskus! Sammuta puhelimesi tunniksi tai kahdeksi kun olet ystäviesi seurassa tai seuraavan kerran kun olet perheesi kanssa lounaalla. Tunne, kuinka puhdistavaa on olla hetki tavoittamattomissa. Saatat jopa nauttia siitä.

Mitä on ystävyys? Suomalaislapset kertovat:

Lähde: Seventeen

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja